Al doilea Imparat roman originar din afara Italiei s-a nascut la 24 ianuarie 76, ca si predecesorul sau, Traian, In orasul Italica din provincia romana Baetica (Spania).
Familia sa provenea totusi din Italia, de unde emigrase In Spania pe vremea fondarii orasului Sevilla (205 I.H.). Tatal lui A. era var cu Imparatul Traian, iar mama sa era originara din provincia Hispania, fiind nascuta la Cadiz. Dupa ce, la varsta de zece ani, a devenit orfan de tata, a intrat sub tutela lui Traian si a lui Acilius Attianus (cavaler roman). Mai tarziu, va fi apreciat de sotia Imparatului Traian, Plotina, care va avea un rol decisiv In desemnarea lui ca succesor la tronul imperial. Dupa varsta de 18 ani si-a Inceput cariera militara si politica, In preajma lui Traian: tribun militar al legiunii II Adiut
rix, comes (Insotitor) al lui Traian In razboaiele daco-romane din 10l-l02, 105-l06, arhonte al Atenei In 112, guvernator al Siriei
In 116-117. Intre timp s-a casatorit cu nepoata Imparatului Traian, Vibia Sabina.
In 117, dupa o cariera de aproape doua decenii, a ajuns Imparat, dupa ce a fost adoptat In prealabil, conform traditiei, de catre Traian si sotia acestuia. Domnia sa a debutat cu descoperirea unui complot Indreptat Impotriva sa si condamnarea la moarte a complotistilor, patru fosti consuli si generali din vremea lui Traian.
S-a remarcat ca unul dintre cele mai luminate spirite ale secolului al Il-lea: avea cunostinte vaste In domenii variate ale culturii si stiintei, Invatand si citind cu pasiune, beneficiind de o memorie prodigioasa.
Si-a scris autobiografia, re-marcandu-se cu acest prilej ca istoric, era un mare iubitor al filosofiei, artei si literaturii (mai ales grecesti), cunostea arhitectura, medicina, astronomie, geometrie, matematica. S-a manifestat ca pictor si sculptor, personalitatea sa complexa fiind descrisa In cateva cuvinte In Vita Hadriani: “Vesel si sever, amabil si grav, patimas si stapanit, salbatic si bland era totdeauna schimbator la toate.â€
Domnia lui A. a fost presarata cu un lung sir de calatorii prin toate zonele imperiului. Avid de cunoastere si bun organizator al treburilor publice, Imparatul a strabatut provinciile pentru a le cunoaste, administra si apara mai bine. Aceasta cu atat mai mult cu cat era constient de faptul ca imperiul atinsese maxima sa expansiune teritoriala, fiind necesara acum securizarea granitelor si Intarirea capacitatii de aparare.
Prima sa calatorie In calitate de Imparat a efectuat-o In Dacia, pentru a Infrange pe sarmatii care amenintau granita romana de pe Dunarea de Jos si pentru a Intari hotarele Daciei. Cu aceasta ocazie, din motive administrative si militare Dacia a fost Impartita In doua structuri teritoriale mai reduse ca Intindere: Dacia Superior si Dacia Inferior, carora li s-a adaugat, In anul 123, Dacia Porolissensis.
Intre 121 si 125 a calatorit In Gallia si pe Rin, apoi In provinciile Raetia si Norricum, ulterior In Britannia, unde a initiat constructia unui val de aparare, la granita cu Scotia, ale carui urme sunt vizibile si azi: Zidul lui Adrian. A trecut apoi In Spania, unde a fost tinta unui atentat din partea unui sclav care l-a atacat cu un pumnal.
Aici a restaurat palatul lui August (Caius Iulius Caesar Octavianus
Augustus) de la Tarraco. Din Spania a trecut In nordul Africii, In provincia romana Mauretania, iar apoi s-a Indreptat spre Orient unde partii amenintau din nou Imperiul Roman si spre Grecia, unde a vizitat Rodos-ul, Atena, Elensis, Sparta. La Atena se vor ridica, dupa 128, la ordinul lui, o serie de constructii monumentale ca templul Herei, templul lui Zeus Panhellenios, Biblioteca, Gymnaziul etc.
Dupa 129, A. s-a Indreptat din nou catre Orient calatorind prin Asia Mica, la Damasc, Palmyra, Antiochia, Ierusalim. Acest ultim oras a fost refacut din ordinul lui, care i-a acordat numele de Aelia Capitolina. Totusi, ridicarea sanctuarului lui Jupiter pe locul fostului templu evreiesc al lui Solomon a declansat ultima mare rascoala a evreilor, condusa de Simon Bar-Kochba si preotul Eleazar, Infranta de trupele romane.
In urma rascoalei, A. a interzis patrunderea evreilor In Ierusalim si cea mai mare parte a populatiei evreiesti a fost Inlaturata din Palestina, care a primit un nume nou, Syria Palaestina, si doua legiuni romane care sa asigure linistea In provincie.
Calatoria a fost continuata In Arabia si Egipt, apoi In Tracia, Moesia, Macedonia (132 d.H.). A abandonat conflictul militar cu partii, renuntand la unele provincii: Armenia, Asiria, Mesopo-tamia. Granita orientala a Imperiului Roman a fost fixata pe Eufrat.
Una dintre cele mai importante preocupari ale sale a fost reforma armatei si a sistemului de aparare a imperiului. Au fost reduse efectivele armatei, au fost luate masuri pentru cresterea eficientei acesteia, s-au format unitati noi (numeri - grupuri de cate 500 de calareti si pedestrasi, explo-ratores - cercetasi), s-a modificat sistemul recrutarii soldatilor. O atentie sporita a fost acordata limes-ului imperial (granita fortificata), Intarita cu palisade, ziduri de piatra, castre, turnuri de supraveghere. Practic, Imperiul Roman renunta la politica externa ofensiva desfasurata pana la el, trecand la politica defensiva, care Ii va fi caracteristica de acum Inainte.
In perioada domniei lui A., Roma a fost Infrumusetata cu trei mari monumente: templul zeitelor Roma si Venus (ridicat pe Via Sacra, pe locul unde se aflase “Casa de Aur†- palatul Imparatului Nero), Panteonul (templul tuturor zeilor, ridicat In timpul lui August, restaurat de A., care i-a adaugat aula centrala dotata cu cea mai Inalta cupola ridicata pana atunci, de 43 m) si Mausoleul. Aceasta ultima constructie a fost edificata la poalele colinei Vaticanus, pe malul Tibrului, adapostind urnele funerare ale lui A. si ale membrilor familiei sale, ca si pe cele ale urmasilor sai la tron. Azi, Mausoleul se numeste Castelul San-Angelo.
In anul 138, datorita agravarii starii sale de sanatate, A. a adoptat
si a asociat la domnie pe senatorul Titus Aelius Hadrianus Antoninus Pius, care va domni sub numele de Antoninus Pius (138-161).
Nu exista site-uri adaugate inca pentru adrian_-_publius_aelius_hadrianus. Daca esti un webmaster de site sau blog si ai o pagina interesanta pe care vrei sa o recomanzi, te invitam sa o adaugi aici pentru a fi inclusa.
Adauga intai link-ul catre famouswhy pe site-ul tau si apoi trimite spre aprobare.
Link-ul o sa fie verificat si validat de editorii site-ului in urmatoarele 48 de ore.