S-a născut în Braşov la 18 octombrie 1839. Şcoala generală o urmează în oraşul natal, unde începe apoi şi liceul, pe care îl termină însă la Viena. Are două licenţe, fiind inginer chimist şi arhitect. A terminat Institutul Politehnic din Viena, secţia de chimie generală şi analitică, şi Academia de Arte Frumoase din Munchen, secţia Arhitectură. După ce şi-a luat licenţele, lucrează între anii 1863 şi 1868 ca profesor de chimie la Braşov. Recunoscându-i-se calităţile excepţionale de pedagog şi chimist, devine profesor la Academia de Comerţ din Viena şi docent la Catedra de Chimia Culorilor din cadrul Academiei de Arte din acelaşi
oraÅŸ.
Prin cele 60 de descoperiri şi peste 50 de lucrări originale din domeniul chimiei, devine celebru în lumea întreagă. Cea mai populară invenţie a sa, şi la îndemâna oricui, rămâne însă arzătorul Teclu, care produce o flacără mai fierbinte decât toate celelalte arzătoare cunoscute până acum, datorită unui mecanism de reglare a raportului dintre aer şi gaz, aceasta făcându-se cu ajutorul unui obturator conic. Arzătorul Teclu, numit şi becul Teclu, este folosit şi astăzi în întreaga lume într-o variantă îmbunătăţită, numele savantului român fiind cunoscut pe întreaga Planetă.
Printre domeniile în care a avut contribuţii importante la dezvoltarea chimiei mondiale enumerăm: compoziţia silicaţilor, analiza compoziţiei meteoriţilor (meteoritul de la Goalpara, India, 1870), studiul flăcării, studiul combustiei, studiul uleiurilor şi pigmenţilor utilizaţi în pictură, tehnologia hârtiei şi altele. Este primul chimist care publică studii importante despre fenomenul arderii.
Printre invenţii alături de arzătorul Teclu, de care am vorbit, menţionăm ozonizatoare, generatoare de gaz, aparatul pentru măsurat compoziţia aerului din mine, pentru a se evita explozia gazului grizu (amestec de metan şi aer). A fost cel dintâi care a arătat cum se poate citi scrisul de pe hârtiile carbonizate, ceea ce a creat posibilitatea ca mulţi oameni să-şi recupereze banii din hârtiile de valoare arse.
A fost un bun român, neuitând nici o clipă originea sa, cu toate că mare parte din viaţă şi-a petrecut-o printre străini. O parte a aparatelor lui le-a donat laboratorului de chimie anorganică a Universităţii din Bucureşti, precum: aparatul de preparat ozon, aparatul pentru înregistrarea exploziilor gazelor, aparatul de preparat dioxid de carbon solid etc. Este membru al Academiei Române.
Deşi invenţiile sale au îmbogăţit pe mulţi, el a murit sărac, la 30 iunie 1916, la Viena.
Nu exista site-uri adaugate inca pentru nicolae_teclu. Daca esti un webmaster de site sau blog si ai o pagina interesanta pe care vrei sa o recomanzi, te invitam sa o adaugi aici pentru a fi inclusa.
Adauga intai link-ul catre famouswhy pe site-ul tau si apoi trimite spre aprobare.
Link-ul o sa fie verificat si validat de editorii site-ului in urmatoarele 48 de ore.