Neagu Djuvara s-a nascut la data de 31 august 1916 in Bucuresti si este un renumit istoric, diplomat, filozof, jurnalist si romancier roman.
Cariera:
Neagu Djuvara provine dintr-o familie aristocrata de origine aromana, asezata in tarile romane la sfarsitul secolului al XVIII-lea si care a dat multi oameni politici, diplomati si universitari. Tatal sau, Marcel Djuvara, sef de promotie la Politehnica din Berlin-Charlottenburg in 1906, a murit capitan de Geniu in armata romana in cursul marii epidemii de gripa spaniola din 1918, iar Tinca Gradisteanu, mama sa, apartinea ultimei generatii dintr-un neam de mari boieri munteni.
Intrat prin concurs la Ministerul de Externe in mai 1943, este trimis curier diplomatic la Stockholm in dimineata zilei de 23 august 1944, in legatura c
u negocierile de pace cu Uniunea Sovietica, reprezentata de doamna Kollontai. Numit secretar de delegatie la Stockholm de guvernul Sanatescu, va ramane in Suedia pana in septembrie 1947, cand comunistii preiau si acest minister.
Implicat in procesele politice din toamna lui 1947, hotaraste sa ramana in exil, militand pana in 1961 in diverse organizatii al exilului romanesc.
In 1961, pleaca in Africa, in Republica Niger, unde va sta douazeci si trei de ani in calitate de consilier diplomatic si juridic al Ministerului nigerian al Afacerilor Straine si, concomitent, profesor de drept international si de istorie economica, la Universitatea din Niamey.
Intre timp, reluase studiile de filosofie la Sorbona. In mai 1972, obtine doctoratul de stat la Sorbona cu o teza de filosofie a istoriei, sub conducerea cunoscutului sociolog si filozof Raymond Aron, iar mai tarziu, obține si o diploma a prestigiosului Institut national de limbi si civilizatii orientale de la Paris.
Din 1984 este secretar general al Casei Romanesti de la Paris, pana dupa decembrie 1989, cand se intoarce in tara. Din 1991 in 1998 este profesor-asociat la Universitatea din Bucuresti. Este membru de onoare al Institutului de Istorie "A.D. Xenopol" din Iasi si a Institutului de Istorie "N. Iorga" din Bucuresti.
A fost decorat cu Marea Cruce a Ordinul national "Serviciul Credincios" si cu "Ordre des Arts et des Lettres" in grad de Ofiter.
Neagu Djuvara a publicat in principal despre istoria Romaniei si a poporului roman. O buna parte din cartile sale se refera la filosofia istoriei, concentrandu-se in jurul problemei obiectivitatii istoriei si istoriografiei.
Djuvara este un sustinator al continuarii cercetarilor referitoare la istoria romanilor, punand la indoiala calitatea cercetarii din perioadele interbelica si comunista, afirmand ca anumite parti ale istoriei au fost accentuate sau suprimate pentru a deservi scopuri politice. Ipotezele lansate de Djuvara atrag deseori controverse si sunt vazute ca subminand identitatea nationala romana, cum este de pilda teoria ca nobilimea din formatiunile statale medievale romanesti ar fi fost de origine cumana.
Neagu Djuvara este perceput ca un popularizator si demistificator al istoriei, publicand carti adresate celor tineri, precum si carti care isi propun sa explice originea istorica a unor figuri de mit ca Dracula sau Negru Voda. Si-a publicat de asemenea si memoriile, istorisindu-si viata din exil la Paris si Niamey.
Pe scurt despre Neagu Djuvara:
Nume: Djuvara
Prenume: Neagu
Data Nasterii: 31 august 1916
Locul Nasterii: Bucuresti
Parinti: Marcel Djuvara si Tinca Gradisteanu
Nationalitate: Romana
Studii: Licentiat in litere la Sorbona (1937) si doctor in drept la Paris (1940)
Ocupatie: Istoric, diplomat si filolog
De ce este Neagu Djuvara faimos?
Neagu Djuvara este istoric, eseist, diplomat, filozof si scriitor, un adevarat patriarh al culturii romanesti. Si nu doar prin varsta ci mai ales prin ceea ce i se asociaza: intelepciune, o putere de munca miraculoasa si o eruptie imensa.
De ce ne place de Neagu Djuvara?
Ne place de Neagu Djuvara deoarece stilul sau este cuceritor, extrem de accesibil si de variat. De la tonul academic, el trece cu usurinta la cel colocvial in lucrarile adresate tinerilor si copiilor.
Neagu Djuvara Liste