Carol Davila / Charles Davilla / Carlos Antonio Francisco D'Avila (nascut 8/20 aprilie 1828, Parma, Italia - decedat 26 august 1884, Bucureşti). Medic, farmacist şi profesor; conducătorul serviciului medical român în timpul Războiului de Independenţă. Căsătorit cu Ana Racoviţă-Golescu, este tatăl scriitorului şi regizorului Alexandru Davila. Studiază medicina la Angers (1847-51) şi Paris (1851-1853), unde obţine titlul de doctor cu teza De la prophylaxie de la syphilis (1853).
In 1853 soseşte în Bucureşti, la cererea expresă a domnului Barbu Ştirbei, pentru organizarea serviciului medical românesc. Este numit la conducerea Spitalului Militar. Face o serie de vizite în ţară, începând studiul apelor cu ef
ect curativ din zona Călimăneşti-Căciulata, recomandându-le în ţară şi în străinătate (1855). In acelaşi an înfiinţează Şcoala de mică chirurgie de la Spitalul Creştin, pe care o conduce şi o transformă, peste doi ani, cu ajutorul lui Nicolae Kretzulescu, în Şcoala Naţională de Medicină şi Farmacie (în 1869 devine Facultatea de Medicină).
Elaborează primele măsuri pentru apărarea sănătăţii muncitorilor şi organizează primele dispensare din ţară. Impreună cu un horticultor austriac înfiinţează Grădina Botanică din Bucureşti, pentru instruirea studenţilor medicinişti şi pentru aprovizionarea cu plante medicinale a farmaciilor. Organizează învăţământul veterinar şi pe cel farmaceutic, împreună cu farmacistul Hepites; înfiinţează mai multe societăţi: Societatea Medicală (1857), Societatea de Cruce Roşie şi Societatea Ştiinţelor Naturale (1876), precum şi reviste de specialitate, „Monitorul medical" (1862) şi „Gazeta medicală" (1865).
Incepând din 1861 deschide orfelinate, mai întâi unul de fete, apoi unul de băieţi. Iniţiază sistemul consultaţiilor gratuite în spitale pentru oamenii săraci şi instituţionalizarea persoanelor cu handicap (pe timpul vieţii sale a funcţionat o şcoală de surdo-muţi, cu ateliere de tâmplarie şi sculptură). Constituie serviciul ambulanţelor şi trenurilor militare care salvează mii de oameni în timpul Războiului de Independenţă (1877-1878),in care a condus serviciul sanitar al armatei (Carol I îi scria Elisabetei că „Davila e pretutindeni unde ai nevoie de el").
Iniţiator al redactării primei Farmacopei române. Enciclopedistul Lucian Predescu îl caracteriza ca fiind „om de o energie de fier, încăpăţânat în urmărirea ţelurilor sale frumoase, genial, savant vestit, cu o cultură generală prodigioasă, Davila a fost omul providenţial al medicinei româneşti". El a creat serviciul medical şi farmaceutic românesc introducând ţara noastră în circuitul medical european.
Nu exista site-uri adaugate inca pentru carol_davila. Daca esti un webmaster de site sau blog si ai o pagina interesanta pe care vrei sa o recomanzi, te invitam sa o adaugi aici pentru a fi inclusa.
Adauga intai link-ul catre famouswhy pe site-ul tau si apoi trimite spre aprobare.
Link-ul o sa fie verificat si validat de editorii site-ului in urmatoarele 48 de ore.