FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate

Statistici:
Vizite: 677
Voturi: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A


In aceasta pagina

Andrea Mantegna Biografie
Andrea Mantegna Videoclipuri
Site-uri despre Andrea Mantegna
Tab-uri utile
Comentarii
Creeaza un poll pentru Andrea Mantegna
Intreaba despre Andrea Mantegna
Adauga un citat spus de Andrea Mantegna
 

Andrea Mantegna Fan-Club

BECOME A FAMOUS FAN!

Andrea Mantegna has no Fans yet!

create pool

BiografiiIntreaba despre Andrea Mantegna

Tag-uri Populare


paris   renastere   impresionism   franta   pictor   arta   florenta   cracovia   peisaje   veneţia   renaştere   cultura   realism   italia   parma   evul mediu   polonia   germania   spania   olanda   pictura   artist   pictorita   opera   nurnberg   pictori   1820   curtea regala   1859   sculptor   baroc   neoimpresionism   la chahut   pietrarul   parada circului   spoleto  

All Tags

Famous Forum

[editeaza]

Andrea Mantegna

 Q:   Intreaba despre Andrea Mantegna       
Andrea Mantegna Andrea Mantegna s-a născut în anul 1430 sau 1431 în Isola di Caturo, un cătun situat în Veneţia. Este unul dintre importanţii pictori ai Renaşterii. A murit la data de 13 septembrie 1506.

Biografie şi carieră

Născându-se într-o familie cu venituri modeste, Mantegna a trebuit să înveţe de mic o îndeletnicire, iar la 10 ani figura deja ca membru în breasla pictorilor din Padova. Era înscris aici ca fiul adoptiv al pictorului Francesco Squarcione. În cei şase ani de ucenicie, Mantegna a deprins multe cunoştinţe de pictură, săvârşind în 1448 prima sa operă ca artist independent.

Următoarea pictură pe care o realizează este în colaborare cu alţi trei pictori. Este vorba despre frescele capelei Overati a bisericii degli Eremitani din Padova. Din cauza faptului că toţi cei trei pictori au murit, prezenţa lui Mantegna pentru executarea frescelor era esenţială.

După executarea lor, pictorul deja se bucura de o mare apreciere şi notorietate. Atât de mare încât celebra familie Gonzaga îl numeşte ca pictor al casei lor. În paralel, artistul execută numeroase lucrări la Padova, printre care luneta principalului portal al bazilicii Sant’Antonio, Prolipticul Sfântului Luca din biserica Santa Giustina şi tabloul de altar din biserica San Zeno din Verona.

În jurul anului 1453 se căsătoreşte cu fiica pictorului veneţian Jacopo Bellini.

Începând din anul 1460 se mută la Mantua, executând pentru familia Gonzaga cele mai importante tablouri ale sale, în schimbul unei remuneraţii anuale foarte consistente, acordată pentru tot restul vieţii pictorului. În 1459 decorează capela San Giorgio şi din 1463 până în 1464 dirijează lucrările de construcţie ale reşedinţelor princiare de la Gioto şi de la Cavriana.

La curtea familiei Gonzaga se aflau nu numai cei mai buni pictori, dar era şi un mediu pentru dezbaterile umaniştilor la care Mantegna participa cu cea mai mare plăcere.
Lucrarea care l-a purtat pe culmile cele mai înalte ale succesului a fost decorarea încăperii „Camera degli Sposi ” din castelul San Giorgio. Opera este considerată una dintre cele mai frumoase realizări ale Renaşterii italiene.

Talentul multivalent al pictorului s-a manifestat şi prin realizarea de bijuterii, de cufere, proiecte de goblenuri şi veselă fină.

Plecă în 1488 la Roma unde îi este încredinţată de către papa Inocenţiu al VIII-ea decorarea capelei clădirii Belvedere. Reîntors la Mantua, realizează multe comenzi din partea membrilor familiei Gonzaga şi alegoriile „Parnasul şi Minerva – triumful vieţii”.

Andrea Mantegna a murit la data de 13 septembrie 1506.

Citate

-„Am un strop de talent, dăruit mie de Dumnezeu”
-„Mantegna era un om cu obiceiuri atât de nobile şi delicat în tot ceea ce făcea, încât întotdeauna rămânea viu în conştiinţa patriei sale a a întregii lumi” – Vasari

Tablouri celebre

-„Rugăciunea de pe muntele măslinilor”
-„Adormirea Maicii Domnului”
- Polipticul Sf. Luca
- Polipticul San Zeno
- Tripticul Uffizi
- Camera degli Sposi
-„Hristos mort”
-„Sfântul Sebastian”
-„Madonna della Vittoria”
-„Parnasul”
-„Minerva – triumful virtuţii”
-„Botezul lui Hristos”

Andrea Mantegna Liste
Na?teri în 1431
Decese în 1506
Pictori italieni
Pictori renascenti?ti


 

Andrea Mantegna Videoclipuri
The Genius of Andrea Mantegna

irrelevant
3
broken


Tag-uri: venetia, renastere

[editeaza tag-uri]

Adauga un site sau blog
  • Nu exista site-uri adaugate inca pentru andrea_mantegna. Daca esti un webmaster de site sau blog si ai o pagina interesanta pe care vrei sa o recomanzi, te invitam sa o adaugi aici pentru a fi inclusa.
  • Adauga intai link-ul catre famouswhy pe site-ul tau si apoi trimite spre aprobare.
  • Link-ul o sa fie verificat si validat de editorii site-ului in urmatoarele 48 de ore.
  • Adauga un link aici

Categorie: Pictori  - ( Pictori - Archiva)

Data Adaugarii: 10 February '08


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :