FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate

Statistici:
Vizite: 384
Voturi: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A


In aceasta pagina

Rogier van der Weyden Biografie
Rogier van der Weyden Videoclipuri
Site-uri despre Rogier van der Weyden
Tab-uri utile
Comentarii
Creeaza un poll pentru Rogier van der Weyden
Intreaba despre Rogier van der Weyden
Adauga un citat spus de Rogier van der Weyden
 

Rogier van der Weyden Fan-Club

BECOME A FAMOUS FAN!

Rogier van der Weyden has no Fans yet!

create pool

BiografiiIntreaba despre Rogier van der Weyden

Tag-uri Populare


paris   renastere   impresionism   franta   pictor   arta   florenta   cracovia   peisaje   veneţia   renaştere   cultura   realism   italia   parma   evul mediu   polonia   germania   spania   olanda   pictura   artist   pictorita   opera   nurnberg   pictori   1820   curtea regala   1859   sculptor   baroc   neoimpresionism   la chahut   pietrarul   parada circului   spoleto  

All Tags

Famous Forum

[editeaza]

Rogier van der Weyden

 Q:   Intreaba despre Rogier van der Weyden       
Rogier van der Weyden Rogier van der Weyden s-a născut aproximativ în anul 1399 sau 1400 la Tournai. Este unul dintre cei mai cunoscuţi pictori ai Evului Mediu. A murit la data de 16 sau 18 iunie la Bruxelles.

Biografie şi carieră

Deşi este unul dintre pictorii importanţi ai Evului Mediu, se cunosc foarte puţine aspecte şi evenimente ale vieţii profesionale şi personale ale pictorului. Numele adevărat al pictorului este Roger de la Pasture. Mama sa se numea Agnes Waterlos, iar tatăl său era cuţitar. Nu se cunoaşte absolut nimic despre copilăria pictorului. Se cunoaşte doar că la vârsta de 26 de ani s-a căsătorit cu Elisabeth Goffaert, fiica unui croitor din Bruxelles, împreună cu care a avut patru copii.

Din 5 martie 1427, Weyden începe să lucreze în atelierul pictorului Rob ert Campin, cel mai cunoscut pictor din Tournai. Se crede că, înainte de a face parte din atelierul lui Campin, Weyden ar fi studiat sculptura, oraşul fiind foarte renumit pentru sculpturile sale. O altă opinie este aceea că, înainte de a veni la Campin, primele lecţii de pictură le-ar fi luat de la pictorul van Eyck.

Din 1 august 1432, Weyden lucrează ca artist independent, figurând chiar în breasla de la Tournai. Se mai cunoaşte că acesta devine pictorul oficial al oraşului Bruxelles, pictând opera „Coborârea lui Hristos de pe cruce” între anii 1434-1435. La acea vreme era deja un pictor foarte cunoscut şi apreciat, mai ales după realizarea ilustraţiilor despre „Pildele adevărului” pentru sala consiliului primăriei din Bruxelles. Din păcate, aceste picturi sunt devastate de un incendiu.

Pictorul primeşte multe comenzi din partea nobililor oraşului, precum realizarea şi decorarea altarelor de biserici şi mănăstiri, precum şi diverse portrete. Printre aceste personalităţi se numără principele Filip al III-lea de Burgundia, Rogier van der Weyden, Nicolas Rolin - cancelar al Burgundiei şi episcopul Jean Chevrot. În 1445, Weyden primeşte o comandă din partea cancelarului Rolin pentru realizarea „Judecăţii de Apoi” destinată unui spital.

În 1450, pictorul întreprinde o călătorie la Roma. Şi aici se bucură de mult succes, fiindu-i comandate o serie de portrete de către familii importante ale oraşului. Studiază aici multe opere de artă, fiind puternici influenţat de stilul pictorului Fra Angelico. Reîntors la Bruxelles în 1452, pictează „Tripticul Braque”, iar peste un an realizează „Cele şapte sacramente”.

Datorită faptului că primeşte din ce în ce mai multe comenzi, Weyden îşi deschide chiar un atelier de pictură care s-a bucurat şi acesta de mult succes datorită renumelui şi talentului pictorului. Rogier van der Weyden a murit la data de 16 sau 18 iunie la Bruxelles, aflându-se în acea vreme în perioada de maximă înflorire şi notorietate. A fost înmormântat în colegiul Saint-Gudule din Bruxelles.

Citate

-„În timp ce Jan van Eyck, în spaţiul familiar al interiorului căminului, ne îngăduie să ne apropiem de Fecioara Maria, Rogier van der Weyden ne obligă să îngenunchiem în faţa statuii Reginei Cerurilor” – E. Panofsky
-„Van Eyck a fost un descoperitor, Rogier un inventator care nu observă cu aceeaşi fineţe ca predecesorul său, dar pe care înzestrarea compoziţională, accentul lui dramatic îl fac mai accesibil” - Friedlender

Tablouri celebre

-„Portret de femeie tânără”
-„Madona cu pruncul”
-„Buna vestire”
-„Coborârea de pe cruce”
-„Sfânta familie”
-„Jelirea”
- Tripticul Răstignirea
-„Judecata de Apoi”
-„Punerea în mormânt”
- Tripticul Braque
- Altarul Cele şapte taine bisericeşti

Rogier van der Weyden Liste
Decese în 1464
Pictori flamanzi


 

Rogier van der Weyden Videoclipuri
Rogier Van Der Weyden Revisited

irrelevant
0
broken


Tag-uri: tournai, evului mediu

[editeaza tag-uri]

Adauga un site sau blog
  • Nu exista site-uri adaugate inca pentru rogier_van_der_weyden. Daca esti un webmaster de site sau blog si ai o pagina interesanta pe care vrei sa o recomanzi, te invitam sa o adaugi aici pentru a fi inclusa.
  • Adauga intai link-ul catre famouswhy pe site-ul tau si apoi trimite spre aprobare.
  • Link-ul o sa fie verificat si validat de editorii site-ului in urmatoarele 48 de ore.
  • Adauga un link aici

Categorie: Pictori  - ( Pictori - Archiva)

Data Adaugarii: 10 February '08


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :