Pavel Alexeevici Cerenkov s-a nascut intr-o familie de tarani din Rusia, la Nijnaia Chigla, regiunea Voronej, pe 28 iulie 1904. A copilarit in Voronej si a trait vremurile grele ale revolutiei ruse si ale primului razboi mondial. Cand avea doar 2 ani, mama sa a murit. Tatal s-a recasatorit si Pavel Cherenkov, impreuna cu sora sa au fost crescuti de o mama vitrega. Tatal a decedat in 1938, ucis de stainisti.
Cariera:
Era un copil studios, a invatat foarte bine si a absolvit Universitatea de Stat din Voronej, Facultatea de matematica- fizica in anul1928. A predat apoi timp de doi ani intr-un liceu din Voronej si in 1930 s-a inscris pentru studii postuniversitare la Institutul de Fizica PN Lebedev Moscova din cadrul Academiei de Stiinte a URSS. A inceput sa studieze optica sub i
ndrumarea fizicianului Serghei Vavilov.
Tot in 1930 s-a casatorit cu profesoara de literatura rusa Marya Putintseva. Au 2 copii, Alexei si Elena.
A devenit cercetator superior si in 1940 doctor in matematica-fizica. In 1953 a fost numit profesor de fizica experimentala si din 1959 a condus laboratorul de procese foto-mezonice. A ramas profesor al Institutului de Inginerie Fizica din Moscova timp de paisprezece ani.
In 1934 a studia efectul razelor gamma asupra lichidelor si a observat lumina albastra emisa de un mediu transparent (apa) atunci când particulele incarcate se intersecteaza la o viteza mai mare decât cea a luminii in acel mediu A studiat fenomenul care ii va purta numele timp de 6 ani, rezultatul avand o mare importanta in activitatea experimentala ulterioara din fizica nucleara si din studiul razelor cosmice. In 1937, Ilya Mihailovici Frank si Igor Evgenievici Tamm au dezvoltat teoria efectului Cherenkov.
Mai tarziu detectorul Cerenkov a devenit o piesa standard a echipamentelor din domeniul cercetarii atomice pentru a observa existenta Si viteza particulelor ce se deplaseaza cu viteza mare. Dispozitivul a fost instalat pe satelitul artificial Sputnik III.
De asemenea au fost create contoarele Cherenkov, instrumente specializate care pot masura viteza acestor particule, utilizând lumina emisa de radiatia Cerenkov. Au fost numite contoare DIRC ( Detection of Internally Reflected Cherenkov light) si masoara unghiul (numit unghiul Cerenkov) de la care radiatiile Cerenkov pot fi observate.
In 1958, Pavel Cherenkov a primit Premiul Nobel pentru Fizica pentru descoperirea efectului Cerenkov. A impartit premiul cu cercetatorii Ilia Frank si Igor Tamm care au explicat teoretic efectul optic.
Guvernul sovietic i-a decernat Premiul de Stat, a fost membru al Academiei de Stiinte a Rusiei din 1970.
A murit in 1990, la Moscova.
Pe scurt despre Pavel A. Cherenkov:
Nume complet: Pavel Alexeevici Cerenkov
Ocupatia: fizician, cercetator, profesor
Data nasterii: 28 iulie 1904
Locul nasterii: Nijnaia Chigla, Voronej, Rusia
Parinti: Alexei si Maria Cerenkov
Nationalitate: rusa
Religie: ortodoxa
Data si locul decesului: 6 ianuarie 1990- Moscova, Rusia
Stare civila: casatorit
Sotia: Marya Putintseva- profesor de literatura rusa
Copii: Alexei si Elena.
Premii, distinctii: Premiul Stalin 1946 (impreuna cu Ilya M. Frank , Serghei Vavilov Si Igor Tamm Y. ); Premiul Nobel pentru Fizica 1958 (impreuna cu Ilya M. Frank Si Igor Tamm Y. ); Erou al Muncii Socialiste 1984; Membru al Academiei de Stiinte a Rusiei din 1970
De ce este faimos Pavel A. Cherenkov?
Fizicianul rus Pavel A. Cherenkov a descoperit fenomenul numit in cinstea sa Efectul Cerenkov, i s-a decernat Premiul Nobel pentru Fizica in anul 1958.
De ce ne place Pavel A. Cherenkov?
Desi rezultatul cercetarilor lui Cherenkov nu a avut un efect imediat, a revolutionat fizica nucleara.