Actorul si regizorul de teatru George Motoi s-a născut in comuna Caliacra din Bulgaria, la 22 ianuarie 1936.
Cariera:
A copilarit in Dudeşti, judeţul Braila, dupa ce parintii s-au mutat in Romania. A învăţat la un grup scolar agricol si a absolvit Şcoala Populara de Arta din Brăila.
In 1958 a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica Bucuresti, la clasa profesoarei Irina Rachiteanu. Si-a început cariera de actor la Teatrul de Stat din Piatra Neamţ, unde a rămas pana in 1960 si primul sau rol a fost Marcov din "Poveste de iubire" de Konstantin Simonov. S-a mutat apoi la Teatrul din Bacău si a interpretat roluri ca Bufonul din "A douăsprezecea noapte" de William Shakespeare, Trigorin din "Pescăruşul" de A.P. Cehov,
Don Carlos din "Don Carlos" de Friedrich Schiller, pana in 1964. A plecat la Cluj, convins de regiorul Vlad Mugur, devenit director la Teatrul National clujean. A avut succes cu rolurile Caligula din spectacolul "Caligula" de Albert Camus, regizat de Val Mugur, Oberon - "Visul unei nopţi de vară" de William Shakespeare, Vlaicu Vodă - "Vlaicu Vodă" de Alexandru Davila, Hinkfus - "Astă seară se joacă fără piesă" de Luigi Pirandello,etc.
Din 1970 a devenit actor al Naţionalului bucureştean, unde a rămas pana azi. Printre zecile de roluri interpretate pe aceasta scena se numara: Damian Sticlaru in "Iadul şi pasărea" de Ion Omescu, Valeriu - "Simfonia patetică" de Aurel Baranga, Boris - "Furtuna" de Nikolai Alekseevici Ostrovski, Clarence - "Richard al III-lea" de William Shakespeare, Adam - "Cine a fost Adam?" de Leunida Teodorescu, Pictorul - "A treia ţeapă" de Marin Sorescu, Anton - "Cineva te iubeşte" de Alex Stein, Bănescu - "Generaţia de sacrificiu" de I. Valjan, Vântu - "Morişca" de Ion Luca, Eminescu - "Dulcea mea doamnă, Eminul meu iubit", Ştefan - "Noiembrie" de Ana Maria Bamberger, Maximilian - "Coada" de Paul Everac, Bonaventura - "Patimile Sfântului Tommaso d`Aquino" după Alex Mihai Stoenescu, Raffaelo - "Sâmbătă, dumincă, luni" de Eduardo De Filippo, pe care il joaca si in stagiunea 2010-2011.
In 1967 debuta ca regizor al spectacolului "Casa cu două intrări" de Calderon de la Barca, la Teatrul din Cluj. A mai regizat "Doi pe un balansoar" de William Gibson, la Petrosani, "Paiaţa soseşte la timp" de Fănuş Neagu, "Morişca" de Ion Luca, "Ultimul set" de Marica Beligan- la Teatrul National din Bucuresti, "Ultima oră" de Mihail Sebastian si altele la Teatrul Maria Filotti din Braila, "Steaua fără nume" de Mihail Sebastian la Teatrul Dramatic din Galati.
Debutul in cinematografie avea loc in 1962, cu filmul "Lupeni '29", regizat de Mircea Drăgan. De atunci a jucat in zeci de filme, printre care: "Lumină de iulie", "Sentinţa", "Serata", "Întoarcerea lui Magellan", "Fraţii Jderi", "Trecătoarele iubiri", "Ştefan cel Mare - Vaslui", "Pe aici nu se trece!", "Marele singuratic", "Buzduganul cu trei peceţi", "Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu", "Liniştea din adâncuri", "Calculatorul mărturiseşte", "Adela", "Furtună în Pacific", "Păstrează-mă doar pentru tine", "Atac în bibliotecă", "Chira Chiralina", "Terente - regele bălţilor", "Amantul marii doamne Dracula", etc.
A fost căsătorit cu actriţa Cezara Dafinescu si are o fiica, in prezent este căsătorit cu actriţa Giliola Braileanu.
Pe scurt despre George Motoi:
Nume: George Motoi
Ocupatia: actor, regizor
Data nasterii: 22 ianuarie 1936
Zodia: Varsator
Locul nasterii: Arman, Caliacra, Bulgaria
Nationalitate: Româna
Starea civila: căsătorit
Soţia: Giliola Braileanu - actriţa
Copii: 1 - Raluca
Studii: Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, promoţia 1958
De ce este faimos George Motoi?
Este unul dintre marii actori ai Teatrului Naţional din capitala, a jucat in zeci de filme, a regizat spectacole de teatru. I s-a decernat marele premiu al Festivalului de la San Remo pentru filmul "Adela", după Garabet Ibrăileanu, regizat de Mircea Veroiu.
De ce ne place George Motoi?
Este si scriitor, in 1989 a publicat volumul de eseuri "Sub masca actorului".
George Motoi Liste