FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate

Statistici:
Vizite: 2,340
Voturi: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A


In aceasta pagina

Panait Istrati Biografie
Panait Istrati Videoclipuri
Panait Istrati Articole
Site-uri despre Panait Istrati
Tab-uri utile
Comentarii
Creeaza un poll pentru Panait Istrati
Intreaba despre Panait Istrati
Panait Istrati Citate
Vedete nascute pe 11 August
Vedete decedate pe16 Mai
Celebritati nascute in Braila Braila Romania
Scriitori in zodia Leu
Celebritati de etnie Romana
 

Panait Istrati Fan-Club

BECOME A FAMOUS FAN!

Panait Istrati has no Fans yet!

create pool

BiografiiIntreaba despre Panait Istrati

Tag-uri Populare


scriitor   scenarist   romania   poet   jurnalist   academician   editor   actor   eseist   scriitoare   istoric   politician   1850   bucuresti   nuvelist   om politic   proza   teatru   filosof   publicist   1919   profesor   literatura   ziarist   faimos   afacerist   autori   veronica micle   lugoj   1917   butangas   italia   societatea romana de fenomenologie   humanitas   glossa   blogger  

All Tags

Famous Forum

[editeaza]

Panait Istrati

 Q:   Intreaba despre Panait Istrati       
Panait Istrati Scriitorul Panait Istrati s-a născut la 10 august 1884, in Brăila, era fiul nelegitim al unei spălătorese cu un contrabandist grec din Chefalonia, Gherasim Valsamis.

Cariera:

A avut o copilărie grea, era sărac si a lucrat ca ucenic de cârciumari, brutari, vânzători ambulanţi, a fost cărbunar pe nave maritime, dar a citit cu pasiune.

A călătorit clandestin de la Constanţa la Alexandria, Cairo, Pereu, Neapole, in 1907 debuta in tară, semnând P. Istrati articolul Hotel Regina din revista România muncitoare, publicaţie in care au apărut in 1910-1912 si primele sale povestiri (Mântuitorul, Calul lui Balan, Familia noastra, 1 Mai). A colaborat la publicaţiile Adevarul, Dimineata, Viata sociala, intre 1910-1913 adera la mişcările sindicale din Brăila, in 1913 era la Cairo, unde a scris Note din Egipt. In anul următor pleca la Paris si aprofunda limba franceză citind din Voltaire, Balzac, Rousseau.

In 1923 a văzut lumina tiparului povestirea Chira Chiralina in revista Europe a scriitorului francez Romain Rolland, aparută in volum un an mai tarziu, a publicat apoi Povestirile lui Ciulinii Bărăganului (1928) si Les récits d'Adrien Zograffi / Povestirile lui Adrian Zograffi, primul ciclu Zograffi. Al doilea cuprinde Codine (1925), al treilea e format din Mikliail (1927), ultimul din La maison Thiiringer (1933), Le bureau de placement (1933), Mediterranee (1934-1935). Acestea si altele, printre care La familie Perlmutter (1927), Le refrain de lafosse. Nerrantsoula (1921), Les chardons du Baragan (1928), Tsatsa Minnka (1931), Trecut si viitor (1925), Mes departs (1928), Pour avoir aime la terre ( 1930), au fost publicate in Franţa si simultan in Romania.

Simpatizant al ideilor socialiste, in 1927 a vizitat Moscova si l-a întâlnit pe scriitorul grec Nikos Kazantzakis, despre care a scris mai târziu in romanul Zorba Grecul, a revenit in 1929 si a scris, împreuna cu scriitorii ruşi Victor Serge si Boris Suvarin, Vers l'autre flamme - Confession pour vaincus, despre abuzurile regimului comunist. A fost repudiat de socialiştii din tara si acuzat de fascism.

In 1930 s-a întors in ţară, a plecat apoi in Germania si in Austria, in 1933 era in Franţa pentru a se trata de tuberculoză si în 1933 publica eseul L'homme qui n'adhère a rien.

A murit la 16 Mai 1935, in sanatoriul TBC din Filaret, Bucureşti.

Pe scurt despre Panait Istrati:

Nume real: Gherasim Istrati
Pseudonim: Panait Istrati
Porecla: Maxim Gorki al Balcanilor
Ocupatia: scriitor
Data nasterii: 10 august 1884
Zodia: Leu
Locul nasterii: Brăila, judeţul Brăila, România
Părinţi: Joita Istrate si Gherasim Valsamis
Naţionalitate: româna
Starea civila: căsătorit
Soţia: Margareta Istrati
Data si locul decesului: 16 Mai 1935, Bucureşti

De ce este faimos Panait Istrati?

Este un scriitor a cărui opera este revendicată atât de literatura franceză, cât si de cea română, scrierile sale au fost traduse in peste 30 de limbi.

De ce ne place Panait Istrati?

Opera lui Panait Istrati a fost ecranizata începând cu anul 1927, când regizorul rus Boris Glagolin a realizat filmul mut Kira Kiralina, urmat in 1957 de coproducţia româno-franceză Ciulinii Bărăganului, in 1962 de Codin, tot coproducţie româno-franceză, Balkán! Balkán! in 1993, coproducţie Ungaria-Franţa-Turcia.
Articole despre Panait Istrati
Despre Panait Istrati


Panait Istrati Liste
Na?teri în 1884
Decese în 1935
Panait Istrati
Na?teri pe 22 august
Decese pe 16 aprilie


 

Panait Istrati Videoclipuri
Panait Istrati Ciulinii Baraganului

irrelevant
2
broken


Tag-uri: scriitor, povestire, publicatie

[editeaza tag-uri]


Categorie: Scriitori  - ( Scriitori - Archiva)

Data Adaugarii: 24 November '11


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :