FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate

Statistici:
Vizite: 955
Voturi: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A


In aceasta pagina

Filippo Lippi Biografie
Filippo Lippi Videoclipuri
Site-uri despre Filippo Lippi
Tab-uri utile
Comentarii
Creeaza un poll pentru Filippo Lippi
Intreaba despre Filippo Lippi
Adauga un citat spus de Filippo Lippi
 

Filippo Lippi Fan-Club

BECOME A FAMOUS FAN!

Filippo Lippi has no Fans yet!

create pool

Biografii



Intreaba despre Filippo Lippi

Tag-uri Populare


paris   renastere   impresionism   franta   pictor   arta   florenta   cracovia   peisaje   veneţia   renaştere   cultura   realism   italia   parma   evul mediu   polonia   germania   spania   olanda   pictura   artist   pictorita   opera   nurnberg   pictori   1820   curtea regala   1859   sculptor   baroc   neoimpresionism   la chahut   pietrarul   parada circului   spoleto  

All Tags

Famous Forum

[editeaza]

Filippo Lippi

 Q:   Intreaba despre Filippo Lippi       
Filippo Lippi Filippo Lippi s-a născut în anul 1406 la Florenţa. Este unul dintre celebrii pictori italieni ai Renaşterii. A murit în anul 1469 la Spoleto.

Biografie şi carieră :

Imediat după ce Lippi a văzut lumina zilei, mama sa a murit, iar la doi ani a decedat şi tatăl său. Pentru o perioadă de timp, copilul a fost crescut de mătuşa sa însă, din cauza situaţiei materiale foarte proaste pe care aceasta o avea, copilul a fost încredinţat mănăstirii fraţilor carmeliţi pentru a fi crescut.

Ca şi copil de opt ani, Lippi nu îndrăgea deloc învăţătura, în schimb era foarte pasionat pentru desen. Văzând talentul şi dedicaţia cu care desena, stareţul i-a permis acestuia să îşi urmeze pasiunea. Prima operă realizată la mănăstire a fost fresca „Conf irmarea regulii”.

În 1426, Lippi devine locţiitorul stareţului mănăstirii carmeliţilor. După trecerea a şapte ani, pictorul decide să părăsească mănăstirea pentru a îşi urma până la capăt marea sa pasiune pentru pictură. Pleacă la Padova, însă nu renunţă la straiele sale de călugăr. Dacă în picturile de început ale acestuia se pot observa puternice influenţe ale picturii lui Masaccio, după întreprinderea acestei călătorii, Lippi îşi dezvoltă un stil artistic propriu.

Aflat în Ancona este răpit de nişte piraţi, devenind sclav timp de optsprezece luni în „Barbaria”. Reuşeşte să fie eliberat de stăpânul său după ce Lippi îl impresionează pe prin realizarea excepţională a portretului său.

Se întoarce în Italia şi obţine faima prin realizarea tabloului „Încoronarea Fecioarei Maria” pentru biserica San Ambrogio. Talentul şi picturile sale reuşesc să câştife admiraţia celebrei familii de Medici. Astfel, Cosimo de Medici îi comandă mai multe tablouri şi îi deschide chiar şi uşile către papa Eugen al IV-lea.

În timpul vieţii sale, Lippi se bucură de cea mai mare faimă şi apreciere. Pe lângă notorietatea cauzată de excelentele sale tablouri, pictorul mai era foarte cunoscut şi pentru şi mai marea sa pasiune pentru femei. Se îndrăgostea de foarte multe ori, renunţând chiar la pictură pentru a sta cu cuceririle sale.

Se spune chiar că, de multe ori Cosimo de Medici îl închidea în palat pentru a se asigura că Lippi va termina tabloul pe care îl avea de făcut. Nobilul îi iartă toate aceste ieşiri de fiecare dată, însă pictorul era din ce în ce mai blamat de opinia publică din cauza satisfacerii plăcerilor sale. În 1455 piczorul este înlăturat din funcţia de rector al bisericii San Quirico din Legnaia.

În 1456, Lippi este numit capelanul călugăriţelor de la Santa marguerita din Prato. Această numire nu a fost una din cele mai înţelepte deoarece pictorul nu a putut rezista ispitei de a se îndrăgosti de Lucreţia Buti, o măicuţă de 21 de ani pe care o seduce în cele din urmă şi cu care fuge. Cei doi au avut împreună doi copii.
Lippi a murit în anul 1469 la Spoleto, spunându-se că ar fi fost otrăvit de tatăl Lucreţiei

Citate

-„S-a numărat printre acele temperamente impulsive, uimitoare şi minunate, cărora cei contemporani lor le trec totul cu vederea”

Tablouri celebre

-„Madona cu Pruncul”
-„Maica Domnului smerită”
-„Madona Tarquinia”
-„Maica Domnului cu Pruncul, îngeri şi sfinţi”
-„Buna vestire”
- Portret dublu
-„Încoronarea Fecioarei Maria”
-„Adorarea Pruncului”
- Frescele catedralei din Prato
- „Madona cu Pruncul şi doi îngeri”
Sursa Imaginii - student.britannica.com

 

Filippo Lippi Videoclipuri
2007 - Prato - Duomo - Lippi Frescoes

irrelevant
4
broken


Tag-uri: florenta, renastere, pictor, spoleto

[editeaza tag-uri]

Adauga un site sau blog
  • Nu exista site-uri adaugate inca pentru filippo_lippi. Daca esti un webmaster de site sau blog si ai o pagina interesanta pe care vrei sa o recomanzi, te invitam sa o adaugi aici pentru a fi inclusa.
  • Adauga intai link-ul catre famouswhy pe site-ul tau si apoi trimite spre aprobare.
  • Link-ul o sa fie verificat si validat de editorii site-ului in urmatoarele 48 de ore.
  • Adauga un link aici

Categorie: Pictori  - ( Pictori - Archiva)

Data Adaugarii: 15 February '08


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :