FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate

Statistici:
Vizite: 1,197
Voturi: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A


In aceasta pagina

Horia Colan Biografie
Site-uri despre Horia Colan
Tab-uri utile
Comentarii
Creeaza un poll pentru Horia Colan
Intreaba despre Horia Colan
Adauga un citat spus de Horia Colan
Vedete nascute pe 11 Mai
Celebritati nascute in Voinesti Covasna Romania
Oameni De Stiinta in zodia Taur
Vedete care au studiat la Scoala Politehnică din Timisoara
Vedete care au studiat la Stiinta Materialelor la Institutul Politehnic din Cluj-Napoca
Celebritati de religie Ortodox
Celebritati de etnie Roman
 

Horia Colan Fan-Club

BECOME A FAMOUS FAN!

Horia Colan has no Fans yet!

create pool

BiografiiIntreaba despre Horia Colan

Tag-uri Populare


medic   fiziolog   profesor   chirurg   anatomist   fizician   cercetator   filozof   imunolog   inventator   naturalist   inginer   bacteriolog   igienist   neurolog   microbiolog   chimist   antropolog   neurochirurg   clinician   transilvania   histolog   stiinta   doctor   bacilul difteric   alexander fleming   chirurgie   constantin levaditi   splina   antisepsie   claudius galen   claude bernard   carol davila   lentile   antoni van leeuwenhoek   ambroise pare  

All Tags

Famous Forum

[editeaza]

Horia Colan

 Q:   Intreaba despre Horia Colan       
Horia Colan Inginerul roman Horia Colan s-a nascut in localitatea Voinesti din judetul Covasna, la 11 mai 1926. Era fiul notarului de Covasna Gheorghe Colan. A copilarit la Voinesti si la Birchis si a invatat la Liceul Moise Nicoara din Arad. A fost presedintele Societatii de Matematica din scoala, a scris articole la ziarul stiintelor si calatoriilor, a colaborat la reviste de cuvinte incrucisate, in calitate de autor.

Cariera:

A intrat primul la Scoala Politehnica din Timisoara si dupa absolvire, in 1949, a fost pentru putin timp angajat la intreprinderea de Transport Auto Cluj, devenind in 1951 asistent al profesorului A. Domsa la Institutul Politehnic din Cluj, la catedra de Tehnologia metalelor.

In 1971 a devenit Doctor inginer in Stiinta Materialelor (Metalurgie fizică, Metalu rgia pulberilor) la Institutul Politehnic din Cluj-Napoca. Intre 1975-1985 i-a urmat lui A Domsa la conducerea catedrei si a Centrului de Cercetari pentru Metalurgia Pulberilor.

Este autor a numeroase lucrari si studii, are circa 60 de cercetari pentru uzine si institute de specialitate, a contribuit la tratatul Tehnologia fabricarii pieselor din pulberi metalice (1966), coordonat de profesorul clujean A. Domsa, una dintre lucrarile de referinta in domeniu.

Prima lucrare publicata a fost Inlocuirea metalelor neferoase deficitare pentru lagare, prezentata la Consfatuirea Asociatiei Stiintifice a Inginerilor si Tehnicienilor de la Cluj in 1951, in 2006 prezenta Premise ale instituirii invatamantului tehnic la Iasi in prima jumatate a secolului al XIX-lea la a VIII-a Sesiune judeteana de referate si comunicari din Iasi.

A sustinut conferinte la postul radio Renasterea din Cluj despre bunicul sau, Episcop al Vadului, Feleacului si Clujului Nicolae Colan: Nicolae Colan- Biserica neamului si unitatea limbii romanesti, Formarea mea prin carte, familie si scoala.

Dupa 1989 a devenit rector al Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca, membru corespondent al Academiei Romane. A participat la toate congresele mondiale de istoria si filosofia stiintei ca delegat al Romaniei : Bucuresti, 1981, Saragoza, 1993, Lige, 1997, Mexico City, 2001 si Beijing, 2005. A participat la congresele anuale ICOHTEC (International Commttee for The History of Technology): Budapesta-1996; Belfort- Montbelard-1999; Praga-2000; Granada-2002; Petesburg-Moscova-2003; Bachum-2004, Leicester-2006.

Este membru al Asociatiei Generală a Inginerilor (AGIR) din 1950, presedinte al Diviziei de Istoria Tehnicii si Vicepresedinte al Comitetului Roman de Istoria si Filozofia Stiintei si Tehnicii.

Pe scurt despre Horia Colan:

Nume: Horia Colan
Ocupatia: inginer, profesor, cercetator
Data nasterii: 11 mai 1926
Zodia: Taur
Locul nasterii: Voinesti, jud. Covasna, Romania
Parinti: Gheorghe si Elena Colan
Frati: 1 sora- Stela Macrea, profesoara
Nationalitate: romana
Religie: ortodoxa
Starea civila: casatorit
Sotia: Monica Colan- medic
Copii: 2 fiice
Studii: Scoala Politehnică din Timisoara, doctorat in Stiinta Materialelor la Institutul Politehnic din Cluj-Napoca

De ce este faimos Horia Colan?

Este membru corespondent al Academiei Romane, rector al Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca, s-a remarcat pentru studii de metalurgia pulberilor.

De ce ne place Horia Colan?

Nepot al Mitropolitului Nicolae Colan, Horia Colan nu si-a uitat originile si a sprijinit activitatea Centrului Eclesiastic de Documentare din cadrul Episcopiei Ortodoxe a Covasnei si Harghitei care poarta numele bunicului sau, a participat la manifestari cultural-stiintifice din zona Covasnei.

Horia Colan Liste
Despre Ingineri români
Na?teri în 1926
Ingineri români
Membri ai Academiei Române
Tag-uri: inginer, profesor, cercetator

[editeaza tag-uri]

Adauga un site sau blog
  • Nu exista site-uri adaugate inca pentru horia_colan. Daca esti un webmaster de site sau blog si ai o pagina interesanta pe care vrei sa o recomanzi, te invitam sa o adaugi aici pentru a fi inclusa.
  • Adauga intai link-ul catre famouswhy pe site-ul tau si apoi trimite spre aprobare.
  • Link-ul o sa fie verificat si validat de editorii site-ului in urmatoarele 48 de ore.
  • Adauga un link aici

Categorie: Oameni de stiinta  - ( Oameni de stiinta - Archiva)

Data Adaugarii: 10 January '11


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :