Alexandru Dobrogeanu-Gherea (nascut 7 iulie 1879, Ploieşti - decedat 4 decembrie 1937, închisoarea Lublianka din Moscova). Om politic comunist. Fiu al teologului socialist de origine evreiască Constantin Dobrogeanu-Gherea, a primit o educaţie de stânga, intrând în contact cu operele lui Marx şi Engels in familie şi ca student al Politehnicii din Miinchen.
In 1910 se înscrie în Partidul Social Democrat Muncitoresc, fiind ales după război preşedinte al Federaţiei Socialiste din Prahova. In această calitate face parte din delegaţia ce a cerut afilierea la Komintern (vara 1920). Acceptarea celor 21 de condiţii obligatorii pentru membrii Kominternului de către nucleul dur al socialiştilor români va duce la apariţia Partidului
Comunist (21 mai 1921). Arestaţi imediat pentru conspiraţie împotriva siguranţei statului, comuniştii vor fi judecaţi şi condamnaţi în procesul din Dealul Spirii (ianuarie 1922). Bolşevic fanatic, convins de necesitatea revoluţiei,Dobrogeanu-Gherea va fi figura centrală a procesului datorită prestigiului tatălui său şi unor atitudini demonstrative spectaculoase (greva foamei, refuzul de a răspunde la întrebări). După amnistie (iunie 1922), ocupă mai multe funcţii importante în PCdR: membru in Comitetul Executiv şi coordonator al presei de partid (1922) şi membru în CC (1924), fiind şi deputat în Parlamentul României. După alte două arestări (decembrie 1924 şi ianuarie 1929) şi pierderea funcţiilor de răspundere pentru „opoziţionism" şi „deviere de stânga", suferă o cădere nervoasă (1930) .
In 1932 pleacă definitiv în URSS, unde va traduce în română câteva din operele lui Lenin la Editura pentru Literatură Străină. Acuzat de troţkism, este executat în timpul marii terori staliniste, fără a se ţine cont de afecţiunea sa psihică.
Alexandru Dobrogeanu-Gherea Liste