Petre Dumitrescu s-a nascut pe data de 12 februarie 1888 in satul Dobridor, comuna Moţăţei, judetul Dolj si a decedat pe 12 ianuarie 1950 la Bucureşti. El a fost general cu rol important în războiul antisovietic.
Despre viata sa:
Absolvent al Şcolii militare de ofiţeri de artilerie şi geniu (1901-1903) şi al Şcolii Superioare de Război, luptă în Primul Război Mondial cu gradul de maior (din 1917, locotenent-colonel). După război este avansat colonel (1920), apoi general de brigadă (1930) şi îndeplineşte funcţii importante: atasat militar al României la Paris (1930-1932), prim subşef al Marelui Stat Major (1935-1937), inspector general al Artileriei (1937-1939), comandant al Armatei I (1939-1941).
Prei
a comanda Armatei a III-a în preajma intrării României în cel de-al Doilea Război Mondial, exercitând-o pe întreaga durată a campaniei din Est (25 martie 1941-29 august 1944). Subordonate Armatei a XI-a germane, trupele sale vor forţa Prutul şi Nistrul eliberând oraşele Cernăuţi şi Hotin (3-8 iulie 1941), urmărind forţele sovietice spre Bug, luptând pe Nipru şi la nord de Marea Azov. Este decorat cu Ordinul Mihai Viteazul clasa a II-a şi Crucea de Cavaler a ordinului german Crucea de Fier, promovat general de armată la 18 iul. 1942, devenind astfel al doilea în ierarhia militară română. O parte din unităţile Armatei a III-a sunt introduse în grabă pe frontul de la Cotul Donului, pentru a asigura flancul înaintării germane către Stalingrad. Deşi Petre Dumitrescu trage mai multe semnale de alarmă asupra "situaţiei disperate" a trupelor sale, nevoite să acopere un front mult prea lung, complet lipsit de lucrări defensive, avertismentele sale au fost ignorate de aliaţii germani. De asemenea, nu au fost luate în seamă nici propunerile sale privind accelerarea dotării cu tunuri anti-tanc a trupelor române, crearea unei rezerve puternice şi mai ales eliminarea capetelor de pod Kletskaia şi Serafimov (de unde va porni marea ofensivă sovietică din 19 noiembrie 1942).
Trupele sale au primit direct principala lovitură a diviziilor de tancuri sovietice, fără a avea mijloacele tehnice de a rezista, pierzând mai mult de jumătate din efective şi fiind nevoite să se replieze pe Cir. După bătălia din Cotul Donului, Petre Dumitrescu preia comanda şi a restului trupelor române, asigurând diverse aliniamente în funcţie de evoluţia frontului.
La începutul lui aprilie 1944 se constituie în Basarabia Grupul de armate "general Dumitrescu"; destinat apărării teritoriilor româneşti, acesta suportă lovitura principală a ofensivei sovietice din 20 august 1944. In noaptea de 23 spre 24 august 1944, exprimându-şi "regretul camaraderesc" faţă de superiorul său german, se va declara fără ezitare de partearegelui şi a noului guvern, organizând retragerea trupelor sale către Bucureşti. Cu toate acestea, la 29 august 1944 a fost disponibilizat, iar la 1 noiembrie trecut în rezervă pentru limită de vârstă. Este cercetat până în vara lui 1946 sub acuzaţiile de "deficienţe morale" ce au produs "pierderi dezastruoase" armatei române şi "crime de război", fără a fi găşit vinovat.
Nu exista site-uri adaugate inca pentru petre_dumitrescu. Daca esti un webmaster de site sau blog si ai o pagina interesanta pe care vrei sa o recomanzi, te invitam sa o adaugi aici pentru a fi inclusa.
Adauga intai link-ul catre famouswhy pe site-ul tau si apoi trimite spre aprobare.
Link-ul o sa fie verificat si validat de editorii site-ului in urmatoarele 48 de ore.