FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate

Statistici:
Vizite: 3,626
Voturi: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A


In aceasta pagina

Filip al II-lea Rege al Macedoniei Biografie
Site-uri despre Filip al II-lea Rege al Macedoniei
Tab-uri utile
Comentarii
Creeaza un poll pentru Filip al II-lea Rege al Macedoniei
Intreaba despre Filip al II-lea Rege al Macedoniei
Adauga un citat spus de Filip al II-lea Rege al Macedoniei
 

Filip al II-lea Rege al M Fan-Club

BECOME A FAMOUS FAN!

Filip al II-lea Rege al Macedoniei has no Fans yet!

create pool

Biografii



Intreaba despre Filip al II-lea Rege al Macedoniei

Tag-uri Populare


politician   ministru   domnitor   televiziune   jurist   actor   publicist   profesor   tara romaneasca   general   moldova   avocat   diplomat   istorie   scriitor   istoric   religie   academician   prezentatoare   politica   jurnalist   militar   rege   transilvania   personalitate   economist   poet   principe   voievod   persoane faimoase   bucuresti   producator   regizor   prezentator tv   prezentator   domn  

All Tags

Famous Forum

[editeaza]

Filip al II-lea Rege al Macedoniei

 Q:   Intreaba despre Filip al II-lea Rege al Macedoniei       
Filip al II-lea Rege al Macedoniei Una dintre cele mai Insemnate personalitati ale Antichitatii, mare strateg si om politic, Intemeietor al statului centralizat macedonean, a fost fiul regelui Amintas al III-lea.

La moartea lui Amintas, tronul a fost mostenit de Perdicas al IlI-lea, fratele lui F. Acesta a murit In 359 I.H., iar F. a fost numit, la varsta de 24 de ani, tutorele mostenitorului minor al tronului, fiul lui Perdicas. In cei trei ani care au urmat F. s-a impus prin ambitie, hotarare si autoritate atat In politica interna, cat mai ales In campaniile militare Impotriva vecinilor.

Statul macedonean se afla In nordul Greciei, In zona golfului Thermaic, avea capitala la Aigai (mutata la Pella de catre F.) si se Invecina spre vest cu ilirii, iar spre nord cu peonii, populatie traca.

Primele campanii militar e ale lui F. au avut ca scop Infrangerea peonilor si a ilirilor, apoi ocuparea regiunii aurifere a muntelui Pan-geu din Tracia, zona In care a Intemeiat orasul Philippi, centru de supraveghere a acestei importante regiuni. Minele de aur de aici au permis Macedoniei baterea filipi-lor (staterilor) de aur, monede de mare valoare care vor Intrece Insemnele monetare ale Atenei sau ale Imperiului Persan. Cuceririle sale au fost favorizate de organizarea unei armate deosebit de eficiente, bazata pe serviciul recrutarii obligatorii.

Fiecare circumscriptie militara (provincie) a Macedoniei, contribuia cu cate trei unitati: de cavalerie, de infanterie grea si de infanterie usoara la armata regelui. Forta armatei o con-stituia falanga, constituita din unitati de luptatori dotati cu o lance lunga de 5-7 m (sarisa) si care forma un veritabil zid In fata dusmanului.

Dupa preluarea teritoriilor peonilor, ilirilor si a muntelui Pangeu, Filip ocupa orasele de pe tarmul egeean al Traciei: Amphilopolis, Pydna, Potideea, amenintand pozitiile Atenei In comertul pe Marea Neagra. Atena, redevenita la mijlocul secolului al IV-lea I.H. hege-mona a lumii grecesti, era, de altfel, principala forta care i s-ar fi putut opune lui F. Eficienta actiunii politico-militare antimacedonene a Atenei a fost Insa subminata de rivalitatile si certurile permanente dintre cetatile grecesti, ceea ce a favorizat politica abila a lui F. de cucerire a lumii grecesti.

Din 356 I.H., o data cu Inlaturarea de la tron a nepotului sau, F. a ramas singur stapan al Macedoniei si a declansat campania de supunere a Greciei. In perioada urmatoare, s-a casatorit cu Olym-pias, fiica regelui Epirului, si s-a nascut Alexandru, cel care, urmand politica tatalui sau, va Intemeia Imperiul Macedonean, reunind sub stapanirea sa atat Grecia, cat si Asia.

Politica de cucerire a Greciei dusa de F. a alternat campaniile militare cu abilitatea diplomatica, regele macedonean fiind acuzat deseori de lipsa de scrupule In atingerea scopurilor sale politice. In 353 I.H., a ocupat provincia Thesalia, tintind spre stramtoarea Termopile care, odata cucerita, In 350 I.H., deschidea drumul spre Grecia pro-priu-zisa. Intre timp, a organizat flota macedoneana, cu care erau atacate convoaiele comerciale ale Atenei si ale aliatilor acesteia.

Impotriva politicii lui F. s-a ridicat marele orator si om politic atenian Demostene. Discursurile sale (Filipicele) prezentate In Adunarea poporului Incepand din anul 351 I.H. chemau atat pe ate-nieni, dar si restul cetatilor grecesti la unitate Impotriva dusmanului comun, Regatul macedonean.

In 349 I.H., F. a ocupat Olynthul, cetate aliata cu Atena, Intreaga Peninsula Chalcidica intrand sub controlul Macedoniei. In aceasta situatie, Atena a fost nevoita sa accepte, In 346 I.H., Incheierea unui tratat de pace cu Macedonia. Acest tratat, semnat la Pella, capitala Macedoniei, poarta numele unuia dintre negociatorii atenieni: “Pacea lui Philocrates”. Practic, pacea prevedea mentinerea teritoriilor pe care ambele state (Macedonia si Atena) le posedau, dar avea, de fapt, caracterul unui armistitiu, deoarece pregatirile pentru o noua confruntare militara au continuat. In perioada urmatoare, F. a fost recunoscut practic ca arbitru al conflictelor dintre cetatile grecesti, mai ales In privinta disputelor In problema controlului asupra sanctuarului lui Apollo de la Delfi.

Pana la victoria finala asupra cetatilor grecesti si mai ales asupra Atenei, F. a avut de Infruntat amenintarea scitilor care, sub presiunea sarmatilor, si-au parasit teritoriul din nordul Marii Negre si s-au deplasat spre sud, spre Dunare, sub conducerea lui Ateas. In 339 I.H., Intr-o rapida incursiune militara, F. i-a Infrant pe sciti, granita nordica a Regatului Macedoniei fiind astfel fixata In zona Dunarii de Jos, prilej cu care i s-au supus si coloniile grecesti de pe tarmul dobrogean pontic.
Razboiul cetatilor grecesti Impotriva Macedoniei a fost declansat din nou de Atena si Teba, carora li s-au alaturat si alte orase ale Greciei. Confruntarea dintre cele doua tabere militare s-a desfasurat In august 338 I.H. la Che-roneea.

In armata macedoneana, comanda cavaleriei revenea fiului lui R, Alexandru, In varsta de optsprezece ani a carui tactica s-a dovedit decisiva pentru Infrangerea coalitiei organizate de Atena. La batalie a participat, In calitate de simplu hoplit, Insusi Demostene, inspiratorul coalitiei antimacedonene. In urma victoriei, F. a tratat cu deosebita asprime Teba, a desfiintat Liga beotiana, dar a restituit Atenei prizonierii In schimbul unei rascumparari si a permis pastrarea autonomiei, flotei si coloniilor acesteia. Ulterior, restul Greciei a fost supus fara dificultate, cu exceptia Spartei, al carei teritoriu Inconjurator a fost totusi pustiit de armata macedoneana si Impartit cetatilor rivale acesteia.

In acelasi an, F. a convocat primul mare congres panelenic la Corint. Cetatile grecesti au fost integrate In noua Liga dominata de Macedonia, pastrandu-si Insa autonomia. Problemele comune urmau a fi dezbatute de Sinedrion, institutie In care fiecare oras era reprezentat proportional cu importanta sa militara. Aceasta Liga punea bazele unui stat federal, controlat de regele F., care Isi rezervase functia de comandant militar suprem. In a doua Intrunire a Ligii, din anul 337 I.H., el a anuntat noul sau proiect militar: atacarea Imperiului Persan pentru a razbuna umilintele Indurate de greci In timpul razboaielor medice din secolul al V-lea I.H. Pregatirea expeditiei a fost Insa Intrerupta In 336 I.H. de asasinarea lui F. la nunta fiicei sale Cleopatra, de catre unul dintre generalii sai, Pausa-nias, fapta de care, se pare, nu ar fi fost straina nici sotia sa, Olympias. Aceasta fusese repudiata de F. In anii anteriori pentru a se casatori cu fiica unuia dintre generalii sai. I-a urmat la tron fiul sau, Alexandru Macedon (“cel Mare”).



Tag-uri: rege

[editeaza tag-uri]

Adauga un site sau blog
  • Nu exista site-uri adaugate inca pentru filip_al_ii-lea_rege_al_macedoniei. Daca esti un webmaster de site sau blog si ai o pagina interesanta pe care vrei sa o recomanzi, te invitam sa o adaugi aici pentru a fi inclusa.
  • Adauga intai link-ul catre famouswhy pe site-ul tau si apoi trimite spre aprobare.
  • Link-ul o sa fie verificat si validat de editorii site-ului in urmatoarele 48 de ore.
  • Adauga un link aici

Categorie: Personalitati  - ( Personalitati - Archiva)

Data Adaugarii: 29 November '11


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :