general care a servit în trei armate: austro-ungară, română şi germană
S-a născut în comuna Birthalm/Biertan (între Sibiu şi Târgu-Mureş) la 29 noiembrie 1881; tatăl: Gustav Phleps, doctor, mama: Sofie.
Ofiţer de carieră, a servit în armata austro-ungară în Primul Război Mondial, după care a fost preluat de armata română la a cărei reorganizare şi-a adus aportul. În 1940 a primit un post de Raportor la Academia Militară în Bucureşti. Ultimul grad în armata română: general-locotenent.
Din 1941 serveşte cu gradul de colonel în trupele de elită germane Waffen-SS, ca ofiţer de stat-major. Dovedindu-se un foarte bun organizator, Wehrmacht-ul încearcă să-l „sufle" SS-ulu
i şi să îl preia în armata regulată, oferindu-i un post de Comandant de Divizie. Himmler, însă, l-a avansat rapid general SS (SS-Gruppenfuhrer) şi l-a însărcinat cu formarea unei divizii, „Prinz Eugen" (7. SS-Freiwilligen-Gebirgs-Division), formată din minoritari germani din Yugoslavia, România şi Ungaria.
Numele de Prinz Eugen a fost dat chiar la propunerea lui Phleps (după Prinţul Eugen de Savoia, 1663, Paris - 1736, Viena, comandant general al armatelor austro-ungare în bătăliile câştigate contra turcilor în Balcani, Zenta 1697 sau Peterwardein 1716, eliberatorul Transilvaniei şi Belgradului de sub dominaţia turcă). La numirea lui la comanda acestei divizii, a contribuit, în afara calităţilor lui de militar, şi speranţa că aceasta va duce la înscrierea unui număr mai mare de germani din Transilvania în trupele Waffen-SS, ceea ce s-a şi reuşit, cu toate că saşii şi şvabii erau cetăţeni români şi trebuiau să servească în armata română.
A urmat o înţelegere între guvernele român şi german pentru ca voluntarii români de origine germană să poată alege între a se înrola în armata română sau în Waffen-SS.
În 1943 îl găsim cu divizia sa în fosta Yugoslavie unde combătea partizanii lui Tito. Acolo s-a remarcat prin brutalitate, susţinând în faţa lui Himmler că regimul-marionetă croat (pro-german) e prea „blând" cu teroriştii şi sabotorii (cităm din scrisoarea lui către Himmler: ... der Balkanmensch die milde Hand nicht vertragt. Er mub die Peitsche fuhlen adică: în limba română .. .omul din Balcani nu înţelege de vorbă bună. El trebuie să simtă biciul).
A primit următoarele decoraţii:
• Crucea de fier clasa a Ii-a (1914)
• Coroana României în grad de comandor (1927)
• Coroana României în grad de mare cruce (1939)
• Crucea de fier, clasa I (1939)
• Medalia „Winterschlacht 194l-l942"
• Crucea germană de aur (1944)
• Cavaler al Crucii de fier şi Cununii de lauri (1944)
După ce România a întors armele împotriva fostului aliat, Phleps este numit Comandant al trupelor SS şi de Poliţie din Transilvania.
În zorii zilei de 21 septembrie 1944, în apropiere de Arad (unde se stabilizase frontul), porneşte cu adjutanţii săi într-o misiune de recunoaştere pe linia frontului şi este făcut prizonier de ruşi. în după-amiaza aceleiaşi zile este împuşcat ca represalii la un bombardament aviatic german, ruşii nedându-şi seama ce personaj important făcuseră prizonier.
Arthur Phleps Liste