FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate

Statistici:
Vizite: 8,522
Voturi: 3
Fame Riser
          
Fame Rank
6.7
Notorious


In aceasta pagina

Nicolae Grigorescu Biografie
Nicolae Grigorescu Videoclipuri
Nicolae Grigorescu Articole
Nicolae Grigorescu Stiri
Site-uri despre Nicolae Grigorescu
Tab-uri utile
Comentarii
Nicolae Grigorescu Poll-uri
Intrebari despre Nicolae Grigorescu
Nicolae Grigorescu Citate
Vedete nascute pe 15 Mai
Celebritati nascute in Pitaru Dambovita Romania
Pictori in zodia Taur
Celebritati de etnie Roman
 

Nicolae Grigorescu Fan-Club

BECOME A FAMOUS FAN!

Nicolae Grigorescu has no Fans yet!

Nicolae Grigorescu Polls 


Biografii


Intrebari despre Nicolae Grigorescu

- Credeti ca Grigorescu a fost marcat de satul unde a crescut?... by Andrei

- Cum credeti ca ia influentat viata renumitul pictor Anton?... by Madalina

- Credeti ca Nicolae Grigorescu pote fi numit cel mai faimos pictor... by Bianca

- Credeti ca moartea tatalui, l-a afectat pe Nicolae Grigorescu?... by Alina

- Credeti ca studiile la Paris i-au deschis noi orizonturi lui Nico... by Alexandra

- Cum credeti ca sunt vazute picturile lui in intreaga lume?... by Liliana

Tag-uri Populare


paris   renastere   impresionism   franta   pictor   arta   cracovia   florenta   peisaje   veneÅ£ia   renaÅŸtere   cultura   polonia   italia   parma   germania   evul mediu   spania   realism   olanda   pictura   artist   pictorita   opera   nurnberg   spoleto   1859   neoimpresionism   pictori   parada circului   pietrarul   la chahut   baroc   orient   greifswald   livorno  

All Tags

Famous Forum

[editeaza]

Nicolae Grigorescu

 Q:        
Nicolae Grigorescu Moto: "Nicolae Grigorescu este român cu tot sufletul şi în toată opera sa (...) El rămâne poet, iar arta sa este un cântec de pasăre. El este român prin sentiment, prin lirismul fin, prin simpatia pe care o pune în pictură, în alegerea motivelor de-o melancolică întindere sau de-o intimitate visătoare, prin ceea ce are tandru şi spiritual în maniera sa." Henri Focillon

Născut într-o familie de ţărani, Nicolae Grigorescu nu a beneficiat de cultură sau de o educaţie artistică în primii ani de viaţă. Ambiţia şi talentul i-au purtat paşii spre atelierul pictorului ceh, Anton Chladek; transformâdu-i începutul carierei artistice într-un succes. După ce a decorat in frescă mai multe biserici si mânastiri (în special în Prahova şi Bucureşti) ajungand recunoscut la o vârsta fragedă; şansa îi surâde şi primeşte din partea Ministerului Moldovei o bursă de studii la Paris. Pe lângă studiile academice de la Şcoala de arte – care “îl dezgustă” , Grigorescu ajunge să studieze în pădurea de la Fountainebleu, la Şcoala de la Barbizon. Aici cunoaşte o mare parte dintre artiştii inovatori ai secolului XIX, printre care Theodore Rousseau, Corot, Millet, Gustave Courbet şi alăruri de ei descoperă stilul plein-air, care va rămâne reprezentativ pentru întreaga sa creaţie. Grigorescu îmbină relasimul Şcolii de la Barbizon cu tehnici impresioniste şi simboliste.

Predilecţia lui Courbet pentru nudul feminin şi numărul mare de studii după model nud pe care le-a făcut în perioada în care era student la Academia de arte din Paris nu a avut nici o influenta asupra artistului român. Deşi este considerat deschizător de drumuri în privinţa nudurilor, sunt cunoscute foarte puţine lucrări cu această temă.

Lucrarea Nud pe malul mării, expusă la Muzeul Colecţiilor de Artă, este una dintre puţinele opere in care Grigorescu abordează nudul feminin. Chiar şi aşa, cu un subiect care nu este definitoriu pentru opera sa, Grigorescu nu-şi dezminte aptitudinile de desenator excepţional şi de colorist foarte talentat. În ansamblu lucarea este realizată într-un stil pictural, apropiat de cel al impresioniştilor francezi.

Cromatica este pastelată, foloseşte tonuri de bleu, gri si mult alb ceea ce da lucrării un aspect de linişte şi visare. Paleta lui Grigorescu are o lumină foarte puternică, dată prin tonuri deschise. Această lucrare mi se pare mai luminoasa decât cea mai mare parte a nudurilor impresioniste. Cerul este realizat printr-o succesiune de linii cursive, ordonate, în timp ce piatra pe care este plasat personajul are o tuşă grăbită şi culori mai puternice. Tocmai piatra, ce pare intenţionat neatentă, dă spontanteitate şi dinamică execuţiei.

