FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate

Statistici:
Vizite: 4,169
Voturi: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A


In aceasta pagina

Napoleon Bonaparte Biografie
Napoleon Bonaparte Videoclipuri
Site-uri despre Napoleon Bonaparte
Tab-uri utile
Comentarii
Creeaza un poll pentru Napoleon Bonaparte
Intreaba despre Napoleon Bonaparte
Adauga un citat spus de Napoleon Bonaparte
 

Napoleon Bonaparte Fan-Club

BECOME A FAMOUS FAN!

Napoleon Bonaparte has no Fans yet!

create pool

Biografii



Intreaba despre Napoleon Bonaparte

Tag-uri Populare


politician   ministru   domnitor   televiziune   jurist   actor   publicist   profesor   tara romaneasca   general   moldova   avocat   diplomat   istorie   scriitor   istoric   religie   academician   prezentatoare   politica   jurnalist   militar   rege   transilvania   personalitate   economist   voievod   principe   poet   persoane faimoase   bucuresti   producator   prezentator tv   prezentator   regizor   domn  

All Tags

Famous Forum

[editeaza]

Napoleon Bonaparte

 Q:   Intreaba despre Napoleon Bonaparte       
Napoleon Bonaparte S-a nascut la Ajaccio, In Corsica, Intr-o familie de conditie modesta, fiind cel de-al optulea copil al lui Charles Marie Bonaparte si al Mariei Letizia Ramolino.

A beneficiat de o bursa regala, astfel ca a putut urma cursurile Scolii militare de la Brienne, din anul 1779, apoi ale celei de la Paris. In anul 1785, a devenit locotenent de artilerie. In timpul revolutiei franceze a fost sustinator al iacobinilor. S-a remarcat la data de 19 decembrie 1793, cand a asediat orasul Toulon, pe care l-a eliberat de sub ocupatia trupelor engleze. In urma acelei batalii, a fost avansat, de la gradul de capitan, direct la cel de general la numai 24 de ani.

Dupa executarea lui Robes-pierre, a cazut In dizgratie si a fost trecut In rezerva. A revenit In fruntea armatei In timpul Directoratului, f iind chemat de directorul Barras, In anul 1795, pentru a Infrange o revolta a regalistilor. N. a primit comanda armatei din Italia, unde a actionat In anii 1796 si 1797 si a Infrant armatele austriece de mai multe ori, In bataliile de la Arcole si Rivoli. Astfel a putut impune Austriei tratatul de la Campo-formio si a silit-o sa accepte toate schimbarile petrecute In Italia In urma campaniei franceze.

Succesele lui militare au asigurat mentinerea la putere a regimului Directoratului.
Sperand sa dea o grea lovitura intereselor englezilor, a Intreprins -campania din Egipt (1798-l799), unde a obtinut victoria de la piramide asupra mamelucilor, dar i-a fost scufundata flota la Abukir de catre cea engleza.

Intors In Franta, In anul 1799, N. a speculat lipsa de Incredere a francezilor In Directorat si, fiind vazut de populatie ca un salvator, a actionat In vederea preluarii puterii. Prin lovitura de stat de la 18 brumar (9-l0 noiembrie 1799), a instaurat regimul Consulatului, el devenind prim-consul. In perioada Consulatului, a actionat pentru a-si subordona institutiile statului. Mai Intai, a impus o Constitutie autoritara (In anul 1799), apoi a fost instituit Consiliul de Stat, care redacta legile propuse de primul consul, a introdus legi administrative, justitia a fost organizata In sens centralizator (In anii 1799 si 1800), iar In 1804 a fost promulgat Codul civil.
In 1801 a fost Incheiat Concordatul cu Papalitatea, iar In 1802 au fost adoptate “Articolele organice”, astfel ca, pe langa recunoasterea granitelor statului papal, era reorganizata Biserica Catolica din Franta (episcopii erau numiti de primul consul si erau platiti de stat, cultul catolic era recunoscut ca religie de stat), N. reusind sa atraga clerul catolic de partea sa.

Prin masurile adoptate, regimul Consulatului a reprezentat, In interior, o perioada de stabilitate economica si de securitate individuala. Pe planul politicii externe, perioada Consulatului a fost una In care prestigiul Frantei s-a Intarit. Mai Intai, N. a trecut din nou Alpii si a obtinut noi victorii asupra armatelor austriece, precum cea de la Marengo, din anul 1800. Prin tratatul de la Luneville (1801), era confirmata stapanirea Frantei asupra Belgiei si asupra malului stang al Rinului. De asemenea, Franta devenea arbitrul de necontestat In Peninsula Italica.

Prin tratatul de “pace perpetua” de la Amiens (1802), cu Anglia, Franta renunta la Egipt, In favoarea otomanilor, iar englezii la majoritatea teritoriilor cucerite peste mari In timpul razboiului, cu exceptia Ceylonului si a insulelor Trinidad. Tot In anul 1802, In urma plebiscitului de la data de 4 august, N. a fost ales consul pe viata, fapt mentionat si In Constitutia franceza a anului X (1802).

Ruperea pacii franco-engleze si redeschiderea conflictului de catre Anglia, In anul 1803, a determinat intrarea Frantei napoleoniene Intr-o noua etapa a evolutiei sale. La data de 18 mai 1804, s-a proclamat Imparat al francezilor, sub numele de Napoleon I, si a fost Incoronat, In prezenta papei Pius al VII-lea, la data de 2 decembrie 1804. In perioada imperiului, In conditiile dificile ale razboiului, au continuat eforturile de reorganizare si de Intarire a statului. Economia Frantei a fost adaptata cerintelor razboiului.

Pe plan politic, N. Isi exercita autoritatea In toate domeniile. S-a format si o nobilime care Ii era supusa Imparatului. Pe plan militar, a actionat pentru reorganizarea armatei. Generalii cei mai priceputi au fost avansati la gradul de maresal. Reorganizarea armatei a facut ca, In anii 1805-1806, ea sa aiba aproximativ 600 000 de soldati (“Marea Armata”).

Vazut ca principalul pericol pentru ei, monarhii Angliei, Rusiei, Austriei, Suediei si Neapolelui au format o coalitie Impotriva lui N. (coalitia a III-a). De altfel, perioada imperiului (1804-l815) a fost una In care politica externa a fost marcata de lupta lui N. Impotriva coalitiilor unor state europene create Impotriva Frantei (coalitiile III-VII) si In care a considerat ca Anglia reprezenta adversarul cel mai important, mai ales ca aceasta detinea suprematia maritima. Pentru a lovi In interesele comerciale ale englezilor si pentru a proteja economia franceza, a instituit, In anul 1806, blocada continentala, orice comert cu britanicii fiind interzis. Dar blocada continentala nu a putut functiona, desi N. a facut eforturi pentru aplicarea ei, Incercand sa-si impuna controlul asupra Intregului continent. Daca pe mare Anglia detinea suprematia (ea distrusese flota franceza la Trafalgar, In 1805), pe uscat francezii erau cei mai puternici de pe continent.

In aceste conditii, armatele franceze au obtinut victorii importante. In anul 1805, la Aus-terlitz, N. a obtinut o victorie stralucita asupra armatelor ruso-aus-triece, iar prin tratatul de pace franco-austriac de la Pressburg, Venetia revenea Frantei, iar Imparatul francezilor devenea arbitrul situatiei politice din teritoriul german. In 1806, a creat Confederatia Rinului, din 16 state germane, sub protectoratul sau. Anul 1806 a Inregistrat si alte succese ale lui N.; armata franceza a ocupat Regatul Neapole, unde l-a instalat pe tron pe fratele sau, Joseph Bona-parte, iar Republica Batava a fost transformata In Regatul Olandei, care Il avea In frunte pe Ludovic Bonaparte, cel de-al treilea frate al lui N.

Prezenta unor membri ai familiei sale In fruntea unor state (au mai fost instalati Jerome Bonaparte, In anul 1807, In Westfalia, si Joseph Bonaparte, In Spania, In 1808) avea menirea sa Intareasca pozitia lui N. In Europa. De asemenea, In anul 1806, Imparatul francezilor a Infrant armatele prusace la Jena si la Auerstaedt si a ocupat Berlinul, de unde a decretat blo cada continentala. Succesele au continuat si In anul 1807, cand, dupa victoria de la Friedland asupra armatelor ruse, a Incheiat tratatele de pace cu rusii si cu prusacii la Tilsit, cu prevederi avantajoase pentru Franta: Rusia adera la blocada continentala, iar Prusia era dezmembrata (pierdea jumatate din teritoriu, formandu-se Regatul Westfaliei).

