Moto: "
Nicolae Grigorescu este român cu tot sufletul şi în toată opera sa (...) El rămâne poet, iar arta sa este un cântec de pasăre. El este român prin sentiment, prin lirismul fin, prin simpatia pe care o pune în pictură, în alegerea motivelor de-o melancolică întindere sau de-o intimitate visătoare, prin ceea ce are tandru şi spiritual în maniera sa." Henri Focillon
Născut într-o familie de ţărani, Nicolae Grigorescu nu a beneficiat de cultură sau de o educaţie artistică în primii ani de viaţă. Ambiţia şi talentul i-au purtat paşii spre atelierul pictorului ceh, Anton Chladek; transformâdu-i începutul carierei artistice într-un succes. După ce a decorat in frescă mai multe
biserici si mânastiri (în special în Prahova şi Bucureşti) ajungand recunoscut la o vârsta fragedă; şansa îi surâde şi primeşte din partea Ministerului Moldovei o bursă de studii la Paris. Pe lângă studiile academice de la Şcoala de arte – care “îl dezgustă†, Grigorescu ajunge să studieze în pădurea de la Fountainebleu, la Şcoala de la Barbizon. Aici cunoaşte o mare parte dintre artiştii inovatori ai secolului XIX, printre care Theodore Rousseau, Corot, Millet, Gustave Courbet şi alăruri de ei descoperă stilul plein-air, care va rămâne reprezentativ pentru întreaga sa creaţie. Grigorescu îmbină relasimul Şcolii de la Barbizon cu tehnici impresioniste şi simboliste.
Predilecţia lui Courbet pentru nudul feminin şi numărul mare de studii după model nud pe care le-a făcut în perioada în care era student la Academia de arte din Paris nu a avut nici o influenta asupra artistului român. Deşi este considerat deschizător de drumuri în privinţa nudurilor, sunt cunoscute foarte puţine lucrări cu această temă.
Lucrarea Nud pe malul mării, expusă la Muzeul Colecţiilor de Artă, este una dintre puţinele opere in care Grigorescu abordează nudul feminin. Chiar şi aşa, cu un subiect care nu este definitoriu pentru opera sa, Grigorescu nu-şi dezminte aptitudinile de desenator excepţional şi de colorist foarte talentat. În ansamblu lucarea este realizată într-un stil pictural, apropiat de cel al impresioniştilor francezi.
Cromatica este pastelată, foloseşte tonuri de bleu, gri si mult alb ceea ce da lucrării un aspect de linişte şi visare. Paleta lui Grigorescu are o lumină foarte puternică, dată prin tonuri deschise. Această lucrare mi se pare mai luminoasa decât cea mai mare parte a nudurilor impresioniste. Cerul este realizat printr-o succesiune de linii cursive, ordonate, în timp ce piatra pe care este plasat personajul are o tuşă grăbită şi culori mai puternice. Tocmai piatra, ce pare intenţionat neatentă, dă spontanteitate şi dinamică execuţiei.
Cu toate că în ansablul ei pictura aduce cu lucările impresioniştilor francezi, mai ales în ceea ce priveşte picturalitatea stilului, în tratarea corpului uman Grigorescu se întoarce spre Renaşterea italiană. Probabil faptul că a copiat operele maeştrilor italieni şi-a spus cuvântul. Femeia, încadrată perfect în fundalul impresionist este realizată foarte real, fără să înecări de a idealiza. Corpul uşor plinuţ, dar armonios cu sâni mici şi rotunzi, şolduri mari, picioarele încrucisate si mâinile lăsate relaxat pe lânga corp trimite la celebrele reprentări ale zeiţei Venus din Şcoala Veneţiană. La o primă vedere superficială capul uşor înclinat, pare in formă romboidală iar delatiile feţei par omise. Însă, după ce m-am uitat atent m-au frapat buzele foarte roşii ce dau o anumită feminitate senzuală chipului. Capul uşor înclinat; în profil, denotă o timiditate ascunsă. Probabil fiind vorba de unul dintre primele nuduri din arta românească, timiditatea modelului este justificată!
Nud pe malul mării este un portret al Zettinei Urechia , soţia istoricului V.A. Urechia care i-ar fi servit de mai multe ori ca model artistului.
Lucrarea încă poate fi admirată la Muzeul Colecţiilor de artă, alături de celelalte 10 lucrări semnate Nicolae Grigorescu din colecţia Elena, Maria si Dr. Iosif Dona. Probabil, însă, nu pentru mult timp…
Pe scurt despre Nicolae Grigorescu:
Nume: Nicolae Grigorescu
Locul nasterii: sat Pitaru, judetul Dambovita
Data nasterii: 15 mai 1838
Zodia: taur
Parinti: Ion si Ruxandra Grigorescu
Frati: cinci frati
Nationalitate : romana
Profesie: pictor
De ce ne place Nicolae Grigorescu?
Nicolae Grigorescu s-a facut placut prin ceea ce a lasat in urama o gama impresionanta de tablouri minunate care este si in ziua de astazi pe placul oamenilor, iubitori ai artei pictate. Cred ca si in zilele de azi tablourile lui sunt la mare cautare si incanta prin simplitatea, lor oameni.
De ce este faimos Nicolae Grigorescu?
A fost si va ramane faimos atat aici la noi in tara cat si in strainatate deoarece sa facut remarcat prin faimoasele sale tablouri in care acesta a abordat difetite teme care au dat valoare si l-au urcat pe treptele succesului, a incantat ochii lumii intregi cu operele sale si a ramas cel mai renumit pictor de la noi din tara.
Picturi:
1. "Taranca din Muscel"
2. "Bordei in padure"
3. "Carul cu boi "
4. "Carul cu boi 2"
5. "Fetita cu basmaua rosie"
6. "Pescarita la Grandville"
7. "Margarite"
8. "In Amurg care cu boi"
9. "Cioban"
10. "Evreul cu caftan"
11. "Tiganca tanara"
12. "Vechiul"
13. "Evreul cu gasca"
14. "O glastra cu flori"
15. "Tiganca de la Ghergani"
16. "Peisaj de padure"
17. "Pe varf de munte"
18. "Intoarcerea de la pascut"
19. "Pe malul Siretului"
20. "Fata cu Tulpan"
21. "Fete lucrand la poarta"
22. "Hanul de la Oratii"
23. "Han"
24. "Artileristi in mars"
25. "Taranca cu marama"
26. "Taranca de la munte"
27. "Natura moarta cu sitari"
28. "Spalatorese in Bretania"
29. "Toamna la Fontainebleau"
Bibliografie:
Alexandru Vlahuţă –Pictorul Nicolae Grigorescu, editura Tineretului, Bucureşti, 1969
George Oprescu – Nicolae Grigorescu, Editura Meridiane, Bucureşti 1971
The Art Collections Museum- Guide of the Collections, part I, project coordonator: Roxana Theodorescu, Bucharest 2003
Articole despre Nicolae Grigorescu
Nicolae Grigorescu News
Nicolae Grigorescu Liste