FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate

Statistici:
Vizite: 731
Voturi: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A


In aceasta pagina

Victor Toma Biografie
Victor Toma Videoclipuri
Site-uri despre Victor Toma
Tab-uri utile
Comentarii
Creeaza un poll pentru Victor Toma
Intreaba despre Victor Toma
Adauga un citat spus de Victor Toma
 

Victor Toma Fan-Club

BECOME A FAMOUS FAN!

Victor Toma has no Fans yet!

create pool

BiografiiIntreaba despre Victor Toma

Tag-uri Populare


medic   fiziolog   profesor   chirurg   anatomist   fizician   cercetator   filozof   imunolog   inventator   naturalist   inginer   bacteriolog   neurolog   igienist   microbiolog   chimist   antropolog   neurochirurg   histolog   transilvania   clinician   stiinta   doctor   alexander fleming   bacilul difteric   ambroise pare   chirurgie   lentile   carol davila   constantin levaditi   splina   antisepsie   franta   fiziologie   claudius galen  

All Tags

Famous Forum

[editeaza]

Victor Toma

 Q:   Intreaba despre Victor Toma       
Victor Toma cercetător remarcabil în domeniul electronicii, realizatorul primului calculator est-european

Inginer român, realizatorul primului calculator est-european. S-a născut la 14 aprilie 1922 în oraşul Leuva, judeţul Cahul, Basarabia. Se refugiază la Bucureşti după „retrocedarea" Basarabiei către Uniunea Sovietică şi se înscrie la Universitatea Tehnică din Bucureşti, secţia radiolocaţie, pe care o absolvă în 1945. Primii ani după absolvire îi petrece tot la Universitatea Tehnică unde a lucrat ca asistent universitar, după care a figurat pe statele de plată ale renumitului concern „Tesla" din Praga, unde a făcut prima sa invenţie: releul electronic discriminator de tensiune.

Se întoarce apoi la Bucureşti, unde îl găsim ca şef de lucrări şi şef de labor ator la Institutul de Fizică Atomică-Măgurele. Aici începe în 1953 proiectarea primului calculator electronic românesc (CIFA-l). Acesta era un „pic" diferit faţă de cele din ziua de azi, o tempora, având în componenţa lui 1500 de tuburi electronice şi cântărind câteva sute de kilograme. L-a prezentat într-o comunicare ştiinţifică la Dresda în 1955, dar în funcţiune a fost pus abia în 1957. Gheorghiu-Dej l-a felicitat personal pentru realizare, dar a început să fie curtat şi pe plan internaţional, celelalte ţări socialiste apelând la serviciile şi cunoştinţele lui. Au urmat CIFA-2 (cu „numai" 800 de tuburi electronice, 1959) şi CIFA-3 (1961), ultimul intrând în folosinţa Centrului de Calcul al Universităţii din Bucureşti.

În 1962 a fost solicitat cu insistenţă de bulgari, pentru care a realizat calculatorul VITOSHA, primul calculator electronic numeric fabricat în Bulgaria.
Tot în 1962 concepe calculatorul CIFA-4.

În 1964 realizează, la Institutul de Fizică Atomică-Măgurele, primul Calculator Electronic Tranzistorizat, CET-500. Aceste calculatoare au fost folosite de diferiţi beneficiari pentru rezolvarea problemelor tehnico-ştiinţifice ale vremii. Laboratorul său a devenit un centru de formare a generaţii întregi de matematicieni-programatori, cu toate că inginerul Toma nu a fost niciodată profesor.

După Revoluţie, deşi pensionar, inginerul Toma venea în fiecare zi să-şi continue munca de cercetare la SIAT S.A. (fostul Centru de Cercetări pentru Automatică Bucureşti, CCAB).

În 1995 a realizat, după concepţie proprie, sistemul de vot electronic pentru Senatul României.

A avut peste 50 de lucrări ştiinţifice şi comunicări, prezentate, printre altele, la Dresda (1955), Moscova (1958), Roma (1960), Budapesta (1962), Namur (1958, 1964).

Este membru de onoare al Academiei Române din 1992.
Moare la 26 noiembrie 2008, la Bucureşti.

Victor Toma Liste
Despre Ingineri români
Na?teri în 1922
Decese în 2008
Membri ai Academiei Române
Ingineri români
Români basarabeni


 

Victor Toma Videoclipuri
Horia-Victor Toma on Production of opium

irrelevant
0
broken


Tag-uri: cercetator

[editeaza tag-uri]

Adauga un site sau blog
  • Nu exista site-uri adaugate inca pentru victor_toma. Daca esti un webmaster de site sau blog si ai o pagina interesanta pe care vrei sa o recomanzi, te invitam sa o adaugi aici pentru a fi inclusa.
  • Adauga intai link-ul catre famouswhy pe site-ul tau si apoi trimite spre aprobare.
  • Link-ul o sa fie verificat si validat de editorii site-ului in urmatoarele 48 de ore.
  • Adauga un link aici

Categorie: Oameni de stiinta  - ( Oameni de stiinta - Archiva)

Data Adaugarii: 24 November '11


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :