FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate

Statistici:
Vizite: 1,320
Voturi: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A


In aceasta pagina

Andrei Platonov Biografie
Andrei Platonov Videoclipuri
Site-uri despre Andrei Platonov
Tab-uri utile
Comentarii
Creeaza un poll pentru Andrei Platonov
Intreaba despre Andrei Platonov
Adauga un citat spus de Andrei Platonov
Vedete nascute pe 20 August
Vedete decedate pe5 Ianuarie
Celebritati nascute in Voronej Rusia
Scriitori in zodia Leu
Celebritati de etnie Rusa
Vedete cu ochii Caprui
 

Andrei Platonov Fan-Club

BECOME A FAMOUS FAN!

Andrei Platonov has no Fans yet!

create pool

BiografiiIntreaba despre Andrei Platonov

Tag-uri Populare


scriitor   scenarist   romania   poet   jurnalist   academician   editor   actor   eseist   scriitoare   istoric   politician   1850   bucuresti   nuvelist   om politic   proza   teatru   filosof   publicist   1919   profesor   literatura   ziarist   faimos   afacerist   autori   veronica micle   lugoj   1917   butangas   italia   societatea romana de fenomenologie   humanitas   glossa   blogger  

All Tags

Famous Forum

[editeaza]

Andrei Platonov

 Q:   Intreaba despre Andrei Platonov       
Andrei Platonov Scriitorul rus Andrei Platonov, cu numele real Andrei Platonovich Kliemtov, s-a născut la 01 septembrie 1899 (20 august pe stil vechi), in Voronej, Rusia. Era cel mai mare dintre cei 11 copii ai unui muncitor feroviar.

Cariera:

A învăţat la şcoala din oraşul natal până in 1914, când a fost nevoit sa se angajeze si a lucrat ca ajutor de mecanic de locomotiva, apoi intr-o fabrica de ţevi, intr-un atelier de reparaţii feroviare. In 1918 s-a inscris la Institutul Politehnic din Voronej si a studiat electrotehnica. In acelaşi an a început sa publice articole, poezii si proză scurtă in diverse reviste. In 1920 a fost delegat al Uniunii Scriitorilor Proletari din Voronej la congresul de constituire al Asociaţiei Scriitorilor Ruşi Proletari.

A debutat editorial in 1921, cu lucrarea Electrificarea, despre binefacerile energiei electrice. In 1922 a publicat volumul de poezii Deep Blue (Golybaya glubina), primita favorabil de critici, a condus o comisie de combatere a secetei in 1921-1922. S-a casatorit cu Maria Aleksandrovna si a avut 1 fiu. In 1926 era numit in Comitetul Central al Uniunii Agriculturii şi Pădurilor, in acelaşi an se muta la Moscova impreuna cu familia, peste putin timp insa a fost înlăturat din funcţie. S-a angajat la departamentul de îmbunătăţiri funciare din Tambo. A urmat o perioada in care a scris mult, atunci s-au conturat Ethereal Highway, The Sluices of Ephiphany, Gradov City. A revenit la Moscova in 1927 si a continuat sa scrie Secret Man (Sokorvennii Chelovek), Yamsakay Village (Yamskaya Sloboda), Nation Builders ( Stroiteli strany ), Che-Che-O, Doubting Makar. In 1929 a scris romanul Chevengur, despre un oraş fantastic in care se instaura comunismul, susţinând ca trebuiau sa dispară mai intâi vechile generatii pentru a se putea trece la o noua oranduire. Nu a primit aprobare pentru publicare in timpul vieţii sale. A vizitat colhozuri şi sovhozuri si in 1930 scria satira la adresa colectivizării numita A Poor Man's Chronicle, publica in anul urmator Krasnaya Nev si reuşea sa-l infurie pe Stalin, era numit duşman de clasa. In acelasi an a scris The Foundation Pit ( Kotlovan ), un roman despre taranii deposedaţi de bunuri la colectivizare. In 1932 a scris Fourteen Little Red Huts (Chetirnadtat krasnykh izbushek ), un pamflet la adresa colectivizării.

In 1936 a fost inclus intr-un grup de scriitori ce aveau ca obiectiv sa scrie despre eroii transportului feroviar. A scris povestirea Immortality ( Bessmertiye ), cu mare succes la cititori, urmata de Among Animals and Plants ( Sredi zhivotnykh i rastenii ) si a fost acuzat de ironie fără limite de critici.

In 1937 a publicat The River Potudan ( Reka Potudan ), considerata dăunătoare datorita subiectului religios, apoi romanul Journey from Leningrad to Moscow. In anul urmator, fiul sau care avea doar 15 ani a fost arestat pentru activitate anti sovietica si era trimis la gulag. A fost eliberat in 1941 si a murit de tuberculoza in 1943. In 1944 se năştea fiica scriitorului, Maria.

Pentru a reuşi sa publice ceva, Andrei Platonov a inceput sa scrie povestiri si piese de teatru pentru copii, dar nici acestea nu i-au fost admise. A fost corespondent de pe front in timpul celui de-al doilea război mondial pentru ziarul Krasnaya zvezda, i-au fost publicate totusi 4 cărţi pâna in 1945: Inspired People (Odukhotvorennye liudi), Stories of the Motherland ( Rasskazy o rodine), Armour ( Bronya), V storonu zakata solntsiya. Si după război a avut dificultăţi in publicarea scrierilor sale, criticii l-au numit calomniator al sovieticilor.

Andrei Platonov a murit la 05 ianuarie 1951, in Moscova, de tuberculoza.

Pe scurt despre Andrei Platonov:

Nume real: Andrei Platonovich Kliemtov
Pseudonim: Andrei Platonovich Platonov
Ocupatia: scriitor
Data nasterii: 03 februarie 1925
Zodia: Varsator
Locul nasterii: Voronej, Rusia
Naţionalitate: rusa
Starea civila: casatorit
Sotia: Maria Aleksandrova Kashintseva
Copii: 2- Platon si Maria
Culoarea parului: saten
Culoarea ochilor: caprui
Studii: Institutul Politehnic din Voronej
Data si locul decesului: 05 ianuarie 1951, Moscova

De ce este faimos Andrei Platonov?

Este unul dintre scriitorii rebeli ai literaturii ruse, apreciat in prezent, intrat in dizgraţia sovieticilor si interzis la publicare, a scris romanele Three Brothers, ecranizat sub conducerea regizorului italian Francesco Rosi, Odinoky Golos Cheloveka, adaptat pentru cinematografie si regizat de Alexander Sokurov,

De ce ne place Andrei Platonov?

A fost un critic consecvent al comunismului.

 

Andrei Platonov Videoclipuri
Andrei Platonov feat Albina - Where are you angel

irrelevant
2
broken


Tag-uri: scriitor, editor, poet

[editeaza tag-uri]


Categorie: Scriitori  - ( Scriitori - Archiva)

Data Adaugarii: 02 March '11


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :