Menumorut a fost Duce (voievod) din Crişana, menţionat în cronica lui Anonymus. Originea sa pare să fi fost slavă sau kazară.
Despre viata sa:
Anonymus relatează că Menumorut stăpânea "ţara care este între Tisa şi pădurea Igfon ce este şituată înspre Ardeal, de la fluviul Mureş până la fluviul Someş". Din relatările aceluiaşi aflăm că, la cumpăna secolului IX-X, Menumorut era vasalul Imperiului Bizantin.
La începutul secolului X, Arpad "a trimis soli în fortăreaţa Byhor, la ducele Menumorout, cerându-i [...] să-i cedeze pământul de la fluviul Someş până la hotarul Nirului şi până la poarta Mezesyna". Răspunsul demn dat de Menumorut solilor unguri este
de asemenea consemnat de Anonymus: "Spuneţi lui Arpad, ducele Hungariei, domnul vostru. Datori îi suntem ca un amic unui amic, cu toate ce-i sunt necesare, fiindcă e om străin şi duce lipsă de multe. Teritoriul însă ce l-a cerut bunei voinţe a noastre nu i-l vom ceda niciodată, câtă vreme vom fi în viaţă. [...]. Noi însă, nici din dragoste nici de frică, nu-i cedăm din pământ nici cât un deget, deşi a spus că are un drept asupra lui. Şi vorbele lui nu ne turbură inima că ne-a arătat că descinde din neamul regelui Athila, care se numea biciul lui Dumnezeu. Şi chiar dacă acela a răpit prin violenţă această ţară de la strămoşul meu, acum însă graţie stăpânului meu, împăratul din Constantinopol, nimeni nu poate să mi-o mai smulgă din mâinile mele."
In 903, Arpad le-a trimis împotriva lui Menumorut pe căpeteniile Zobolsu şi Thosu, care au înaintat până la cetatea Satmar pe care au cucerit-o după trei zile de asediu. Incercarea ungurilor de a trece Crişul a eşuat deoarece, "sosind soldaţii lui Menumorut le-au împiedicat trecerea". După o scurtă perioadă de acalmie, luptele sunt reluate, ungurii, conduşi de căpeteniile Usubuu şi Velec, fiind acum sprijiniţi de secui. Cetatea Byhor rezistă 12 zile asediului. Pierderea ei îl determină pe Menumorut să ceară pace, arătându-se dispus să-şi "dea întregul său regat şi lui Zulta, fiul lui Arpad, pe fiica sa".
Pacea odată încheiată în aceste condiţii, Arpad a dispus ca ducelui Menumorut "să-i lase fortăreaţa Byhor". Anonymus ne informează că "Menumorout, după această întâmplare, în al doilea an (circa 905), a murit fără vreun fiu şi a lăsat în întregime regatul în pace, ginerelui său Zulta".
Nu exista site-uri adaugate inca pentru menumorut. Daca esti un webmaster de site sau blog si ai o pagina interesanta pe care vrei sa o recomanzi, te invitam sa o adaugi aici pentru a fi inclusa.
Adauga intai link-ul catre famouswhy pe site-ul tau si apoi trimite spre aprobare.
Link-ul o sa fie verificat si validat de editorii site-ului in urmatoarele 48 de ore.