FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate

Statistici:
Vizite: 1,273
Voturi: 2
Fame Riser
          
Fame Rank
9.5
Famous


In aceasta pagina

Nicolae Teclu Biografie
Nicolae Teclu Videoclipuri
Site-uri despre Nicolae Teclu
Tab-uri utile
Comentarii
Creeaza un poll pentru Nicolae Teclu
Intreaba despre Nicolae Teclu
Adauga un citat spus de Nicolae Teclu
Vedete nascute pe 18 Octombrie
 

Nicolae Teclu Fan-Club

BECOME A FAMOUS FAN!

Nicolae Teclu has no Fans yet!

create pool

BiografiiIntreaba despre Nicolae Teclu

Tag-uri Populare


medic   fiziolog   profesor   chirurg   anatomist   fizician   cercetator   filozof   imunolog   inventator   naturalist   inginer   bacteriolog   neurolog   igienist   microbiolog   chimist   antropolog   neurochirurg   histolog   transilvania   clinician   stiinta   doctor   alexander fleming   bacilul difteric   ambroise pare   chirurgie   lentile   carol davila   constantin levaditi   splina   antisepsie   franta   fiziologie   claudius galen  

All Tags

Famous Forum

[editeaza]

Nicolae Teclu

 Q:   Intreaba despre Nicolae Teclu       
Nicolae Teclu chimist, cercetător, inventator celebru

S-a născut în Braşov la 18 octombrie 1839. Şcoala generală o urmează în oraşul natal, unde începe apoi şi liceul, pe care îl termină însă la Viena. Are două licenţe, fiind inginer chimist şi arhitect. A terminat Institutul Politehnic din Viena, secţia de chimie generală şi analitică, şi Academia de Arte Frumoase din Munchen, secţia Arhitectură. După ce şi-a luat licenţele, lucrează între anii 1863 şi 1868 ca profesor de chimie la Braşov. Recunoscându-i-se calităţile excepţionale de pedagog şi chimist, devine profesor la Academia de Comerţ din Viena şi docent la Catedra de Chimia Culorilor din cadrul Academiei de Arte din acelaşi oraş.

Prin cele 60 de descoperiri şi peste 50 de lucrări originale din dom eniul chimiei, devine celebru în lumea întreagă. Cea mai populară invenţie a sa, şi la îndemâna oricui, rămâne însă arzătorul Teclu, care produce o flacără mai fierbinte decât toate celelalte arzătoare cunoscute până acum, datorită unui mecanism de reglare a raportului dintre aer şi gaz, aceasta făcându-se cu ajutorul unui obturator conic. Arzătorul Teclu, numit şi becul Teclu, este folosit şi astăzi în întreaga lume într-o variantă îmbunătăţită, numele savantului român fiind cunoscut pe întreaga Planetă.
Printre domeniile în care a avut contribuţii importante la dezvoltarea chimiei mondiale enumerăm: compoziţia silicaţilor, analiza compoziţiei meteoriţilor (meteoritul de la Goalpara, India, 1870), studiul flăcării, studiul combustiei, studiul uleiurilor şi pigmenţilor utilizaţi în pictură, tehnologia hârtiei şi altele. Este primul chimist care publică studii importante despre fenomenul arderii.

Printre invenţii alături de arzătorul Teclu, de care am vorbit, menţionăm ozonizatoare, generatoare de gaz, aparatul pentru măsurat compoziţia aerului din mine, pentru a se evita explozia gazului grizu (amestec de metan şi aer). A fost cel dintâi care a arătat cum se poate citi scrisul de pe hârtiile carbonizate, ceea ce a creat posibilitatea ca mulţi oameni să-şi recupereze banii din hârtiile de valoare arse.

A fost un bun român, neuitând nici o clipă originea sa, cu toate că mare parte din viaţă şi-a petrecut-o printre străini. O parte a aparatelor lui le-a donat laboratorului de chimie anorganică a Universităţii din Bucureşti, precum: aparatul de preparat ozon, aparatul pentru înregistrarea exploziilor gazelor, aparatul de preparat dioxid de carbon solid etc. Este membru al Academiei Române.

Deşi invenţiile sale au îmbogăţit pe mulţi, el a murit sărac, la 30 iunie 1916, la Viena.

Nicolae Teclu Liste
Na?teri în 1839
Decese în 1916
Chimi?ti români
Membri ai Academiei Române
Bra?oveni


 

Nicolae Teclu Videoclipuri
Ziua Femeii Martie 2011 - Nicolae Teclu

irrelevant
0
broken


Tag-uri: chimist

[editeaza tag-uri]

Adauga un site sau blog
  • Nu exista site-uri adaugate inca pentru nicolae_teclu. Daca esti un webmaster de site sau blog si ai o pagina interesanta pe care vrei sa o recomanzi, te invitam sa o adaugi aici pentru a fi inclusa.
  • Adauga intai link-ul catre famouswhy pe site-ul tau si apoi trimite spre aprobare.
  • Link-ul o sa fie verificat si validat de editorii site-ului in urmatoarele 48 de ore.
  • Adauga un link aici

Categorie: Oameni de stiinta  - ( Oameni de stiinta - Archiva)

Data Adaugarii: 24 November '11


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :