Babes Victor (1854-1926), a fost un anatomopatolog si microbiolog roman.
In 1885 a publicat, la Paris, impreuna cu A. V. Cornii, primul tratat de bacteriologie aparut in lume.
In 1887 a renuntat la cariera universitara, care i se deschidea la Budapesta, si s-a instalat la Bucuresti, unde i s-a incredintat conducerea Catedrei de anatomie patologica la Facultatea de Medicina, si a unui laborator, in care a inceput de indata sa prepare vaccinul antirabic.
Lista lucrarilor lui Victor Babes numara peste 1 000 de titluri. El a descoperit mai mult de 50 de microorganisme patogene. Un grup de sporozoare care provoaca boli la inimale a fost denumit grupul „babesilor", in cinstea cercetatorului roman.
Tehnicile perfectionate de Victor Babes in tratamentul antirabic sunt apreciate i
n intreaga lume. Esential este aportul sau la elaborarea bazelor teoretice si practice ale seroterapiei, cercetatorul roman, numarandu-se printre precursorii tra-tamentului cu ser antidifteric.
A descoperit in creierul animalelor bolnave de turbare unele formatiuni caracteristice (corpusculii Babes-Negri). A fost un deschizator de drumuri in medicina timpului, izbutind sa realizeze o rodnica sinteza intre orientarea morfologica si cea bacteriologica.
Inca din tinerete a fost un adept convins al materialismului si a publicat articole in care lua pozitie impotriva conceptiilor filozofice idealiste si a misticismului. A desfasurat o neobosita activitate de militant social, demascand regimul burghezo-mosieresc, despre care arata ca este principalul vinovat pentru mizerabila stare sanitara a satelor.
Babes a demonstrat ca pelagra reprezinta o boala a mizeriei, astfel ca nu poate fi combatuta doar cu mijloace medicale, ci mai ales prin improprietarirea taranilor.
Articole despre Victor Babes
Nu exista site-uri adaugate inca pentru victor_babes. Daca esti un webmaster de site sau blog si ai o pagina interesanta pe care vrei sa o recomanzi, te invitam sa o adaugi aici pentru a fi inclusa.
Adauga intai link-ul catre famouswhy pe site-ul tau si apoi trimite spre aprobare.
Link-ul o sa fie verificat si validat de editorii site-ului in urmatoarele 48 de ore.