Intre anii 1808 si 1810, N. a obtinut alte succese, precum Incheierea, la Erfurt a aliantei franco-ruse, victoria de la Wagram asupra armatelor austriece (1809), includerea Olandei In Imperiul Francez (1810) si Incheierea tratatului de alianta cu Prusia, Impotriva Rusiei, care nu mai respecta blocada continentala. Dar In perioada imperiului au fost Inregistrate si esecuri ale lui N. In Peninsula Iberica, unde a actionat Impotriva Spaniei si Portugaliei, nu a Inregistrat succese, spaniolii declansand Indelungatul razboi pentru Inlaturarea lui Joseph Bonaparte de pe tron si izgonirea francezilor la nord de Pirinei (1808-l814), iar portughezii, ajutati de englezi, luptand pentru eliberare (1808).

A urmat dezastruoasa campanie din Rusia (1812), de unde a fost nevoit sa se retraga In conditii dificile (ger si lovituri ale armatelor ruse), dupa ce intrase In Moscova, parasita de locuitori. Au urmat alte Infrangeri, precum cea de la Leipzig (“batalia natiunilor”), din anul 1813, cand armata franceza a fost Infranta de cele rusesti, prusace si austriece, fiind silita sa se retraga la vest de Rin.

In anul 1814, armatele straine au intrat In Franta, ajungand la 31 martie 1814 In Paris. Regimul lui N. nu se mai bucura de sustinere In interior din mai multe cauze, precum: cresterea impozitelor indirecte, decaderea porturilor franceze si cresterea somajului In urma aplicarii blocadei continentale, moartea a aproximativ 1 milion de soldati francezi In timpul campaniilor, epuizarea militarilor In numeroasele batalii, dorinta unor comandanti militari de a Incheia campaniile militare. La acestea se adauga si trezirea sentimentului national In teritoriile In care a actionat, ceea ce a facut posibila izgonirea armatei imperiale In interiorul granitelor Frantei si patrunderea armatelor aliate In Paris,
La 6 aprilie 1814, N. I a abdicat si a fost exilat In insula Elba. A revenit, la 1 martie 1815, In frun; tea Frantei, a intrat In Paris, i-a izgonit pe Bourboni si a semanat din nou panica In randul monarhilor europeni. Nu a reusit sa conduca decat 100 de zile, fiind Inlaturat In urma actiunilor coalitiei a VII-a, formata din Rusia, Anglia, Austria si Prusia. Ultima batalie a lui N. a fost cea de la Waterloo, de la 18 iunie 1815, cand a fost Infrant de armatele anglo-prusace conduse de ducele de Wellington si de maresalul Blucher.

N. a abdicat si a fost exilat pe insula Sfanta Elena, posesiune britanica din Oceanul Atlantic, unde a murit, la data de 5 mai 1821. Osemintele sale au fost aduse In Franta, In anul 1840, fiind depuse la Domul Invalizilor din Paris.
N. I reprezinta o personalitate complexa: a contribuit la modernizarea Frantei si la adoptarea unor reforme In teritoriile pe care le-a controlat, pe continent, pe plan economic, social, administrativ, militar, legislativ, dar poate . i socotit si ca un conducator autoritar, care s-a bazat pe supravegherea politieneasca asupra Intregii societati si pe cenzura. A fost, In acelasi timp, unul dintre cei mai straluciti comandanti militari din istorie.

Napoleon Bonaparte Liste
Na?teri în 1769
Decese în 1821
Napoleon
Casa de Bonaparte
Generali francezi
Istoria Europei
Împ?ra?ii francezilor
Monarhi care au abdicat
Regi ai Italiei
Cavaleri ai Lânii de Aur
Francmasoni francezi


 

Napoleon Bonaparte Videoclipuri
All You Need To Know About Napolean Bonaparte

irrelevant
1
broken


Tag-uri: general

[editeaza tag-uri]

Adauga un site sau blog
  • Nu exista site-uri adaugate inca pentru napoleon_bonaparte. Daca esti un webmaster de site sau blog si ai o pagina interesanta pe care vrei sa o recomanzi, te invitam sa o adaugi aici pentru a fi inclusa.
  • Adauga intai link-ul catre famouswhy pe site-ul tau si apoi trimite spre aprobare.
  • Link-ul o sa fie verificat si validat de editorii site-ului in urmatoarele 48 de ore.
  • Adauga un link aici

Categorie: Personalitati  - ( Personalitati - Archiva)

Data Adaugarii: 30 November '11


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :