un om de ştiinţă român, deschizător de drumuri
Născut la 4 februarie 1906 la Constanţa, într-o familie de români cu venituri modeste, a studiat matematica la Universitatea din Bucureşti şi statistica la Universitatea Sorbonne din Paris, apoi la Londra.
A predat la mai multe universităţi din lume: la cea de la Bucureşti, Nashville, Tennesee şi Geneva.
În anul 1944 a îndeplinit funcţia de Secretar General al Comisiei de Mediere a Armistiţiului dintre România şi Puterile vest-europene.
În 1948 a emigrat în SUA împreună cu soţia sa.
Prin publicarea lucrării sale memorabile Legea entropiei şi procesul economic (1971), în limba engleză la Harvard University Press, a devenit un economist celebru
, dar „neortodox".
Regretatul cercetător a unit economia cu ecologia, adică revoluţia industrială şi progresul tehnic cu evoluţia lumii vii şi ecologia în teoria sa bioeconomică.
Domnia sa enunţă şi dovedeşte că rezolvarea problemelor de mediu sunt strâns legate de progresul ştiinţific, tehnologic şi informatic al societăţii omeneşti, dar numai existenţa progresului generalizat al omenirii nu poate rezolva, de la sine, problemele ecologice create ca urmare a dezvoltării societăţii omeneşti. Aceste idei revoluţionare ale sale nu au fost acceptate de economiştii vremii, să le zicem conformişti, Georgescu-Roegen devenind, am putea spune, un non-conformist.
Georgescu-Roegen şi-a expus ideile în numeroase lucrări publicate în limbile română, engleză, italiană şi franceză.
Contribuţia lui Georgescu-Roegen la dezvoltarea teoriilor economice a fost substanţială. Dar aşa cum s-a mai întâmplat şi cu alţi cercetători eminenţi români, rezultatele obţinute de Georgescu-Roegen au fost atribuite altor personalităţi neromâne.
Noutatea cercetărilor sale, distonând cu teoriile economice general acceptate ale zilei, a fost taxată şi la decesul său, din 30 octombrie 1994, fiindcă Georgescu-Roegen a fost îngropat şi de tăcerea celor care ar fi trebuit să scrie sau să rostească măcar câteva cuvinte despre cercetătorul român, bioeconomistul Nicholas Georgescu-Roegen. Excepţie a făcut cercetătorul Jacques Grinevald de la l'Institut Universitaire d'Etudes du Developpement din Geneva.
Rezultatele ştiinţifice ale lui Georgescu-Roegen azi se dovedesc a fi adevărate.
Nicholas Georgescu-Roegen a avut convingerea fermă că „bucuria de a trăi este adevăratul scop al activităţii economice".
Nu exista site-uri adaugate inca pentru nicholas_georgescu-roegen. Daca esti un webmaster de site sau blog si ai o pagina interesanta pe care vrei sa o recomanzi, te invitam sa o adaugi aici pentru a fi inclusa.
Adauga intai link-ul catre famouswhy pe site-ul tau si apoi trimite spre aprobare.
Link-ul o sa fie verificat si validat de editorii site-ului in urmatoarele 48 de ore.