FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate

Statistici:
Vizite: 2,610
Voturi: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A


In aceasta pagina

Wanda Wasilewska Biografie
Wanda Wasilewska Videoclipuri
Site-uri despre Wanda Wasilewska
Tab-uri utile
Comentarii
Creeaza un poll pentru Wanda Wasilewska
Intreaba despre Wanda Wasilewska
Wanda Wasilewska Citate
Vedete nascute pe 22 Ianuarie
Vedete decedate pe22 Iulie
Celebritati nascute in Krakau (Kraków) Polonia Austria-Hungary [now Kraków
Scriitori in zodia Varsator
 

Wanda Wasilewska Fan-Club

BECOME A FAMOUS FAN!

Wanda Wasilewska has no Fans yet!

create pool

BiografiiIntreaba despre Wanda Wasilewska

Tag-uri Populare


scriitor   scenarist   romania   poet   jurnalist   academician   editor   actor   eseist   scriitoare   istoric   politician   1850   bucuresti   nuvelist   om politic   proza   teatru   filosof   publicist   1919   profesor   literatura   ziarist   faimos   afacerist   autori   veronica micle   lugoj   1917   butangas   italia   societatea romana de fenomenologie   humanitas   glossa   blogger  

All Tags

Famous Forum

[editeaza]

Wanda Wasilewska

 Q:   Intreaba despre Wanda Wasilewska       
Wanda Wasilewska Scriitoarea sovietica Wanda Wasilewska avea origine poloneza, s-a născut la 21 ianuarie 1905, in în Cracovia, pe atunci Austro-Ungaria. Era fiica unui politician socialist, fost ministru de externe.

A studiat filosofia la Universitatea din Varşovia, limba si literatura poloneza la Universitatea Jagiellonian din Cracovia. In 1927 obţinea o diploma de doctor in filozofie. Din timpul studiilor universitare a colaborat cu Uniunea Tineretului Socialist din Polonia si din 1923 pana in 1937 a fost membra a Partidului Socialist polonez. In 1925 s-a casatorit cu Roman Szymanski, a avut 1 copil cu el, au divorţat peste cativa ani.

Dupa terminarea studiilor a fost profesoara si a publicat articole in ziare socialiste ca Oblicze Dnia, Naprzód, Robotnik, Dziennik Popularny, a condus publicatia pentru copii Płomyk şi Płomyczek, in care a inoculat propaganda sovietica. In 1936 aparea in documentarul polonez Mir kumen on.

In 1939, cand armata sovietica a ocupat Polonia, a plecat in Uniunea Sovietica, a obtinut cetatenie sovietica. S-a inscris in Partidul Comunist si in 1941 devenea membra a Sovietului Suprem. A fost comisar politic în Armata Roşie, a ajuns la gradul de colonel si a fost agenta a NKVD-ului. In 1940 s-a casatorit cu Marian Bogatko. L-a parasit si a locuit la Kiev, impreuna cu dramaturgul ucrainean Oleksandr Korniychuk.

A fost initiatoarea Uniunii Patrioţilor Polonezi şi a sustinut aderarea Poloniei ca a 17-a republica a Uniunii Sovietice, in 1944 era aleasa vicepreşedinta Comitetul de Eliberare Naţională din Polonia.

A urmat tendintele vremii si convingerile sale politice si a publicat romane ca Królewski syn (1933), Dnia Oblicze (1934), Kula Kryształowa Krzysztofa Kolumba (1934), Ojczyzna (1935), Legenda o Janie z Kolna (1936), Bagnach na Płomień (1940), trilogia Pieśń nad Wodami, Tęcza (1944), Po prostu miłość (1945), Gwiazdy w jeziorze (1950), Rzeki płoną (1952), Pokój poddaszu na (1954), Ze boju w padliście (1958).

In 1944 a fost ecranizat de Uniunea Sovietica romanul sau Tęcza, in regia lui Mark Donskoy. I s-a decernat premiul Stalin pentru literatura si era scriitoarea preferata a dictatorului comunist, lucrarile ei erau introduse in manualele scolare. Dupa moartea lui Stalin a fost uitata.

A murit la 29 iulie 1964, în Kiev, URSS, acum Ucraina..

Pe scurt despre Wanda Wasilewska:

Nume real: Vanda Lvovna Vasilevskaya
Pseudonim: Wanda Wasilewska
Ocupatia: politiciana, scriitoare
Data nasterii: 21 ianuarie 1905
Zodia: Varsator
Locul nasterii: Cracovia, atunci Austro-Ungaria, acum Polonia
Tatal: Leun Wasilewski- politician, istoric, ministru
Naţionalitate: sovietica
Origine: poloneza
Culoarea ochilor: căprui
Culoarea parului: saten
Starea civila: casatorita
Sot: Oleksandr Korniychuk
Copii: 1
Data si locul decesului: 29 iulie 1964, Kiev, URSS, acum in Ucraina

De ce este faimoasa Wanda Wasilewska?

A facut parte din Sovietului Suprem, a scris romane ce faceau parte din lecturile obligatorii ale elevilor din URSS pana in 1953.

De ce ne place Worth Crouch?

A fost colonel in armata URSS si agenta a NKVD-ului, era scriitoarea preferata a lui Stalin.

 

Wanda Wasilewska Videoclipuri
Errata do biografii - Wanda Wasilewska

irrelevant
0
broken


Tag-uri: scriitoare

[editeaza tag-uri]


Categorie: Scriitori  - ( Scriitori - Archiva)

Data Adaugarii: 26 November '12


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :