FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate

Statistici:
Vizite: 1,884
Voturi: 1
Fame Riser
          
Fame Rank
10
Famous


In aceasta pagina

Gheorghe Magheru Biografie
Gheorghe Magheru Videoclipuri
Site-uri despre Gheorghe Magheru
Tab-uri utile
Comentarii
Creeaza un poll pentru Gheorghe Magheru
Intreaba despre Gheorghe Magheru
Adauga un citat spus de Gheorghe Magheru
 

Gheorghe Magheru Fan-Club

BECOME A FAMOUS FAN!

Gheorghe Magheru has no Fans yet!

create pool

Biografii



Intreaba despre Gheorghe Magheru

Tag-uri Populare


politician   ministru   domnitor   televiziune   jurist   actor   publicist   profesor   tara romaneasca   general   moldova   avocat   diplomat   istorie   scriitor   istoric   religie   academician   prezentatoare   politica   jurnalist   militar   rege   transilvania   personalitate   economist   voievod   principe   poet   persoane faimoase   bucuresti   producator   prezentator tv   prezentator   regizor   domn  

All Tags

Famous Forum

[editeaza]

Gheorghe Magheru

 Q:   Intreaba despre Gheorghe Magheru       
Gheorghe Magheru Gheorghe Magheru s-a nascut in anul 1803 in satul Bârzeiu de Gilort, comuna Albeni, judetul Gorj si a decedat pe 23 martie 1880 la Bucureşti. El a fost general şi om politic.

Despre viata sa:

Unul dintre cei 8 copii ai preotului Ion Magheru, deprinde de mic meşteşugul armelor, dovedindu-se un bun ţintaş. Nu se cunosc date despre studiile sale, ceea ce se ştie este că îi plăcea mult să citească şi cunoştea limbile greacă şi franceză.

De timpuriu îmbrăţişează cariera armelor şi se înrolează în oastea lui Tudor Vladimirescu, iar după înfrângerea mişcării acestuia ajunge căpitan de panduri, luptând contra bandelor otomane care prădau ţara. Participă la războiul ruso-turc din 1828-1829, fiind decorat de ţarul Rusiei cu Ordinul Sf. Ana în grad de cavaler şi primind în dar o sabie de onoare. Deşi avea calităţi militare certe, în 1831, când s-a format "miliţia naţională" (armata), a refuzat să se înroleze, nemulţumit de gradul de căpitan pe care l-ar fi primit, comparativ cu fiii de boieri care, lipsiţi de orice experienţă militară, primeau grade mai mari. Decide să intre în magistratură, primind funcţia de judecător de pace şi apoi de preşedinte al tribunalului, iar în 1846 este numit ispravnic (prefect) al judeţului Romanaţi de către domnul Ţării Româneşti, Gheorghe Bibescu.

In mai 1848, acelaşi domn îl numeşte comandant-şef al tuturor dorobanţilor şi plăieşilor de peste Olt. Chiar dacă deţinea funcţii importante, participă la mişcarea naţională, fiind unul dintre membrii societăţii secrete Frăţia şi implicându-se în Revoluţia de la 1848. Adunarea de la Islaz (iunie 1848), care a însemnat începutul Revoluţiei, s-a ţinut în judeţul Romanaţi aflat sub conducerea sa; a sprijinit acţiunile revoluţionare, refuzând ordinele represive ale domnului. A făcut parte din al doilea guvern provizoriu ca ministru de Finanţe, primind şi comanda generală a trupelor neregulate şi funcţia de inspector al gărzilor naţionale. Nu a putut fi arestat de complotiştii Ion Odobescu şi Ion Solomon, apărându-se cu sabia în mână la 19 iunie 1848.

Conform intereselor Revoluţiei merge în Oltenia pentru a organiza rezistenţa armată, stabilindu-şi tabăra la Râureni (2 august 1848). După intrarea turcilor în ţară i se cere să se predea, dar refuză răspunzând: "Sunt român, domnule, şi mai bine voi muri decât a cădea iar în sclavie...!" Sfătuit de consulul englez de la Bucureşti, decide dizolvarea taberei de la Râureni (28 sept. 1848) pentru a preveni o vărsare de sânge inutilă şi se retrage la Sibiu.

Pleacă la Viena in februarie 1849), unde rămâne până în 1854, când merge la Istanbul. In cele două capitale desfăşoară o intensă activitate diplomatică pentru cauza românească, trimiţând memorii şi scrisori autorităţilor. Se întoarce în ţară (iulie 1857) şi devine membru în Adunarea ad-hoc din Ţara Românească, apoi face parte din Adunarea Electivă care alege ca domn pe A.I. Cuza, la 24 ianuarie 1859.

După abdicarea lui Cuza a continuat activitatea politică, devenind membru al PNL, deputat în mai multe rânduri şi preşedinte al Adunării Deputaţilor (1876), dar în ultima parte a vieţii s-a ţinut departe de viaţa publică. Din familia sa se distinge fiul cel mare, Gheorghe (Ghiţă) Magheru, magistrat, prefect de Gorj şi deputat din partea PNL.

S-a stins din viaţă la Bucureşti, fiind înmormântat la Târgu-Jiu. Pe piatra de mormânt se află următoarea inscripţie: "Trecătorule! Aici repausează generalul George Magheru, născut la 1803 şi decedat la 1880, luptător fără preget pentru mărirea ţării sale, pentru triumful dreptăţii şi democraţiei. Eternă fie-i memoria!"

Gheorghe Magheru Liste
Haiduci români
Generali români
Olteni
Români din jude?ul Gorj
Francmasoni români
Participan?i la Revolu?iile de la 1848


 

Gheorghe Magheru Videoclipuri
Bucharest Christmas Lights 2007 - Gheorghe Magheru Blvd

irrelevant
0
broken


Tag-uri: politician, general, militar

[editeaza tag-uri]

Adauga un site sau blog
  • Nu exista site-uri adaugate inca pentru gheorghe_magheru. Daca esti un webmaster de site sau blog si ai o pagina interesanta pe care vrei sa o recomanzi, te invitam sa o adaugi aici pentru a fi inclusa.
  • Adauga intai link-ul catre famouswhy pe site-ul tau si apoi trimite spre aprobare.
  • Link-ul o sa fie verificat si validat de editorii site-ului in urmatoarele 48 de ore.
  • Adauga un link aici

Categorie: Personalitati  - ( Personalitati - Archiva)

Data Adaugarii: 15 February '11


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :