FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate

Statistici:
Vizite: 269
Voturi: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A


In aceasta pagina

Ioan Pitariu Molnar Biografie
Site-uri despre Ioan Pitariu Molnar
Tab-uri utile
Comentarii
Creeaza un poll pentru Ioan Pitariu Molnar
Intreaba despre Ioan Pitariu Molnar
Adauga un citat spus de Ioan Pitariu Molnar
Vedete decedate pe16 Martie
Celebritati nascute in Sadu Sibiu Romania
Vedete care au studiat la Facultatea de Medicina din Viena
Celebritati de etnie Roman
 

Ioan Pitariu Molnar Fan-Club

BECOME A FAMOUS FAN!

Ioan Pitariu Molnar has no Fans yet!

create pool

BiografiiIntreaba despre Ioan Pitariu Molnar

Tag-uri Populare


medic   fiziolog   profesor   chirurg   anatomist   fizician   cercetator   filozof   imunolog   inventator   naturalist   inginer   bacteriolog   neurolog   igienist   microbiolog   chimist   antropolog   neurochirurg   histolog   transilvania   clinician   stiinta   doctor   alexander fleming   bacilul difteric   ambroise pare   chirurgie   lentile   carol davila   constantin levaditi   splina   antisepsie   franta   fiziologie   claudius galen  

All Tags

Famous Forum

[editeaza]

Ioan Pitariu Molnar

 Q:   Intreaba despre Ioan Pitariu Molnar       
Ioan Pitariu Molnar Ioan Piuariu Molnar s-a nascut în 1749, in comuna sibiana Sadu. Era fiul preotului ortodox Ioan Piuariu, numit "Popa Tunsu", aparator al credinţei ortodoxe.

Cariera:

Tatal sau i-a fost invatator. A absolvit Liceul de stat din Sibiu in 1768. A urmat cursurile Facultatii de Medicina din Viena si in 1774 a primit diploma de magistru oculist, fiind primul roman licentiat al facultatii vieneze. Colegii de breasla l-au numit "Princepsul". Repartitia: la regimentul graniceresc de la Jupalnic, unde a fost si dascal. Mai intai a fost "medic al săracilor". Si-a deschis un cabinet la Sibiu si a practicat medicina in orasele si satele sasesti. A fost numit oculist oficial al Marelui Principat al Transilvaniei si "protomedicus" al Ardealului.

A plecat la Cluj si a predat la Liceu l Academic din acest oraş. A facut multe calatorii in Moldova si Tara Romaneasca , operand si folosind apa minerala in tratamentul bolilor de ochi, implicandu-se in educatia oamenilor de la sate. L-a operat pe feldmareşalul vienez Petru de Gourcy de cataracta.

In 1776 a pleacat din nou la Viena si s-a specializat in chirurgie. In Sibiu a revenit definitiv în 1781 si este primul roman care si-a cumparat o proprietate aici, dupa emiterea Edictului de Concivilitate. A facut parte din loja masonica Sf. Andrei- trei frunze de nufar. A fost înnobilat de catre coroana habsburgica.

Guvernatorul mason al Transilvaniei, Gheorghe Banffy, i-a sustinut initiativa de a publica o gazeta destinata taranilor romani din Transilvania- "Walachische Zeitung fur den Landman" ("Foaie romaneasca pentru satean").

In 1793, Piuariu Molnar a tradus din latina o lucrare a lui A. Etienne despre tratarea sifilisului, in vederea initierii in igiena a populatiei, apoi a realizat prima publicatie medicala romaneasca, numita "Sfatuire catre studentii în chirurgie".

Este autorul celei dintai gramatici romano – germane. In 1795 a editat "Vestiri losoce şi moraliceşti" iar in 1798 "Retorica, adica învaţatura şi întocmirea frumoasei cuvantari".

A scris impreuna cu Samuil Micu o "Hronologhie a împăraţilor turceşti", si un Dictionar romano-latin, a publicat prima traducere de Istorie universala, este autorul "Economiei stupilor", prima carte de apicultura. In 1785 si a deschis o ţesatorie mecanizata moderna pentru acele vremuri.

A fost unul dintre fondatorii Şcolii Ardelene. S-a implicat în miscarea politica de emancipare a naţiunii romane si a fost unul dintre cei care au redactat Supplex Libellus Valachorum din 1791. A murit in anul 1815, pe 16 martie, la Sibiu.

Pe scurt despre Ioan Piuariu Molnar:

Nume complet: Ioan Piuariu- Molnar de Mullersheim
Ocupatie: medic oftalmolog, publicist, filolog
Locul nasterii: Com. Sadu, Jud. Sibiu, Romania
Data nasterii: 1749
Parinti: Preotul Ioan Piuariu şi preoteasa Patrasia
Starea civila: casatorit
Fiu: Iosif Molnar de Mullersheim
Data si locul mortii: 16 martie 1815, Sibiu
Studii: Facultatea de Medicina din Viena
Nationalitate: Romana
Religia: ortodoxa

De ce este faimos Ioan Piuariu Molnar?

Ioan Piuariu-Molnar este un reprezentant stralucit al intelectualitatii romanesti.
A fost primul medic roman titrat, oftalmolog renumit si intaiul profesor universitar roman. Era preocupat de aproape toate ramurile ştiinţei, tehnicii, culturii.

De ce ne place Ioan Piuariu Molnar?

S-a ocupat de dezvoltarea invatamantului romanesc, considera scolile "instrumente de luminare a gîndirii poporului". A luptat pentru drepturile natiunii romane.Tag-uri: ioan pitariu molnar, medic, transilvania

[editeaza tag-uri]

Adauga un site sau blog
  • Nu exista site-uri adaugate inca pentru ioan_pitariu_molnar. Daca esti un webmaster de site sau blog si ai o pagina interesanta pe care vrei sa o recomanzi, te invitam sa o adaugi aici pentru a fi inclusa.
  • Adauga intai link-ul catre famouswhy pe site-ul tau si apoi trimite spre aprobare.
  • Link-ul o sa fie verificat si validat de editorii site-ului in urmatoarele 48 de ore.
  • Adauga un link aici

Categorie: Oameni de stiinta  - ( Oameni de stiinta - Archiva)

Data Adaugarii: 16 November '10


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :