Actorul de comedie Horia Căciulescu s-a născut la 13 februarie 1922, in satul Belinţ, in apropiere de Lugoj, judeţul Timiş.
Cariera:
A jucat in spectacole de revista si varietăţi la Teatrul Savoy si la Teatrul de Estradă, apoi la Teatrul Constantin Tănase. Este cunoscut pentru multele scenete si piese in care a jucat, printre elese numara Revista '58, Se caută o vedetă, Lasă supărarea-n hol, Cer cuvîntul la diverse, Cioara vopsită, etc.
La Teatrul Naţional Radiofonic a jucat in Bolnava prefacută de Carlo Goldoni, Cafeneaua anului 1900, Călătorului îi şade bine cu drumul, Moş Teacă şi epizotia, comedia Nasul de Nikolai Vasilievici Gogol, comedia Nunta lui Figaro de Beaumarchais, Un scos din pepeni, Ana
lfabetul, etc.
A debutat in cinematografie in 1955, cu filmul Si Ilie face sport, regizat de Andrei Calarasu. A mai jucat in Pe raspunderea mea (1956), Telegrame (1959), O poveste ca-n basme (1959), S-a furat o bomba (1961), Pasi spre luna (1963), Titanic vals (1964, Sentinţa (1970), Mihai Viteazul (1971), Il racconto della giungla (1974), un film de desene animate in care era vocea unui personaj, Comedie fantastica (1975), pana la Tufa de Veneţia (1977), in regia lui Pierre Bokor.
A fost deţinut politic si a lucrat pe şantierul canalului Dunărea-Marea Neagră, dar a fost si membru al PCR. In 1989, in zilele revoluţiei, a fost împuşcat in cap, se pare dintr-o eroare si este înmormântat la Cimitirul Eroilor.
Pe scurt despre Horia Căciulescu:
Nume: Horia Căciulescu
Porecla: Horicelu
Ocupaţia: actor
Data nasterii: 13 februarie 1922
Zodia: Varsator
Locul nasterii: Belinţ, judeţul Timiş, România
Surori: Vica si Milica Gavriliuc
Nationalitate: Româna
Religia: ortodoxa
Starea civila: necăsătorit
Data si locul decesului: 24 decembrie 1989, BucureÅŸti
De ce este faimos Horia Căciulescu?
Este unul dintre marii actori de comedie din România, a jucat pe scena Teatrului Constantin Tanase, a interpretat roluri memorabile in filme îndrăgite ca Si Ilie face sport, Tufa de Veneţia.
De ce ne place Horia Căciulescu?
Era suporter al echipei de fotbal Rapid, isi autoironiza trupul scheletic si povestea că atunci când isi făcea loc in autobuze aglomerate se întrebau cei din jur cine loveşte cu cuţitul.