FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate

Statistici:
Vizite: 1,781
Voturi: 1
Fame Riser
          
Fame Rank
10
Famous


In aceasta pagina

L. Frank Baum Biografie
L. Frank Baum Videoclipuri
Site-uri despre L. Frank Baum
Tab-uri utile
Comentarii
Creeaza un poll pentru L. Frank Baum
Intreaba despre L. Frank Baum
Adauga un citat spus de L. Frank Baum
Vedete nascute pe 15 Mai
Vedete decedate pe6 Mai
Celebritati nascute in Chittenango New York SUA
Scriitori in zodia Taur
Celebritati de etnie Americana
Vedete cu ochii Caprui
Celebritati care au 185 cm inaltime
 

L. Frank Baum Fan-Club

BECOME A FAMOUS FAN!

L. Frank Baum has no Fans yet!

create pool

BiografiiIntreaba despre L. Frank Baum

Tag-uri Populare


scriitor   scenarist   romania   poet   jurnalist   academician   editor   eseist   actor   scriitoare   istoric   politician   1850   bucuresti   nuvelist   teatru   proza   om politic   filosof   1919   literatura   profesor   ziarist   publicist   autori   afacerist   lugoj   1917   veronica micle   blogger   glossa   humanitas   societatea romana de fenomenologie   italia   butangas   faimos  

All Tags

Famous Forum

[editeaza]

L. Frank Baum

 Q:   Intreaba despre L. Frank Baum       
L. Frank Baum Scriitorul american Lyman Frank Baum s-a născut la 15 mai 1856, in Chittenango, New York, S.U.A. De la naşterea suferea de o boala de inima si a fost crescut la o ferma din Syracuse, New York.

Cariera:

In 1868 a fost înscris la Academia Militară Peekskill, a fost retras dupa 2 ani. Tatal sau era un prosper om de afaceri si la 14 ani i-a cumparat o tipografie. A inceput sa editeze propria revista, The Roselawn Home Journal, apoi The Empire si The Stamp Collector. S-a orientat apoi spre cresterea pasarilor de curte si a publicat revista The Poultry Record.

Aproape de vârsta majoratului a devenit interesat de teatru si a jucat Hamlet la teatrul deţinut de tatăl sau, in 1881 avea loc premiera spectacolului muzical Maid of Arran, cu libretul si muzica scri se de el, care a impresionat criticii.

S-a casatorit in 1882 cu Maud Gage si a avut 4 copii. In 1883 il găsim administrând propria firmă, Baum Castorine, in 1897 a fondat publicaţia The Aberdeen Saturday Pioneer.

A debutat ca romancier in 1897, cu cartea pentru copii Mother Goose, apoi a scris peste 60 de carti, cele mai multe adresate celor mici. In 1899 apăreau The Navy Alphabet, The Army Alphabet , The Songs of Father Goose. Adevaratul succes il cunoştea insa in 1900, când publica Wonderful Wizard of Oz, ilustrata de W.W. Denslow, cea mai bine vanduta carte pentru copii timp de 2 ani. A adaptat povestea Vrajitorului din Oz pentru scena, impreuna cu regizorul Julian Mitchell, si au realizat pe Broadway un spectacol muzical care timp de 9 ani a fost prezent in turnee. In 1901 a publicat Dot and Tot of Merryland, au pseudonimul Edith Van Dyne a publicat 24 de cărţi pentru fete, in seria numita Aunt Jane's Nieces, cu pseudonimul Floyd Akers a publicat 6 cărţi pentru băieţi. In seria de cărţi despre tărâmul din Oz a mai scris : The Marvelous Land of Oz (1904), Queer Vizitatorii din landul Minunatele din Oz (1905, benzi desenate), Ozma of Oz (1907), Dorothy and the Wizard in Oz (1908), The Road to Oz (1909) The Emerald City of Oz (1910), Patchwork Girl of Oz (1913), Little Wizard Stories of Oz (1913), Tik-Tok of Oz (1914), The Scarecrow of Oz (1915), Rinkitink in Oz (1916), The Lost Princess of Oz (1917), The Tin Woodman of Oz (1918). Postum au apărut The Magic of Oz (1919), Glinda of Oz (1920, The Royal Book of Oz (1921).

A creat Oz Film Manufacturing Company, a regizat si produs el insusi His Majesty, the Scarecrow of Oz, The Last Egyptian. Printre ecranizările ulterioare celebre se număra filmul mut din 1925 in care juca Oliver Hardy, filmul muzical produs in 1939 de MGM, in care a jucat Judy Garland.

L. Frank Baum a murit la 06 mai 1919, la Hollywood, California.

Pe scurt despre L. Frank Baum:

Nume real: Lyman Frank Baum
Ocupatia: scriitor, jurnalist, scenarist, regizor, producător
Pseudonime: Edith Van Dyne, Floyd Akers, Schuyler Staunton, John Estes, Suzanne Metcalf, Laura Bancroft
Data nasterii: 15 mai 1856
Zodia: Taur
Locul nasterii: Chittenango, New York, S.U.A.
Parinti: Cynthia Stanton ÅŸi Benjamin Ward Baum
Frati: 8
Naţionalitate: americana
Starea civila: casatorit
Sotia: Maud Gage
Copii: Frank Joslyn Baum, Robert Stanton Baum , Harry Neal Baum, Kenneth Gage Baum
Culoarea parului: saten
Culoarea ochilor: caprui
Inaltime: 1,85 m
Data si locul decesului: 06 mai 1919, Hollywood

De ce este faimos L. Frank Baum?

Este autorul celebrei serii de carti Wonderful Wizard of Oz, printre ecranizările celebre se număra filmul mut din 1925 in care juca Oliver Hardy, filmul muzical produs in 1939 de MGM, in care a jucat Judy Garland.

De ce ne place L. Frank Baum?

De peste 1 secol, copiii din întreaga lume sunt fascinaţi de tărâmul din Oz imaginat de L. Frank Baum.

L. Frank Baum Liste
Despre Scriitori americani
Scriitori americani
Na?teri în 1856
Decese în 1919


 

L. Frank Baum Videoclipuri
FINDING OZ: How L. Frank Baum Discovered the Great American Story

irrelevant
2
broken


Tag-uri: scriitor, jurnalist, scenarist, regizor, producator

[editeaza tag-uri]


Categorie: Scriitori  - ( Scriitori - Archiva)

Data Adaugarii: 08 March '11


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :