Camille Pissarro s-a născut la data de 10 iulie 1830 în portul Charlote-Amalie de pe insula Saint-Tomas. Este unul dintre cei mai mari şi mai apreciaţi pictori din lume. a murit la data de 13 noiembrie 1903 la Paris.
Biografie şi carieră
ÃŽncepând cu vârsta de 12 ani este trimis în FranÅ£a pentru a studia. Locuia în apropierea Parisului, iar timpul său liber ÅŸi-l petrecea la Muzeul Louvre admirând tablourile pictorilor. Se reîntoarce pe insula natală unde începe să lucreze la brutăria părinÅ£ilor săi. ÃŽncepe în timpul liber din ce în ce mai mult să deseneze peisaje marine sau plante exotice. Primele sale tablouri ies la lumină sub îndrumarea pictorului danez Fritz Melbye împreună cu care fuge Ã
®n Caracas.
Reîntors acasă comunică inaptitudinea sa pentru comerţ părinţilor săi. Aşa că pleacă apoi în 1855 la Paris unde se dedică întru totul picturii.frecventează mai multe şcoli şi ateliere, luându-şi-l în final ca maestru pe Corot, ascultând atent de toate observaţiile sale.
Picturile sale nu sunt privite cu ochi buni de critici, fiind refuzate la expoziţii. Este puternic atras de impresionism, cunoscându-i pe Monet, Cezanne, Renoir şi Sisley. În 1859 pentru prima oară tablourile sale sunt acceptate de către Salon.
În 1860 o cunoaşte pe viitoarea sa soţie şi mamă a celor 7 copii ai săi – Julie Velley. Deşi timp de treizeci de ani familia sa s-a bazat doar pe câştigurile provenite din vânzarea tablourilor sale, având astfel o situaţie materială precară, pictorul nu şi-a pierdut niciodată echilibrul şi speranţa într-un viitor mai bun.
Începând cu anul 1869 influenţa impresionistă se observă în picturile sale unde se regăsesc culorile din ce în ce mai clare, compoziţiile bine gândite, dar şi peisajele.
Războiul franco-prusac îl exilează pe el şi familia sa în Anglia, iar la întoarcere îşi găseşte casa şi lucrările distruse. Nici de data aceasta pictorul nu se lasă pradă disperării sau deznădejdii.
Moartea fiicei sale, Jeanne în 1865 şi eşecul expoziţiei impresioniştilor îl îngenunchează pentru prima oară pe marele pictor. După ceva vreme se apuce iar de pictat, chiar dacă situaţia sa financiară nu se schimbă. În 1882 are loc a şaptea expoziţie a impresioniştilor unde tablourile lui Pissarro sunt foarte apreciate. Acestea încep să se vândă din ce în ce mai bine, determinând îmbunătăţirea vieţii familiei artistului.
Urmează detaşarea de impresionism, abordând divizionismul sau pointilismul, pictura prin puncte. Situaţia sa iar fluctuează, aducându-i foarte mari datorii. În 1889 se îmbolnăveşte de o boală cronică a ochilor.
Adevărata sa apreciere ca artist vine odată cu expoziţiile sale din SUA şi Europa. Înainte de moarte sa sin 1903, Pissarro devenise un pictor foarte apreciat ale cărui tablouri se vindeau la preţuri destul de mari.
Citate
-„Munca este un stimulent minunat al sănătăţii psihice ÅŸi fizice. Uit de toate necazurile, de boli ÅŸi de ameninţări ÅŸi nu Å£in cont de ele atunci când sunt cuprins de bucuria munciiâ€
Tablouri celebre
-„Drumul spre Versailles în Louveciennes†1870
-„Intrarea în satul Voisins†1872
-„Autoportret†1873
-„Recolta din Mounfaucault†1876
-„Tânără fată cu un băţâ€
-„Bulevardul Montmartre la Paris†1897
Sursa Imaginii -artgallery.nsw.gov.au
Camille Pissarro Liste