Jan Alojzy Matejko s-a născut la data de 24 iunie 1838 în Cracovia. Reprezintă unul dintre pictorii de frunte ai Poloniei. A murit la data de 1 noiembrie 1893 în Cracovia.
Biografie şi carieră
Pictorul s-a născut într-o familie săracă şi foarte numeroasă, fiind unul dintre cei 11 copii. Era un elev firav, cu o sănătate destul de şubredă şi cu rezultate slabe la învăţătură. Cu toate acestea, fratele său mai mare îi observă marele său talent pentru pictură şi îşi convinge tatăl să-l înscrie în anul 1851 pe Jan la Şcoala de Arte Frumoase. Aici devine unul dintre cei mai iscusiţi şi mai silitori elevi. Pentru a-şi putea procura banii pentru materiale, Jan prestează mai multe activităţi, printre care colorarea fotografiilor şi pictatul firmelor. T
ânărul pictor suferea chiar de miopie. Reuşeşte însă să muncească mult şi să câştige banii pentru cumpărarea unor ochelari de vedere de care avea mare nevoie.
În 1858 câştigă o bursă de studii la Munchen. Aici vizitează multe muzee şi locuri unde erau expuse celebre tablouri şi este fascinat de operele marilor pictori precum Rubens, Van Dyck şi Delaroche. Reîntors în Cracovia, trebuie să se confrunte cu o situaţie materiale deosebit de precară, din cauza căreia nu îşi mai poate plăti materialele şi abia are ce să mănânce. Se îndrăgosteşte de Teodora Giebultowska, o veche amică a sa. Este nevoit să se mute în casa surorii Teodorei, al cărui soţ era foarte bogat. Datorită acestui fapt, Matejko îşi poate continua pictarea tablourile sale.
Tabloul „Cazania lui Skarga” este cel care îl scoate din anonimat pe Matejko, aducându-i faima de talentat pictor. Tot datorită vinderii acestui tablou, pictorul îşi poate permite să se căsătorească la data de 21 noiembrie 1864 cu Teodora Giebultowska, vechea sa iubire. În ciuda situaţiei sale financiare, decide însă ca banii obţinuţi din vinderea biletelor de la expoziţia unde a apărut tabloul său să îi doneze copiilor orfani. Participă la mai multe expoziţii din întreaga lume cu tabloul său celebru, iar la Paris câştigă chiar medalia de aur în 1865. aflat la Paris, pictorul execută mai multe copii ale celebrelor tablouri de la Muzeul Louvre.
Se reîntoarce în Cracovia, iar soţia sa îi naşte primul copil în 1865. Următorul său tablou – „Rejtan” este unul istoric care are un imens succes la Paris şi este cumpărat chiar de împăratul Franz Jozef. Primeşte în 1869 la Paris ordinul Legiunii de Onoare. În ciuda succesului pe plan profesional, situaţia sa financiară rămâne una precară, pictorul abia având cu ce să îşi hrănească familia şi copiii bolnavi din cauza frigului şi umezelii din apartamentul mic unde locuiau. Această situaţie avea însă să se schimbe în 1877 când reuşeşte să vândă foarte multe tablouri şi să îşi redreseze aspectul material.
Este numit membru de onoare al Academiei din Paris, Berlin, Praga, Viena, dar şi al Academiei Rafaelite din Ubrino. Începe să aibă mari probleme familiale din cauza soţiei sale bolnave psihic care îl chinuieşte îngrozitor de mult din cauza exceselor sale. În cele din urmă reuşeşte să o interneze într-un spital pentru boli mintale.
Datorită firii sale deosebit de generoase, pictorul donează mulţi bani din puţinul pe care îl câştigă din vânzarea tablourilor sale. Donaţiile se îndreptau spre burse oferite artiştilor, dar şi pentru înfrumuseţarea Cracoviei şi conservarea monumentelor sale. Toate acestea determină înmânarea sceptrului artei, honoris causa şi titlul de cetăţean de onoare al Cracoviei. Marele artist moare la data de 1 noiembrie 1893 în Cracovia.
Citate
-„De obicei, când execut un tablou, caut pentru fiecare figură un model viu şi, pentru ca rezultatul să fie cât se poate de natural, rog modelul să îmi pozeze de două-trei ori”
-„Totul trebuie obţinut cu îndrăzneală. Nu ştiu dacă rezultatul le place sau nu, dar am realizat ce am dorit”
Tablouri celebre
-„Autoportret”
-„Sentinţa asupra lui Matejko”
-„Portretul celor trei copii ai artistului”
-„Bufonul”
-„Ştefan Batory la Pskow”
-„Rejtan”
-„Cazania lui Skarga”
-„Bătălia de la Grunwald”
-„Portretul soţiei în rochie de mireasă”
Nu exista site-uri adaugate inca pentru jan_alojzy_matejko. Daca esti un webmaster de site sau blog si ai o pagina interesanta pe care vrei sa o recomanzi, te invitam sa o adaugi aici pentru a fi inclusa.
Adauga intai link-ul catre famouswhy pe site-ul tau si apoi trimite spre aprobare.
Link-ul o sa fie verificat si validat de editorii site-ului in urmatoarele 48 de ore.