Cu toate că în ansablul ei pictura aduce cu lucările impresioniştilor francezi, mai ales în ceea ce priveşte picturalitatea stilului, în tratarea corpului uman Grigorescu se întoarce spre Renaşterea italiană. Probabil faptul că a copiat operele maeştrilor italieni şi-a spus cuvântul. Femeia, încadrată perfect în fundalul impresionist este realizată foarte real, fără să înecări de a idealiza. Corpul uşor plinuţ, dar armonios cu sâni mici şi rotunzi, şolduri mari, picioarele încrucisate si mâinile lăsate relaxat pe lânga corp trimite la celebrele reprentări ale zeiţei Venus din Şcoala Veneţiană. La o primă vedere superficială capul uşor înclinat, pare in formă romboidală iar delatiile feţei par omise. Însă, după ce m-am uitat atent m-au frapat buzele foarte roşii ce dau o anumită feminitate senzuală chipului. Capul uşor înclinat; în profil, denotă o timiditate ascunsă. Probabil fiind vorba de unul dintre primele nuduri din arta românească, timiditatea modelului este justificată!

Nud pe malul mării este un portret al Zettinei Urechia , soţia istoricului V.A. Urechia care i-ar fi servit de mai multe ori ca model artistului.

Lucrarea încă poate fi admirată la Muzeul Colecţiilor de artă, alături de celelalte 10 lucrări semnate Nicolae Grigorescu din colecţia Elena, Maria si Dr. Iosif Dona. Probabil, însă, nu pentru mult timp…

Pe scurt despre Nicolae Grigorescu:

Nume: Nicolae Grigorescu
Locul nasterii: sat Pitaru, judetul Dambovita
Data nasterii: 15 mai 1838
Zodia: taur
Parinti: Ion si Ruxandra Grigorescu
Frati: cinci frati
Nationalitate : romana
Profesie: pictor

De ce ne place Nicolae Grigorescu?

Nicolae Grigorescu s-a facut placut prin ceea ce a lasat in urama o gama impresionanta de tablouri minunate care este si in ziua de astazi pe placul oamenilor, iubitori ai artei pictate. Cred ca si in zilele de azi tablourile lui sunt la mare cautare si incanta prin simplitatea, lor oameni.

De ce este faimos Nicolae Grigorescu?

A fost si va ramane faimos atat aici la noi in tara cat si in strainatate deoarece sa facut remarcat prin faimoasele sale tablouri in care acesta a abordat difetite teme care au dat valoare si l-au urcat pe treptele succesului, a incantat ochii lumii intregi cu operele sale si a ramas cel mai renumit pictor de la noi din tara.

Picturi:

1. "Taranca din Muscel"
2. "Bordei in padure"
3. "Carul cu boi "
4. "Carul cu boi 2"
5. "Fetita cu basmaua rosie"
6. "Pescarita la Grandville"
7. "Margarite"
8. "In Amurg care cu boi"
9. "Cioban"
10. "Evreul cu caftan"
11. "Tiganca tanara"
12. "Vechiul"
13. "Evreul cu gasca"
14. "O glastra cu flori"
15. "Tiganca de la Ghergani"
16. "Peisaj de padure"
17. "Pe varf de munte"
18. "Intoarcerea de la pascut"
19. "Pe malul Siretului"
20. "Fata cu Tulpan"
21. "Fete lucrand la poarta"
22. "Hanul de la Oratii"
23. "Han"
24. "Artileristi in mars"
25. "Taranca cu marama"
26. "Taranca de la munte"
27. "Natura moarta cu sitari"
28. "Spalatorese in Bretania"
29. "Toamna la Fontainebleau"

Bibliografie:
Alexandru Vlahuţă –Pictorul Nicolae Grigorescu, editura Tineretului, Bucureşti, 1969
George Oprescu – Nicolae Grigorescu, Editura Meridiane, Bucureşti 1971
The Art Collections Museum- Guide of the Collections, part I, project coordonator: Roxana Theodorescu, Bucharest 2003

Articole despre Nicolae Grigorescu
Despre Nicolae Grigorescu
Nicolae Grigorescu Viata Personala
Nicolae Grigorescu Pictorul

Nicolae Grigorescu News
171 De Ani De La Nasterea Pictorului Nicolae Grigorescu (September 28, 2010)
Picturile Lui Nicolae Grigorescu De La Manastirea Zamfira In Pericol (September 28, 2010)


Nicolae Grigorescu Liste
Na?teri în 1838
Decese în 1907
Membri ai Academiei Române
Pictori români
Na?teri pe 15 mai
Decese 21 iulie


 

Nicolae Grigorescu Videoclipuri
Nicolae Grigorescu - picturi

irrelevant
30
broken


Tag-uri: arta, cultura, pictor

[editeaza tag-uri]

Adauga un site sau blog
  • Nu exista site-uri adaugate inca pentru nicolae_grigorescu. Daca esti un webmaster de site sau blog si ai o pagina interesanta pe care vrei sa o recomanzi, te invitam sa o adaugi aici pentru a fi inclusa.
  • Adauga intai link-ul catre famouswhy pe site-ul tau si apoi trimite spre aprobare.
  • Link-ul o sa fie verificat si validat de editorii site-ului in urmatoarele 48 de ore.
  • Adauga un link aici

Categorie: Pictori  - ( Pictori - Archiva)

Data Adaugarii: 22 May '12


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :