George Călinescu s-a născut la 19 iunie 1899, in Bucuresti. Era copilul din flori al Mariei Vişan cu si la naştere a fost numit Gheorghe Vişan. In 1907 a fost adoptat de familia Constantin si Maria Călinescu, in casa cărora lucra mama sa naturala ca menajera si i-a fost schimbat numele in Gheorghe Călinescu. Tatăl natural a fost Tache Capitanescu, fratele Mariei Călinescu, dar a refuzat sa-si recunoască fiul.
Cariera:
In 1923 a absolvit Facultatea de Litere si Filozofie din Bucureşti si a fost apoi profesor de limba italiană la câteva licee din Bucureşti si Timişoara. A plecat sa studieze la Roma, cu o bursă oferită de instituţia de propaganda culturala Academia din România, pe care o fondase profesorul si istoricul
Vasile Pîrvan.
In 1926 era profesor la Liceul Gh. Sincai din capitala si frecventa cenaclul literar Sburatorul al lui Eugen Lovinescu, in 1927 redacta revista Sinteza. S-a casatorit in 1929. Peste un an edita propria revista, Capricorn, in 1931 era cronicar la revista Viata românească si devenea profesor definitiv de literatură română. In 1933 a început sa publice Cronica mizantropului în Adevărul literar si artistic.
A realizat studii despre viata si opera unor scriitori romani ca: Viața lui Mihai Eminescu, Opera lui Mihai Eminescu, Viața lui Ion Creanga.
A scris studii si eseuri despre literatura universală: Impresii asupra literaturii spaniole, Scriitori străini.
Preocupat de folclorul românesc, a studiat basmele populare si a scris Estetica basmului.
In 1937 a devenit doctor in litere si filozofie si a fost numit conferenţiar de estetica si critica literara la Universitatea din Iaşi. Prelegerile sale se regăsesc in cuprinsului volumului Principii de estetica(1939), altele au constituit punctul de plecare pentru capitole din Istoria literaturii române de la origini pâna in prezent, prima opera româneasca de istorie literara.
A colaborat cu a publicaţia Romania libera, ziar al Partidului Comunist si, dupa 1944, a fost director al ziarului Tribuna poporului, apoi al ziarului Naţiunea. In 1945-1946 conducea săptămânalul de cultură Lumea, era printre cei mai activi colaboratori de la Contemporanul. A fost director al Institutului de istorie literară si folclor, a coordonat comitetul de elaborare a tratatului academic al Istoriei literaturii romane (5 volume).
A fost deputat de Botosani, membru al Academiei, a condus catedra de Istoria literaturii române la Universitatea din Bucureşti. In 1945 a publicat Compendiumul Istoriei literaturii române.
A scris 2 volume de poezii: Poesii (1937) si Lauda lucrurilor (1963), 3 volume de teatru: Şun, mit mongol sau Calea neturburată (1940), Ludovic al XIX-lea (1964), Teatru (1965), 5 volume de proza: Cartea nunţii (1933), Enigma Otiliei (1938), Trei nuvele (1949), Bietul Ioanide (1953), Scrinul negru (1965), 2 volume cu impresii de calatorie: Kiev, Moscova, Leningrad (1949), Am fost în China nouă (1953).
A murit la 12 martie 1965, la Sanatoriul Otopeni.
Pe scurt despre George Călinescu:
Nume real: Gheorghe Călinescu
Nume la nastere: Gheorghe ViÅŸan
Pseudonim: George Călinescu
Ocupatia: critic, istoric literar, scriitor, publicist, academician
Data nasterii: 19 iunie 1899
Zodia: Gemeni
Locul nasterii: Bucureşti, România
Părinţi naturali: Maria Vişan si Tache Căpitănescu
Părinţi adoptivi: Constantin si Maria Călinescu
Nationalitate: Româna
Religie: Ortodoxa
Stare civila: căsătorit
Soţia: Alice Vera Călinescu
Studii: Facultatea de Litere si Filozofie din BucureÅŸti
Data si locul decesului: 12 martie 1965, Otopeni
De ce este faimos George Călinescu?
Este unul dintre cei mai importanţi critici literari din România, istoric literar, scriitor, publicist, academician, a scris Istoria literaturii române de la origini pâna in prezent, prima operă românească de istorie literară.
De ce ne place George Călinescu?
A fost deputat de Botoşani, a condus un partid numit Partidul Naţional Popular.
George Calinescu Liste