Ion Luca Caragiale s-a născut in satul Haimanale din judeţul Prahova, astăzi I. L. Caragiale, judeţul Dâmboviţa. Data naşterii este 01 februarie 1852.
Cariera:
A absolvit gimnaziul Sfinţii Petru şi Pavel din Ploieşti, in 1867. A frecventat cursurile Conservatorului din Bucureşti, la clasa de declamaţie şi mimică, in perioada 1868-1870 si il cunostea pe Mihail Eminescu, sufleur în trupa lui Pascaly. A fost copist la Tribunalul Prahova in 1870, apoi sufleur şi copist la Teatrul Naţional din Bucureşti pana in 1872. A publicat din 1873 pana in 1875 primele încercări în revista Ghimpele, sub pseudonimul Car sau Palicar. A semnat pentru intaia oara cu numele întreg poemul Versuri, în Revista Contemporană.
A fost corector la ziarul Unirea democratică si
in 1877 edita Claponul şi Naţiunea română, împreună cu Frederic Damé. In următorul an publica în România liberă seria de articole Cercetare critică asupra Teatrului românesc si începea colaborarea la Timpul, unde traducea tragedia în versuri Roma învinsă de D. Parodi.
In 1879 a fost jucata pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti comediea O noapte furtunoasă si era publicată în Convorbiri literare. În acelaşi an a citit la cercul literar al Junimii Conu Leunida faţă cu reacţiunea şi Aforisme. In 1881 a plecat de la ziarul Timpul si a fost numit ministrul Instrucţiei Publice si revizor şcolar în judeţele Suceava şi Neamţ, apoi si in zona Argeş-Vâlcea.
In 1884 s-a jucat opera-bufă Hatmanul Baltag, pe care a scris-o în colaborare cu Iacob Negruzzi. In acest an era funcţionar la Regie si citea la Junimea O scrisoare pierdută, piesa fiind si interpretata la sfarsitul anului la Teatrul Naţional. In 1885 avea loc premiera comediei D-ale carnavalului si colabora la revista Voinţa naţională.
A fost numit in 1888 in funcţia de director al Teatrului Naţional din Bucureşti, in 1889 a aparut volumul Teatru si a publicat la moartea lui Eminescu necrologul În Nirvana, in revista Constituţionalul. In 1890 se juca drama Năpasta. A fost acuzat de D. A. Sturdza de imoralitate şi de calomnierea valorilor naţionale si Academia Română a respins propunerea de acordare a premiului Heliade Rădulescu volumelor Teatru şi Năpasta. A rupt legatura cu cercul literar Junimea, dupa ce a tinut o conferinţa la Ateneu, Gaşte şi gâşti, si a publicat articolul Două note, acuzându-l pe Titu Maiorescu de falsificarea textelor eminesciene. In 1894 a aparut revista Vatra, condusă de Slavici, Coşbuc şi Caragiale, in 1896 colabora la Ziua, conducea suplimentul literar al ziarului Epoca si publica volumul Schiţe uşoare.
In 1901 a apărut a doua serie a Moftului român şi a volumului Momente, in 1902 a câştigat procesul de calomnie pe care l-a intentat lui C. A. Ionescu-Caion, care-l acuzase că a plagiat Năpasta după Istvan Kemeny, un scriitor inexistent. Pentru a doua oară Academia a refuzat să-l premieze. A calatorit In Italia si Franta si in 1905 s-a stabilit la Berlin. A publicat in 1906, în ziarul antimonarhic Protestarea, satira în versuri Mare actor! Mari gogomani. In 1908 apareau cele trei volume de Opere complete, la Bucuresti si in 1910 s-a tiparit ultimul volum al lui Caragiale, Schiţe nouă.
In 1912, la 09 iunie, Caragiale a murit in locuinţa sa din Berlin.
Pe scurt despre Ion Luca Caragiale:
Nume: Ion Luca Caragiale
Pseudonime: Policar, I., L., I.L.C., C., Ion, Luca, Falstaff, Nastratin, Zoil, I.L. Caragiale
Ocupatia: scriitor, director de teatru, comentator politic, ziarist
Data nasterii: 01 februarie 1852
Zodia: Varsator
Locul nasterii: Satul Haimanale, judeţul Prahova, astăzi I. L. Caragiale, judeţul Dâmboviţa
Părinţi: Luca Caragiali- avocat si Ecaterina Karaboa
Nationalitate: Româna
Religie: Ortodoxa
Data si locul decesului: 09 iunie 1912, Berlin, Germania
Stare civila: căsătorit
Copii: Mateiu Caragiale, Ioana si Agatha- decedate, Luca Ion, Ecaterina
De ce este faimos Ion Luca Caragiale?
Este unul dintre marii scriitori români, a scris 8 comedii, o dramă, nuvele, povestiri, momente şi schiţe, articole de presa, parodii, versuri.
De ce ne place Ion Luca Caragiale?
A fost unul dintre "cârtitorii" vremii sale, a criticat moravurile si viciile societatii.
Ion Luca Caragiale Liste