FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate

Statistici:
Vizite: 6,619
Voturi: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A


In aceasta pagina

Vasile Alecsandri Biografie
Vasile Alecsandri Videoclipuri
Site-uri despre Vasile Alecsandri
Tab-uri utile
Comentarii
Creeaza un poll pentru Vasile Alecsandri
Intreaba despre Vasile Alecsandri
Vasile Alecsandri Citate
Vedete nascute pe 21 Iulie
Vedete decedate pe22 August
Celebritati nascute in Bacau Bacau Romania
Scriitori in zodia Rac
Celebritati de religie Ortodoxa
Celebritati de etnie Romana
 

Vasile Alecsandri Fan-Club

BECOME A FAMOUS FAN!

Vasile Alecsandri has no Fans yet!

create pool

Biografii



Intreaba despre Vasile Alecsandri

Tag-uri Populare


scriitor   scenarist   romania   poet   jurnalist   academician   editor   eseist   actor   scriitoare   istoric   politician   1850   bucuresti   nuvelist   teatru   proza   om politic   filosof   1919   literatura   profesor   ziarist   publicist   autori   afacerist   lugoj   1917   veronica micle   blogger   glossa   humanitas   societatea romana de fenomenologie   italia   butangas   faimos  

All Tags

Famous Forum

[editeaza]

Vasile Alecsandri

 Q:   Intreaba despre Vasile Alecsandri       
Vasile Alecsandri Scriitorul si politicianul român Vasile Alecsandri s-a născut la 21 iulie 1821, in Bacău, judeţul Bacău. Există însă opinii că s-ar fi născut in 1819 sau chiar în 1818.

Cariera:

A copilărit pe moşia de la Mirceşti a tatălui său, medelnicerul Vasile Alecsandri. In 1834 absolvea pensionul lui Victor Cuenim, deschis în 1828 la Iaşi. A studiat la Paris, după moda vremii, in perioada 1834-1839 si s-a inscris apoi la facultatea de medicină. A abandonat si a urmat o perioadă cursurile facultatii de drept. Preocupat de literatură, a renunţat si la drept, in această perioadă începând să scrie versuri in limba franceză. In 1839 părăsea Franţa si făcea o călătorie in Italia, culegând impresii care se vor regăsi in primele scrieri în limba română ( Buchetiera de la Florenţa si Muntele de Foc).

In 1840 publica in revista Dacia literară nuvela Buchetiera de la Florenţa si devenea director al teatrului din Iaşi. A scris in acest an vodevilul Farmazonul din Hârlău, jucat pe scena din Iaşi. In anul următor prindea viată pe aceeaşi scenă piesa Modista si cinovnicul.

In 1842, dupa o călătorie prin munţii Moldovei, scria Doinele, primele sale poezii românesti, un an mai tarziu, nuvela O primblare la munti. In 1844 se afla la conducerea revistei Propăsirea, alaturi de Mihail Kogălniceanu si Ion Ghica si publica o parte a Doinelor, nuvelele O primblare la munti si Istoria unui galben.

In 1845 ii cunostea pe Nicolae Balcescu, ce ii va fi prieten, si pe Elena Negri. In urmatorii doi ani o însoţea pe Elena Negri, de care se îndrăgostise, intr-o călătorie in Italia, Austria, Germania si Franţa. Iubita murea la întoarcerea in tară, pe vapor. A scris in 1847 piesa Piatra din casă.

In timpul Revolutiei din 1848 scria poezia Desteptarea Romaniei si redacta împreună cu alti patrioti, petiţia Dorinţele partidei naţionale din Moldova, cuprinzând revendicările ce trebuiau aduse la cunoştinţa domnitorului Mihail Sturza. S-a refugiat in munţi, apoi la Brasov, după înăbuşirea revoluţiei, evocând aceste întâmplări în fragmentul de proză Un episod din anul 1848. In 1849 scria studiul Românii si poezia lor, sub forma unei scrisori către A. Hurmuzachi, publicat în revista Bucovina si in 1850 se juca la Iaşi Chirita în Iasi sau Două fete si-o neneacă. Peste doi ani apărea la Iaşi prima parte din colecţia de opere folclorice Poezii poporale. Balade (cântece bătrânesti) si prima culegere de teatru, Repertoriu dramatic, se juca piesa Chirita în provincie. In 1853 publica la Paris primul volum de poezii originale, Doine si lăcrimioare si la Iasi, a doua parte a Poeziilor poporale. In urma calatoriei intreprinse în sudul Franţei, în Spania si în nordul Africii, redacta jurnalul Călătorie în Africa, care vor fi publicate in 1855, in revista condusă de el, România literară.

In 1859, după săvârşirea Unirii, pleca într-o misiune diplomatică la Paris, Londra si Torino, pentru a obtine recunoaşterea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. A abandonat activitatea politică in 1860 si s-a retras la Mircesti, compunând piese de teatru, printre care Rusaliile si câteva Cântecele comice. A plecat insă din nou in misiune diplomatică in 1861, trimis de Cuza in vederea recunoaşterii Unirii de marile puteri europene.

In 1866 a apărut întreaga colectie a Poeziilor poporale, intr-un singur volum. A fost numit membru al Societatii literare române pentru cultura limbii, care va deveni Academia Română in 1879. In 1885 a fost numit ministru plenipotenţiar al României la Paris, post pe care l-a deţinut până la moarte.

Vasile Alecsandri a murit la 22 august 1890 si este înmormântat in curtea conacului său din Mirceşti.

Pe scurt despre Vasile Alecsandri:

Nume: Vasile Alecsandri
Ocupatia: scriitor, politician, diplomat
Data nasterii: 21 iulie 1821
Zodia: Rac
Locul nasterii: Bacău, judeţul Bacău, România
Părinţi: Vasile Alecsandri si Elena Cozoni
Frate: Iancu Alecsandri
Nationalitate: Româna
Religie: Ortodoxa
Data si locul decesului: 22 august 1890, Mirceşti, judeţul Iaşi
Stare civila: căsătorit
Soţia: Paulina Alecsandri

De ce este faimos Vasile Alecsandri?

Este una din personalităţile marcante ale literaturii române, dar si ale vieţii politice romaneşti din secolul al XIX-lea.

De ce ne place Vasile Alecsandri?

Bardul de la Mirceşti a îmbogăţit literatura română cu volume de poezie, teatru si proză.

Vasile Alecsandri Liste
Vasile Alecsandri


 

Vasile Alecsandri Videoclipuri
Vasile Alecsandri - Pasteluri

irrelevant
8
broken


Tag-uri: scenarist

[editeaza tag-uri]


Categorie: Scriitori  - ( Scriitori - Archiva)

Data Adaugarii: 25 January '11


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :