FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate

Statistici:
Vizite: 705
Voturi: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A


In aceasta pagina

Jean Auguste-Dominique Ingres Biografie
Jean Auguste-Dominique Ingres Videoclipuri
Site-uri despre Jean Auguste-Dominique Ingres
Tab-uri utile
Comentarii
Creeaza un poll pentru Jean Auguste-Dominique Ingres
Intreaba despre Jean Auguste-Dominique Ingres
Adauga un citat spus de Jean Auguste-Dominique Ingres
 

Jean Auguste-Dominique In Fan-Club

BECOME A FAMOUS FAN!

Jean Auguste-Dominique Ingres has no Fans yet!

create pool

BiografiiIntreaba despre Jean Auguste-Dominique Ingres

Tag-uri Populare


paris   renastere   impresionism   franta   pictor   arta   florenta   cracovia   peisaje   veneţia   renaştere   cultura   realism   italia   parma   evul mediu   polonia   germania   spania   olanda   pictura   artist   pictorita   opera   nurnberg   pictori   1820   curtea regala   1859   sculptor   baroc   neoimpresionism   la chahut   pietrarul   parada circului   spoleto  

All Tags

Famous Forum

[editeaza]

Jean Auguste-Dominique Ingres

 Q:   Intreaba despre Jean Auguste-Dominique Ingres       
Jean Auguste-Dominique Ingres s-a născut la data de 29 august 1780 la Montauban, în sud-vestul Franţei. Este un renumit pictor, reprezentantul de frunte al neoclasicismului. A murit la data de 14 ianuarie 1856 la Paris.

Biografie şi carieră

Pasiunea sa pentru pictură, dar şi marele său talent se manifestă din fragedă copilărie. Toate acestea au fost încurajate foarte mult de tatăl său. În 1791 Jean Auguste, la vârsta de doar 11 ani devine elevul Academiei de arte plastice din Toulouse, unde se mutase împreună cu tatăl său. Cântă în paralel şi la vioară, devenind în 1794 a doua vioară în orchestra teatrului din Roulouse. Reuşeşte chiar să câştige numeroase premii pentru picturile sale.

În august 1797 pleacă la Paris unde devine studentul renumitului pictor David. Talentul său este imediat descoperit de către David care îl ajută să se înscrie la un concurs de pictură al cărei premiu era o bursă de studii în Italia. Ingres câştigă concursul în 1801, devenind şi studentul Academiei de Arte Frumoase. Pleacă abia peste cinci ani în Italia. Între timp, tânărul pictor se logodeşte la Paris cu Julie Forester.

Munceşte intens în diferite oraşe ale Italiei, executând şi multe copii ale tablourilor celebrilor pictori. Şederea sa îndelungată aici determină ruperea logodnei. Pictorul decide chiar să se stabilească la Roma. I se dezvoltă şi pasiunea pentru colecţionarea diverselor picturi şi gravuri italiene.

În 1813 Ingres se căsătoreşte cu Madeline Chapelle. Următorii şase ani sunt marcaţi de o serie de tragedii şi de întâmplări nefavorabile: situaţia financiară a artistului se înrăutăţeşte, mor ambii părinţi ai acestuia, soţia sa dă naştere unui copil mort, iar tablourile sale sunt criticate foarte aspru. Se desparte pentru o perioadă de Madeline în 1820.

Cu toate acestea, pictorul nu renunţă nici un moment la a picta. Aşa că decide să se întoarcă la Paris pentru a-şi prezenta la Salon un tablou. De data asta criticile sunt extrem de favorabile. Drept urmare, în 1825, pictorul primeşte Legiunea de Onoare şi este ales Membru de Onoare al Academiei de Arte Frumoase. Îşi stabileşte propriul atelier aici în Paris şi începe să predea la Academie, fiind ales în fruntea ei în anul 1834.

Plecă din nou la Roma împreună cu soţia sa în 1834, de data aceasta ca director al Academiei Franceze de la Roma. Rămâne aici timp de şapte ani, chiar şi în timpul izbucnirii epidemiei de holeră. Se va întoarce la Paris în 1834, fiind întâmpinat aici ca o adevărată vedetă. Tablourile sale se bucură de un succes incredibil, iar comenzile pentru ale creaţii nu conteneau să apară.

În aprilie 1849 soţia lui Ingres, Madeline moare. Pictorul este distrus, afirmând „Totul s-a sfârşit. Ea nu mai este, nu mai există casa mea, sunt frânt şi tot ce pot sa mai fac este să plâng de disperare”. Cu toate acestea, pictorul se va căsători pentru a doua oară cu tânăra Dephine Ramel, la trei ani de la moartea primei sale neveste.

Este numit pictor oficial al curţii regale franceze. Este organizată chiar o retrospectivă a operelor lui Ingres la Expoziţia Mondială din 18555, expoziţie la sfârşitul căreia pictorului îi este acordată crucea de mare ofiţer al Legiunii de Onoare de către Napoleon al III-lea. În 1862 este numit senator. Ingres murit la data de 14 ianuarie 1856 la Paris din cauza pneumoniei.


Citate

-„Sensibilitatea mea extremă şi dorinţa neastâmpărată de glorie nu îmi dau pace”
-„Nu cred că există un judecător mai aspru al tablourilor mele decât eu însumi. Cu cât progresez mai mult şi cu cât văd mai clr, cu atât devin mai tiran cu mine însumi”
-„Însuşindu-ne ideile altora, învăţăm să ne descoperim pe noi înşine”.

Tablouri celebre

-„Domnul Riviere”
-„Domnişoara Riviere”
-„Femeie care se îmbăiază”
-„Jupiter şi Thetis”
-„Oedip şi Sfinxul”
-„Visul lui Ossian”
-„Doamna de Senonnes”
-„Marea Odaliscă”
-„Rover salvând-o pe Angelica”
-„Antioh şi Stratonike”
-„Izvorul”
-„Jupiter şi Antiope”
-„Baia turcească”

Sursa Imaginii - senat.fr

 

Jean Auguste-Dominique Ingres Videoclipuri
Jean-Auguste-Dominique Ingres

irrelevant
0
broken


Tag-uri: paris, neoclasicism

[editeaza tag-uri]

Adauga un site sau blog
  • Nu exista site-uri adaugate inca pentru jean_auguste-dominique_ingres. Daca esti un webmaster de site sau blog si ai o pagina interesanta pe care vrei sa o recomanzi, te invitam sa o adaugi aici pentru a fi inclusa.
  • Adauga intai link-ul catre famouswhy pe site-ul tau si apoi trimite spre aprobare.
  • Link-ul o sa fie verificat si validat de editorii site-ului in urmatoarele 48 de ore.
  • Adauga un link aici

Categorie: Pictori  - ( Pictori - Archiva)

Data Adaugarii: 24 December '07


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :