Rogier van der Weyden s-a născut aproximativ în anul 1399 sau 1400 la Tournai. Este unul dintre cei mai cunoscuţi pictori ai Evului Mediu. A murit la data de 16 sau 18 iunie la Bruxelles.
Biografie şi carieră
Deşi este unul dintre pictorii importanţi ai Evului Mediu, se cunosc foarte puţine aspecte şi evenimente ale vieţii profesionale şi personale ale pictorului. Numele adevărat al pictorului este Roger de la Pasture. Mama sa se numea Agnes Waterlos, iar tatăl său era cuţitar. Nu se cunoaşte absolut nimic despre copilăria pictorului. Se cunoaşte doar că la vârsta de 26 de ani s-a căsătorit cu Elisabeth Goffaert, fiica unui croitor din Bruxelles, împreună cu care a avut patru copii.
Din 5 martie 1427, Weyden începe să lucreze în atelierul pictorului Rob
ert Campin, cel mai cunoscut pictor din Tournai. Se crede că, înainte de a face parte din atelierul lui Campin, Weyden ar fi studiat sculptura, oraşul fiind foarte renumit pentru sculpturile sale. O altă opinie este aceea că, înainte de a veni la Campin, primele lecţii de pictură le-ar fi luat de la pictorul van Eyck.
Din 1 august 1432, Weyden lucrează ca artist independent, figurând chiar în breasla de la Tournai. Se mai cunoaşte că acesta devine pictorul oficial al oraşului Bruxelles, pictând opera „Coborârea lui Hristos de pe cruce” între anii 1434-1435. La acea vreme era deja un pictor foarte cunoscut şi apreciat, mai ales după realizarea ilustraţiilor despre „Pildele adevărului” pentru sala consiliului primăriei din Bruxelles. Din păcate, aceste picturi sunt devastate de un incendiu.
Pictorul primeşte multe comenzi din partea nobililor oraşului, precum realizarea şi decorarea altarelor de biserici şi mănăstiri, precum şi diverse portrete. Printre aceste personalităţi se numără principele Filip al III-lea de Burgundia, Rogier van der Weyden, Nicolas Rolin - cancelar al Burgundiei şi episcopul Jean Chevrot. În 1445, Weyden primeşte o comandă din partea cancelarului Rolin pentru realizarea „Judecăţii de Apoi” destinată unui spital.
În 1450, pictorul întreprinde o călătorie la Roma. Şi aici se bucură de mult succes, fiindu-i comandate o serie de portrete de către familii importante ale oraşului. Studiază aici multe opere de artă, fiind puternici influenţat de stilul pictorului Fra Angelico. Reîntors la Bruxelles în 1452, pictează „Tripticul Braque”, iar peste un an realizează „Cele şapte sacramente”.
Datorită faptului că primeşte din ce în ce mai multe comenzi, Weyden îşi deschide chiar un atelier de pictură care s-a bucurat şi acesta de mult succes datorită renumelui şi talentului pictorului. Rogier van der Weyden a murit la data de 16 sau 18 iunie la Bruxelles, aflându-se în acea vreme în perioada de maximă înflorire şi notorietate. A fost înmormântat în colegiul Saint-Gudule din Bruxelles.
Citate
-„În timp ce Jan van Eyck, în spaţiul familiar al interiorului căminului, ne îngăduie să ne apropiem de Fecioara Maria, Rogier van der Weyden ne obligă să îngenunchiem în faţa statuii Reginei Cerurilor” – E. Panofsky
-„Van Eyck a fost un descoperitor, Rogier un inventator care nu observă cu aceeaşi fineţe ca predecesorul său, dar pe care înzestrarea compoziţională, accentul lui dramatic îl fac mai accesibil” - Friedlender
Tablouri celebre
-„Portret de femeie tânără”
-„Madona cu pruncul”
-„Buna vestire”
-„Coborârea de pe cruce”
-„Sfânta familie”
-„Jelirea”
- Tripticul Răstignirea
-„Judecata de Apoi”
-„Punerea în mormânt”
- Tripticul Braque
- Altarul Cele şapte taine bisericeşti
Rogier van der Weyden Liste