FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate

Statistici:
Vizite: 974
Voturi: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A


In aceasta pagina

Giotto di Bondone Biografie
Giotto di Bondone Videoclipuri
Site-uri despre Giotto di Bondone
Tab-uri utile
Comentarii
Creeaza un poll pentru Giotto di Bondone
Intreaba despre Giotto di Bondone
Adauga un citat spus de Giotto di Bondone
 

Giotto di Bondone Fan-Club

BECOME A FAMOUS FAN!

Giotto di Bondone has no Fans yet!

create pool

BiografiiIntreaba despre Giotto di Bondone

Tag-uri Populare


paris   renastere   impresionism   franta   pictor   arta   florenta   cracovia   peisaje   veneţia   renaştere   cultura   realism   italia   parma   evul mediu   polonia   germania   spania   olanda   pictura   artist   pictorita   opera   nurnberg   pictori   1820   curtea regala   1859   sculptor   baroc   neoimpresionism   la chahut   pietrarul   parada circului   spoleto  

All Tags

Famous Forum

[editeaza]

Giotto di Bondone

 Q:   Intreaba despre Giotto di Bondone       
Giotto di Bondone Giotto di Bondone se numără printre cei mai cunoscuţi şi mai apreciaţi pictori italieni. Data la care acest pictor s-a născut nu se cunoaşte cu certitudine, anul 1267 fiind cel mai des vehiculat ca an al naşterii lui Giotto. Acesta a văzut lumina zilei în Colle di Vespignano din provincia Mugello, lângă Florenţa, Italia. Data morţii sale se cunoaşte însă cu certitudine, ea fiind cea de 8 ianuarie 1337, la Florenţa.


Biografie şi carieră

Familia în care viitorul pictor s-a născut era una de ţărani foarte săracă. De aceea, încă de când era copil mic, Giotto trebuia să se ocupe cu păstoritul oilor. Unele poveşti despre pictor afirmă faptul că, în timp ce Giotto îşi păzea oile, maestrul pictor Cimabue la văzut pe copil în timp de desena pe o piatr ă o oiţă. Cum desenul său era unul foarte reuşit, maestrul a decis să îl ia cu el la Florenţa.

Ajuns aici, tânărul Giotto începe să studieze pictura şi chiar să picteze în atelierul lui Cimabue. Cum Florenţa se afla în acea perioadă într-o fulminantă ascensiune, iar pictura bisericilor era principala preocupare a pictorilor, lui Cimabue i-a fost încredinţată realizarea a mai multor astfel de proiecte, iar Giotto era unul dintre cei mai buni ucenici ai săi.

Devenind tot mai sigur pe puterile şi talentul său de pictor, Giotto decide la un moment dat să părăsească atelierul maestrului său.

În jurul anului 1287, Giotto se căsătoreşte cu Ricevuta di Lapo dell Pela, împreună cu care va avea opt copii.

Prima mare capodoperă a pictorului este realizată în anul 1290, ea fiind crucifixul pentru Biserica Santa Maria Novella din Florenţa. Acesteia îi urmează apoi alte mari astfel de opere, precum frescele din nava bisericii superioare din Assisi, picturi care reprezintă viaţa Sfântului Francisc, realizate în 1296. În 1300 Giotto realizează decoraţia Lojei fericiţilor din Bazilica Sfântul Ioan de Lateran eternizând Anul Sfânt (356 de zile când Biserica oferă iertarea păcatelor). Această comandă a fost cerută înuşi de papa Bonifaciu al III-lea. În 1302 pictează la Roma în Bazilica Sfântul Petru mozaicul care reprezintă arca lui Petru.

Giotto onorează comenzi după comenzi, bucurându-se de o mare apreciere. Pictează fresce care reprezentau viaţa Sfântului Anton pentru călugării franciscani, dar şi pentru Biserica Santa croce. Una din cele mai faimoase şi apreciate opere ale sale reprezintă frescele care decorează capela Scrovengi din Padova.

La nici patruzeci de ani, marele artist se putea bucura de un renume şi o aprecierea din parte tuturor, toate acestea aducându-i o averea semnificativa. Este şi un profesor foarte bun, atelierul său de pictura fiind unul dintre cele mai frecventate.

Pictorul moare la data de 8 ianuarie 1337 la Florenţa.


Citate

-„Avem dreptul să-l numim pe Giotto una dintre luminile Florenţei” – Boccaccio
-„Cu ajutorul imaginaţiei sale, Giotto vedea obiectele cu o precizie atât de mare, încât desenul acelora în tablouri era extrem de expresiv” – Goethe
-„Giotto a orientat pictura spre cea de azi şi spre realitate” – Hegel


Lucrări celebre

- Crucifixul din Biserica Santa Maria Novella
- Scene din viaţa Sf. Francisc în Assisi
- Sfântul Francisc primind stigmatele
- Scene din viaţa lui Ioachim
- Scene din viaţa Maicii Domnului, Padova
- Scene din viaţa lui Hristos

Sursa Imaginii - buonfresco.wordpress.com

Giotto di Bondone Liste
Na?teri în 1267
Decese în 1337
Decese pe 8 ianuarie
Pictori italieni
Pictori renascenti?ti
Personaje citate în Divina Comedie (Purgatoriul)


 

Giotto di Bondone Videoclipuri
Giotto di Bondone

irrelevant
1
broken


Tag-uri: italia, biserica

[editeaza tag-uri]

Adauga un site sau blog
  • Nu exista site-uri adaugate inca pentru giotto_di_bondone. Daca esti un webmaster de site sau blog si ai o pagina interesanta pe care vrei sa o recomanzi, te invitam sa o adaugi aici pentru a fi inclusa.
  • Adauga intai link-ul catre famouswhy pe site-ul tau si apoi trimite spre aprobare.
  • Link-ul o sa fie verificat si validat de editorii site-ului in urmatoarele 48 de ore.
  • Adauga un link aici

Categorie: Pictori  - ( Pictori - Archiva)

Data Adaugarii: 05 February '08


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :