FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate

Statistici:
Vizite: 4,489
Voturi: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A


In aceasta pagina

Salvador Dali Biografie
Salvador Dali Videoclipuri
Salvador Dali Articole
Salvador Dali Stiri
Salvador Dali Liste
Site-uri despre Salvador Dali
Tab-uri utile
Comentarii
Salvador Dali Poll-uri
Intrebari despre Salvador Dali
Salvador Dali Citate
Vedete nascute pe 11 Mai
Vedete decedate pe23 Ianuarie
Celebritati nascute in Figueres Spania
Pictori in zodia Taur
Vedete care au studiat la Academia de Arte Frumoase San-Fernando din Madrid
Celebritati de etnie Spaniol
 

Salvador Dali Fan-Club

BECOME A FAMOUS FAN!

Salvador Dali has no Fans yet!

Salvador Dali Polls 


Biografii


Intrebari despre Salvador Dali

- Care citate de la Salvador Dali iti plac mai mult? ... by Mihai

- Care opere ale lui Salvador Dali sunt mai importante?... by Madalina

- Salvador Dali era nebun?... by Laura

- Unde as putea gasi cateva fotografii cu Salvador Dali?... by Bianca

- De ce a fost exmatriculat Salvador Dali de la Academia de Arte Fr... by Andrei

- Salvador Dali a avut si alte pasiuni?... by Alina

Tag-uri Populare


paris   renastere   impresionism   franta   pictor   arta   cracovia   florenta   peisaje   veneţia   renaştere   cultura   polonia   italia   parma   germania   evul mediu   spania   realism   olanda   pictura   artist   pictorita   opera   nurnberg   spoleto   1859   neoimpresionism   pictori   parada circului   pietrarul   la chahut   baroc   orient   greifswald   livorno  

All Tags

Famous Forum

[editeaza]

Salvador Dali

 Q:        
Salvador Dali Salvador Dali s-a născut la data de 11 mai 1904 în Figueras, Spania. Este unul dintre cei mai renumiţi pictori spanioli, dar mai ales contemporani. Acesta a murit la data de 11 ianuarie 1989 tot în oraşul său natal.

Carieră:

Salvador s-a născut numai la trei luni după ce fratele său mai mare a murit, fiind astfel un copil foarte iubit şi răsfăţat de către părinţii şi restul familiei sale. Încă de când era foarte mic, viitorul geniu excentric al picturii, aşa cum a fost numit, îşi va manifesta imensul talent pentru pictură, dar şi latura excentrică, impulsivitatea şi dorinţa de a fi cel mai bun.

Când avea doar şase ani, Dali îl admira enorm pe Napoleon şi îşi dorea cu orice preţ să obţină faima şi succesul de care s-a bucurat idolul său. Primele sale desene au fost înfăptuite pe nişte cartoane de la cutiile de pălării.

La zece ani a început să frecventeze cursurile şcolii conduse de călugării Congregaţiei Fecioarei Maria. Părinţii săi, observându-i talentul, dar şi mare plăcere pe care o simţea Salvador atunci când desena, au decis să îşi trimită fiul la unul din prietenii lor, Moula de la Torre, pictor impresionist.

Sub ghidarea pictorului, Dali realizează multe tablouri care se încadrau în mai multe stiluri, pentru realizarea cărora folosise tehnici precum pointilismul, colajul, dar şi lipirea unor pietre, numindu-şi mai târziu această perioadă „epoca de piatră”.părinţii săi îmbrăţişează totuşi acest stil ciudat al fiului lor, agăţând în perete creaţiile lui şi fiind apoi înspăimântaţi de sunetul prăbuşirii pietrelor din tablourile lui Salvador.

Pe durata şederii la pictorul Moula de la Torre, Dali găseşte la un moment dat în podul acestuia o coroană şi o cârje. Cele două obiecte vor constitui obiecte ale fetişismului său, coroana fiind folosită de multe ori în semnătura sa, iar cârja de invalid a apărut în multe dintre tablourile sale, în mod obsesiv chiar.

După ce Dali îşi ia bacalaureatul decide să plece la Madrid pentru a putea să studieze acolo artele frumoase. Reuşeşte să fie admis în 1921 la Academia de Arte Frumoase San Fernando. Cei de acolo l-au admis doar pentru că fuseseră impresionaţi de calitatea desenelor sale, Dali neîndeplinind de altfel condiţiile necesare pentru admitere.

În 1922 mama lui Dali moare, acest eveniment marcându-l pe pictor. Din acel moment decide să îşi elaboreze rolul de geniu în care aspira să se transforme. Ca urmare a acestei hotărâri, îşi schimbă radical modul de a se îmbrăca, începând să poarte pantaloni scurţi, pardesiu lung şi pălărie din pâslă. Se apuca şi de fumatul din pipă. Acest stil bizar nu îl adoptă doar în vestimentaţie, dar şi în modul de a picta.

Iniţiază chiar o revoltă în academia de pictură care era îndreptată împortiva nivelului scăzut al cursurilor predate acolo. Pedeapsa aplicată acestuia a fost un an de suspendare, urmat chiar de exmatricularea sa când a expus tabloul său în care apărea fecioara Maria în ipostaza a două trepte de scenă.

În perioada de după exmatricularea sa, Dali începe să fie foarte interesat de Freud, lecturile sale influenţându-l şi trezindu-i vocaţia pentru manifestarea inconştientului în artă.

În 1926 soseşte la Paris şi înainte de a merge la Louvre, Dali a mers acasă la Picasso, dorind mult să îl întâlnească şi să afle părerea acestuia asupra picturilor sale. Dali a plecat de la Picasso primind încurajările sale, dar şi adânc impresionat de tablourile sale.

La reîntoarcerea în Spania îşi expune tablourile şi îşi câştigă alt admirator din breasla pictorilor, şi anume pe Miro. Doreşte însă să fie remarcat în toată splendoarea sa de geniu al artei şi singurul loc în care putea să obţină această notorietate era Parisul. Aşa că întreprinde o a doua călătorie la Paris.

Aici găseşte jumătate sa, pe Gala, soţia unui prieten. Iniţial, Gala este profund scârbită de excentricitatea lui Dali, însă după ce ajung să se cunoască mai bine, cei doi se vor îndragosti unul de altul, ramânând împreuna pentru tot restul vieţii.
Adevărata consacrare şi succesul fulminant l-a câştigat în 1934, odată cu expunerea tablourilor sale la New York. Succesul său a fost garantat de universul aflat sub semnul erotismului, al sadismului, scatologiei şi al putrefacţiei care se regăsea în tablourile sale, dar şi de apariţiile sale paranoico-delirante, suprarealiste care făceau deliciul publicului american.

În multele interviuri pe care acesta le-a dat, nu vorbea la persoana întâi, ci vorbea despre el folosind formularea „Divinul Dali”. Acesta a mai declarat că spaima şi libidoul sunt principalele motoare ale creaţiei sale.

Mult iubita sa Gala moare la data de 10 iunie 1982, lăsându-l pe Dali neconsolat şi înjumătăţit sufleteşte. În acelaşi an, regele Juan Carlos al Spaniei îi oferă titlul de marchiz de Pubol. Artistul a murit la data de 11 ianuarie 1989 în Figueras.

De ce ne place Salvador Dali?

Ei bine, Salvador Dali a fost cel mai mare pictor din istoria Spaniei. Ne place de el pentru ca era o persoana deosebita care reusea sa isi impuna prezenta si operele oriunde mergea in lume. Desemenea. Este de apreciat la el ca a reusit cu ajutorul mass mediei sa isi sporeasca averea si gloria.

De ce este Salvador Dali faimos?

Salvador Dali este faimos deoarece a fost un pictor originar din Spania, un reprezentant de seamă al curentului suprarealist în artă cunoscut in intreaga lume. Cea mai renumita opera a sa este „Persistenta Memoriei” finalizata in 1931. Desemenea este faimos si pentru ca domeniul sau artistic a inclus si film, sculptura si fotografie.

Pe scurt despre Salvador Dali:

Nume: Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí i Domènech
Locul nasterii: Figueres, Catalonia, Spain
Data nasterii: 11 mai 1904
Locul mortii: Figueres, Catalonia, Spain
Data mortii: 23 ianuarie 1989
Parinti: Tatal Salvador Dalí i Cusí si mama Felipa Domenech Ferrés
Frati / Surori: Un frate decedat si o sora mai mica, Ana Maria
Nationalitate: Spaniol
Porecle: Salvador Dali
Sotie: Gala Eluard
Copii: Nu a avut copii
Ocupatie: Pictor
Studii: Academia de Arte Frumoase San-Fernando din Madrid

Tablouri celebre:

-„Persistenţa memoriei”
-„Portretul lui Paul Eluard”
-„Fată la fereastră”
-„Jocul lugubru”
-„Marele masturbator”
-„Enigma dorinţei”
-„Visul”
-„Îngerului Domnului arhitectonic al lui Millet”
-„Năluca sex-appeal-ului”
-„Girafă în flăcări”
-„Masa însorită”
-„Metamorfoza lui Narcis”
-„Spania”
-„Lebede reflectându-se ca elefanţi”
-„Visul”
-"Galateea din sfere"
Articole despre Salvador Dali
Despre Salvador Dali
Copilul Salvador Dali
Viata Tumultoasa A Lui Salvador Dali
Operele Lui Salvador Dali
Omul Salvador Dali

Salvador Dali News
Un Tablou Semnat Salvador Dali A Fost Furat (September 21, 2010)
Salvador Dali: 'Gala' (September 21, 2010)

Salvador Dali Liste
Top 5 Opere Ale Lui Salvador Dali (September 21, 2010)
Na?teri în 1904
Decese în 1989
Salvador Dalí
Pictori spanioli
Pictori suprareali?ti


 

Salvador Dali Videoclipuri
Salvador Dali - Mike Wallace interview 1958 - Part 1/2

irrelevant
0
broken


Tag-uri: spania, geniu

[editeaza tag-uri]

Adauga un site sau blog
  • Nu exista site-uri adaugate inca pentru salvador_dali. Daca esti un webmaster de site sau blog si ai o pagina interesanta pe care vrei sa o recomanzi, te invitam sa o adaugi aici pentru a fi inclusa.
  • Adauga intai link-ul catre famouswhy pe site-ul tau si apoi trimite spre aprobare.
  • Link-ul o sa fie verificat si validat de editorii site-ului in urmatoarele 48 de ore.
  • Adauga un link aici

Categorie: Pictori  - ( Pictori - Archiva)

Data Adaugarii: 15 June '12


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :