Actriţa Carmen Galin s-a născut la 14 Martie 1948, in Bucureşti.
Cariera:
A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti in anul 1967 si a fost repartizata la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ. A interpretat aici roluri in spectacole ca Ziaristii, Omul cel bun din Sîciuan, de Bertolt Brecht. In 1969 primea Premiul de interpretare feminină la Festivalul Spectacolelor pentru Tineret şi Copii din Piatra Neamţ.
Dinu Sararu a convins-o sa vina la Bucuresti, la Teatrul Mic. A jucat sub bagheta Catalinei Buzoianu sau a lui Silviu Purcarete, alaturi de marii actori Stefan Iordache sau Valeria Seciu. Printre piesele in care a jucat se numara: Trei surori de Anton Pavlovici Cehov, rolul Maşei, Duhul pădurii de Ceh
ov.
In 1990, actorii Teatrului Mic isi manifestau nemulţumirea fata de directorul Dinu Sararu si il dădeau afară. Doar Carmen Galin si Stefan Iordache au fost cei care l-au susţinut atunci pe Dinu Sararu si actrita s-a mutat la Teatrul National. A jucat aici in spectacole ca: Noaptea regilor de William Shakespeare în regia lui Andrei Şerban, alaturi de nume mari ca Gheorghe Dinică, Costel Constantin, Ovidiu Iuliu Moldovan, Maia Morgenstern, Dan Puric, Livada de vişini de Anton Pavlovici Cehov (rolul Charlottei Ivanovna), Neranţula de Panait Istrati, Steaua fără nume de Mihai Sebastian (rolul Monei), alaturi de Claudiu Bleonţ, Valentin Uritescu , Costel Constantin, O trilogie antică – Electra, după Sofocle şi Euripide, in regia lui Andrei Şerban, etc. Pentru rolul din Steaua fara nume i s-a decernat premiul pentru cea mai bună interpretare feminină la Festivalul Naţional de Comedie.
A debutat pe marele ecran in 1966, cu filmul Diminetile unui baiat cuminte, regizat de Andrei Blaier. In 1968 juca rolul Silviei din KO, in regia lui Mircea Muresan, apoi in Drum în penumbra (1972), Proprietarii (1973), Ilustrate cu flori de camp (1974), Tanase Scatiu, Mere Rosii si Premiera (1976), Iarna Bobocilor (1977), Profetul, aurul si ardelenii (1978), Ora zero, Bietul Ioanide (1979), Saltimbancii, Pruncul, Petrolul si Ardelenii (1981), Circari la Polul Nord, Intunericul alb (1982), De dragul tău, Anca, Faleze de nisip (1983), Secretul lui Nemesis (1985), Zambet de soare (1987), Campioana (1990), Vinovatul (1991).
A jucat in serialul pentru televiziune Fram, a recitat din versurile poetilor romani si straini. La Teatrul Radiofonic a facut parte din distribuţia pieselor Duhul pădurii, Lina, Mitică Popescu, Neranţula, O glumă cu urmări neprevăzute, etc.
In 1995 s-a retras din activitate. A fost căsătorită cu regizorul Dan Pita.
Pe scurt despre Carmen Galin:
Nume: Carmen Galin
Ocupatia: actriţa
Data nasterii: 14 Martie 1948
Zodia: Pesti
Locul nasterii: Bucureşti, România
Nationalitate: Română
Stare civila: divorţată
Religia: ortodoxă
Fostul Soţ: Dan Pita- regizor
Studii: Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, promoţia 1967
De ce este faimoasă Carmen Galin?
Este una dintre cele mai îndrăgite actriţe din cinematografia românească, dar si de pe scenele bucureştene.
De ce ne place Carmen Galin?
A executat acrobaţii de circ in filmul Fram, alături de Tiberiu Antal, este o actriţă sensibilă si enigmatică, scrie versuri.