FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate

Statistici:
Vizite: 3,122
Voturi: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A


In aceasta pagina

Fanus Neagu Biografie
Fanus Neagu Videoclipuri
Fanus Neagu Filme
Site-uri despre Fanus Neagu
Tab-uri utile
Comentarii
Creeaza un poll pentru Fanus Neagu
Intreaba despre Fanus Neagu
Fanus Neagu Citate
Vedete nascute pe 05 Aprilie
Celebritati nascute in Gradistea de Sus Braila Romania
Scriitori in zodia Berbec
Vedete care au studiat la Facultatea de Filologie Bucuresti
Celebritati de religie Ortodoxa
Celebritati de etnie Romana
 

Fanus Neagu Fan-Club

BECOME A FAMOUS FAN!

Fanus Neagu has no Fans yet!

create pool

BiografiiIntreaba despre Fanus Neagu

Tag-uri Populare


scriitor   scenarist   romania   poet   jurnalist   academician   editor   actor   eseist   scriitoare   istoric   politician   1850   bucuresti   nuvelist   om politic   proza   teatru   filosof   publicist   1919   profesor   literatura   ziarist   faimos   afacerist   autori   veronica micle   lugoj   1917   butangas   italia   societatea romana de fenomenologie   humanitas   glossa   blogger  

All Tags

Famous Forum

[editeaza]

Fanus Neagu

 Q:   Intreaba despre Fanus Neagu       
Fanus Neagu Fanus Neagu, scriitor, scenarist, comentator sportiv, academician, s-a născut la 05 aprilie 1932, in localitatea Grădiştea de Sus, judetul Braila, intr-o familie de tarani. Numele real este Stefan Neagu.

Cariera:

A urmat liceul militar la Iaşi, începând din 1944, a continuat la Campulung Muscel si absolvit tot la Iasi , in 1948. A absolvit in 1951 Scoala pedagogica nr.2 din Bucuresti si s-a inscris la Scoala de literatura Mihai Eminescu. In 1953 era profesor suplinitor de limba si literatura romana in comuna Largu din raionul Faurei, in perioada 1954-1956 a fost redactor la Scânteia Tineretului. S-a înscris in 1954 la Facultatea de Filologie din Bucureşti si in 1957 a renunţat la studii.

Debutul scriitoricesc a avut loc in 1954, când a publicat in revista Tana rul Scriitor nuvela Duşman cu lumea, debutul editorial il constituie volumul de povestiri si nuvele Ningea in Baragan, apărut in 1959 si . A continuat sa publice volumele de proza scurta Somnul de la amiaza (1960), Dincolo de nisipuri (1962), Cantonul parasit (1964).

Primul roman publicat de Fanus Neagu a fost Ingerul a strigat (1968). Au urmat romanul Frumosii nebuni ai marilor orase (1976), nuvelele din volumul Insomnii de matase (1981), Pierdut in Balcania (1982).

A fost redactor la revistele Luceafarul si Amfiteatru, a scris cronici sportive la Romania Literara. A publicat cronicile in volumele Cronici de carnaval (1972), Cronici afurisite (1977) si, in colaborare cu scriitorul Vintila Ornaru, a scris piesa de teatru Apostolii (1973). A mai scris piesele Echipa de zgomote (1970) si Scoica de lemn (1978), jucata la Teatrul Nottara din capitala in 1979, scenarii de film (Terente- regele baltilor, Casa din vis, Sosesc pasarile calatoare, Lisca, Punga cu libelule, Cantonul parasit, etc.).

In 1976 a scris scenariul si a jucat in filmul Casa de la Miezul Nopţii, regizat de Gheorghe Vitanidis. In acelasi an aparea romanul Frumosii nebuni ai marilor orase, in 1987, volumul de publicistica Intamplari aiurea si calatorii oranj, apoi romanul Scaunul Singuratatii (1988).

In perioada 1993-1996 a fost director al Teatrului Naţional din Bucureşti si tot in 1993 a aparut ca actor in filmul Crucea de piatră, realizat dupa scenariul scris de Titus Popovici si regizat de Andrei Blaier. Un an mai tarziu aparea volumul de nuvele Dincolo de nisipuri, la Galati.

A condus saptamanalului Tara si cotidianul Cronica Romana, din 2001 este membru titular al Academiei Române. In 2004 a aparut romanul Asfinţit de Europă, Răsărit de Asie si volumul de publicistică Jurnal cu faţa ascunsă.

Fanus Neagu este căsătorit si are o fiică, Anita Ruxandra.

Pe scurt despre Fanus Neagu:

Nume real: Stefan Neagu
Ocupatia: scriitor, scenarist, comentator sportiv, academician
Data nasterii: 05 aprilie 1932
Zodia: Berbec
Locul nasterii: Grădiştea de Sus, judeţul Brăila, România
Părinţi: Vasile si Paraschiva Neagu
Nationalitate: Româna
Religie: Ortodoxa
Stare civila: căsătorit
Copii: 1 fiica- Anita Ruxandra
Studii: Liceul Militar Iasi, Scoala Pedagogica Bucuresti, Facultatea de Filologie Bucuresti, studii neîncheiate
Premii, distinctii: Premiul Uniunii Scriitorilor pentru "Cantonul parasit", "Acei nebuni ai marilor orase", "Echipa de zgomote", "Casa de la Miezul Noptii"

De ce este faimos Fanus Neagu?

Este unul dintre marii scriitori români, a scris proză, piese de teatru, scenarii de film şi televiziune, articole de presă, a fost director de teatru si de publicaţii, este membru al Academiei Române.

De ce ne place Fanus Neagu?

Pentru ceea ce este Fanus Neagu, asa cum apare in autodescrierea sa: ,,… vorbeam cu oamenii, mă tutuiam cu sfinţii şi eram ferm convins că toţi salcâmii de pe Strada Mare a Brăilei împrumută dimineaţa umbră de om. În acele vremuri ştiam să cobor fluierând de pe Vârful cu Dor, în fiecare clipă mă bătea vântul cu lună plină şi mă aşteptau la fiecare colţ domniţe cu zulufi de lampă verde”.

Fanus Neagu Liste
Na?teri în 1932
Decese în 2011
F?nu? Neagu


 
Fanus Neagu Filme

No photo available
Casa de la miezul noptii
Fanus Neagu Filmography
 

Fanus Neagu Videoclipuri
Fanus Neagu - Amintiri I

irrelevant
1
broken


Tag-uri: scriitor, scenarist, comentator sportiv, academician

[editeaza tag-uri]


Categorie: Scriitori  - ( Scriitori - Archiva)

Data Adaugarii: 12 January '12


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :