Gustave Moreau s-a născut la data de 6 aprilie 1826 la Paris. Este considerat unul dintre cei mai mari pictori din toate tipurile, fiind printre cei mai importanţi reprezentanţi ai curentului simbolist. A murit la data de 18 aprilie 1898 la Paris.
Biografie şi carieră :
S-a născut într-o familie unde arta era foarte preţuită. Tatăl său era arhitect, estetician, iubitor al activităţilor creatoare şi al artelor frumoase. Încă de mic, lui Gustave familia i-a insuflat acest spirit artistic. Călătoria în Italia din 1841 întreprinsă cu mama sa a fost una prolifică din punct de vedere al spiritul artistic al viitorului pictor. Gustave s-a întors din Italia cu foarte multe schiţe, dar şi cu o mare iubire pentru arta italiană.
Tatăl lui Gustave a fost cel
mai mare susţinător al talentului artistic al fiului său. L-a ajutat să devină copiator al marilor tablouri de la Louvre. În 1841 este admis la Academia de Arte Frumoase.
Primeşte comenzi din partea statului pentru copii ale faimoaselor tablouri, însă pictorul doreşte să fie comandate şi expuse propriile creaţii, propriile subiecte. Aşa a luat naştere tabloul „Pieta” în 1852. tot în acelaşi an, pictorul primeşte cadou din partea tatălui său o casă situată într-un cartier foarte select lângă Sena, situată pe strada Rochefaucault. Aici Moreau îşi va organiza şi atelierul de pictură.
Are parte de toate bucuriile de care un pictor s-ar putea bucura vreodată: tablourile sale se vând foarte bine, este considerat unul dintre marii pictori ai vremii, iar situaţia sa materială este mai mult decât excelentă.
În 1857 pleacă la Roma la aflarea veştii că o fostă prietenă de-a sa rămăsese însărcinată cu copilul său. Dorind să se dedice în totalitate numai carierei sale artistice şi nevoind să îşi consacre timpul unei familii, fata respectivă se va căsători mai târziu cu un alt bărbat, născând apoi un băieţel. Îşi prelungeşte mai mult timp şederea în Italia pentru a picta cât mai mult, fiind însoţit şi de părinţii săi.
Se reîntoarce la Paris în 1859. aici se îndrăgosteşte de educatoarea Alexandrine Dureux, iar relaţia lor de 25 de ani rămâne tot timpul secretă. Este decorat cu o medalia la expoziţia din 1864 a Salonului.
Luptă şi pentru apărarea Franţei când izbucneşte războiul franco-prusac din 1870. se îmbolnăveşte în acest timp de reumatism articular.
În 1875 primeşte Ordinul Legiunii de Onoare, iar peste trei ani este distins cu o medalie la Expoziţia Mondială. Moare la data de 18 aprilie 1898 la Paris.
Citate
-„Pictura este liniştea pasiunii totale”
-„Sunt ca omul care ar crea din tot o poveste, pun în ea focul ce mă caracterizează şi care este doar amintirea transformată a lecturilor şi meditaţiilor mele”
Tablouri celebre
-„Iason şi Medeea”
-„Orfeu”
-„Apariţia”
-„Phaeton”
-„Leda”
-„Unicornii”
-„Jupiter şi semelele”
-„Visul”
Sursa Imaginii - rehve.fr
Gustave Moreau Liste