FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate

Statistici:
Vizite: 2,410
Voturi: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A


In aceasta pagina

Agatha Christie Biografie
Agatha Christie Videoclipuri
Agatha Christie Articole
Agatha Christie Stiri
Agatha Christie Liste
Site-uri despre Agatha Christie
Tab-uri utile
Comentarii
Agatha Christie Poll-uri
Intrebari despre Agatha Christie
Agatha Christie Citate
Vedete nascute pe 15 Septembrie
Vedete decedate pe12 Ianuarie
Celebritati nascute in Torquay Devon Anglia
Scriitori in zodia Fecioara
Celebritati de etnie Engleza
 

Agatha Christie Fan-Club

BECOME A FAMOUS FAN!

Agatha Christie has no Fans yet!

Agatha Christie Polls 


Biografii


Intrebari despre Agatha Christie

- Ce influente se regasesc in lucrarile Agathei Christie?... by Silviu

- Exista o lucrare a Agathei Christie in care apar ambele ei person... by Lili

- Care este cea mai bine vanduta carte a Agathei Christie?... by Bogdan

- Daca nu am citit nici o carte de Agatha Christie, cu care ar treb... by Diana

- Au fost subiectele ei inspirate din evenimente sau personaje real... by Alexa

- Unde se tine piesa celebra 'Mousetrap'?... by Loredana

- Inca mai poti calatori cu trenul 'Orient Express'?... by Adriana

- Exista un muzeu sau centru al Agathei Christie?... by Carmen

- A avut ea insasi o carte prferata?... by Raluca

- Ce credea Agatha Christie despre adaptarile cinematografice?... by Stefan

- Mai exista casa in care s-a nascut Agatha Christie?... by Adela

Tag-uri Populare


scriitor   scenarist   romania   poet   jurnalist   academician   editor   eseist   actor   scriitoare   istoric   politician   1850   bucuresti   nuvelist   teatru   proza   om politic   filosof   1919   literatura   profesor   ziarist   publicist   autori   afacerist   lugoj   1917   veronica micle   blogger   glossa   humanitas   societatea romana de fenomenologie   italia   butangas   faimos  

All Tags

Famous Forum

[editeaza]

Agatha Christie

 Q:        
Agatha Christie Agatha Christie (nume adevarat Agatha Mary Clarissa Miller) s-a nascut pe 15 septembrie 1890 in Torquay. Este scriitoare de fictiune criminala.

Biografie si cariera:

Agatha Mary Clarissa Miller s-a nascut pe 15 sepembrie 1890 in Torquay, Anglia. Tatal ei, Frederick, a fost un investitor american. Mama Agathei, Clara, a fost o persoana oarecum timida, care a trecut fiicei sale multe din trasaturile ei introvertite. Cunoscuta mai ales pentru romanele "Murder on the Orient Express" si "And then there were none", lucrarile Agathei sunt indragite de multe generatii de cititori. Cu toate acestea, ea a fot si o maestra a nuvelelor: capodopera "Witness for the prosecution" (pe care s-a bazat clasicul film, cu acelasi nume), "Three blind mice" (ce a dus ulterior la piesa "Mousetrap", piesa cel mai mult pusa in scena din istorie), si multe alte povesti ingenioase, pline de bine cunoscutul suspans.

Agatha Christie este cel mai mare scriitor de fictiune din lume; opera sa este depasita ca vanzari doar de Biblie si operele lui Shakespeare. Este autoarea a sase romane sub pseudonimul Mary Westmacott, iar in numele ei a scris 80 de romane si nuvele politiste si 14 piese de teatru. Christie este creatoarea a doua personaje exceptionale a literaturii universale: Hercule Poirot si Doamna Jane Marple.

Cariera Agathei Christie s-a desfasurat pe parcursul a peste 50 de ani. Declarata "campionul inducerii in eroare" (New York Times) este pretutindeni cunoscuta si aprciata, personajele ei fiind iconice pentru litertura. Lucrarile scriitoarei au facut subiectul a numeroasee filme si drame TV, in ultimii 75 de ani. Agatha Christie a murit in 1976, pe 12 ianuarie.

Pe scurt despre Agatha Christie:

Nume: Agatha Christie
Locul nasterii: orasul Torquay, Anglia
Data nasterii: 15 September 1890
Parinti: Frederick Alvah Miller si Clarissa Margaret Boehmer
Frati/surori: Margaret Frary Miller
Nationalitate: engleza
Etnie: anglo-saxona
Soti: Archibald Christie (1914–1928)
Max Mallowan (1930–1976)
Copii: Rosalind Margaret Hicks
Ocupatie: scriitoare de romane politiste

De ce o iubim pe Agatha Christie?

Agatha Christie a fost si este un adevarat geniu, un maestru al suspansului. Oricate filme ai vdea, sau cate carti ai citi, nimic nu se compara cu un roman scris de "regina crimelor". Desi multi credem ca nimic nu ne mai surprinde, finalurile sunt previzibile, iar actiunea lasa de dorit, aceste prejudecati nu se vor aplica niciodata lucrarilor lui Christie.

De ce este Agatha Christie faimoasa?

Considerata scriitoarea cea mai de seama a romanelor de mister si politiste, Agatha Christie ne-a incantat, de-a lungul timpului, cu 2 personaje celebre (Hercule Poirot si Miss Jane Marple) si peste 80 de nuvele. A primit multe disinctii, regale si internationale, si a stabilit multe recorduri. Recunoscuta si apreciata de milioane de cititori, Christie este cea mai faimoasa scriitoare de mister din lume.

Bibliografie:

1920 The Mysterious Affair at Styles - Misterioasa Afacere de la Styles
1922 The Secret Adversary - Adversarul Secret
1923 The Murder on the Links - Crima pe terenul de golf
1924 The Man in the Brown Suit - Omul în costum maro
1925 The Secret of Chimneys - Secretul de la Chimneys
1926 The Murder of Roger Ackroyd - Uciderea lui Roger Ackroyd
1927 The Big Four - Cei patru mari
1928 The Mystery of the Blue Train - Misterul trenului albastru
1929 The Seven Dials Mystery - Misterul celor şapte cadrane
1930 The Murder at the Vicarage - Crima la vicariat
1931 The Sittaford Mystery - Misterul de la Sittaford
1932 Peril at End House - Pericol la End House
1933 Lord Edgware Dies sau Thirteen at Dinner - Lordul Edgware moare
1934 Murder on the Orient Express - Crima din Orient Express
1934 Why Didn't They Ask Evans? sau The Boomerang Clue - De ce nu i-au cerut lui Evans?
1935 Three Act Tragedy sau Murder in Three Acts
1935 Death in the Clouds sau Death in the Air - Moarte în nori
1936 The A.B.C. Murders sau The Alphabet Murders - Ucigaşul ABC
1936 Murder in Mesopotamia - Crima in Mesopotamia
1936 Cards on the Table - Cărţile pe masă
1937 Dumb Witness also Poirot Loses a Client - Martorul mut
1937 Death on the Nile - Moarte pe Nil
1938 Appointment with Death - Întâlnire cu moartea
1938 Hercule Poirot's Christmas sau Murder for Christmas - Crăciunul lui Poirot
1939 Murder is Easy sau Easy to Kill - E uşor să ucizi
1939 And Then There Were None sau Ten Little Niggers - Zece negri mititei
1940 Sad Cypress - Chiparosul trist
1940 One, Two, Buckle My Shoe - Unu, doi, trei...
1941 Evil Under the Sun - Răul sub soare
1941 N or M? - N sau M
1942 The Body in the Balantary - Cadavrul din bibliotecă
1942 Five Little Pigs sau Murder in Retrospect - Cei cinci purceluşi
1942 The Moving Finger sau The Case of the Moving Finger - Mana ascunsa
1944 Towards Zero - Spre Zero
1944 Death Comes as the End - Moartea vine ca un sfârşit
1945 Sparkling Cyanide sau Remembered Death - Cianura scanteietoare
1946 The Hollow sau Murder After Hours ?
1948 Taken at the Flood sau There is a Tide... - Dusi de val
1949 Crooked House - Crima din casuta stramba
1950 A Murder is Announced - O crimă anunţată
1951 They Came to Baghdad - Locul intalnirii:Bagdad
1952 Mrs McGinty's Dead sau Blood Will Tell - Doamna McGinty a murit
1952 They Do It with Mirrors sau Murder with Mirrors - Impuscaturi la Stonygates
1953 After the Funeral sau Funerals are Fatal - Dupa funeralii
1953 A Pocket Full of Rye - Un buzunar plin cu secara
1954 Destination Unknown sau So Many Steps to Death - Misiune imposibila
1955 Hickory Dickory Dock sau Hickory Dickory Death ?
1956 Dead Man's Folly - Misterul crimelor inlantuite
1957 4.50 from Paddington sau Murder She Said - 4:50 din Paddington
1958 Ordeal by Innocence - Cele doua adevaruri
1959 Cat Among the Pigeons - Pisica printre porumbei
1961 The Pale Horse - Calul balan
1962 The Mirror Crack'd from Side to Side sau The Mirror Crack'd ?
1963 The Clocks - Ceasurile
1964 A Caribbean Mystery - Misterul din Caraibe
1965 At Bertram's Hotel - La hotelul Bertram
1966 Third Girl - A treia Fata / Falsa indentitate
1967 Endless Night - Infernul crimelor tainuite
1968 By the Pricking of My Thumbs - Cand ma furnica degetele
1969 Hallowe'en Party - Noaptea diavolului
1970 Passenger to Frankfurt - Pasager spre Frankfurt
1971 Nemesis - Nemesis
1972 Elephants Can Remember - Elefantii nu uita niciodata
1973 Postern of Fate finalul Tommy şi Tuppence - ultimul roman scris de Christie, Secretul casei dintre lauri
1975 Curtain ultima parte a lui Poirot, scrisă cu patru decenii în urmă, Cortina
1976 Sleeping Murder ultima parte a lui Miss Marple, scrisă cu patru decenii în urmă, Misterul crimei fara cadavru

Citate:

- "Un arheolog este cel mai bun sot pe care il poate avea o femeie. Cu cat imbatraneste, cu atat el devine mai interesat de ea."
- "E ridicol sa faci o poveste cu detectivi in New York. Orasul New York este cu totul o poveste cu detectivi".
- "Un om nu recunoaste momentele importante din viata pana nu e prea tarziu".
Articole despre Agatha Christie
Viata Agathei Christie
Personajele Consacrate Ale Agathei Christie
Formulele Si Manierele Romanelor Agathei Christie

Agatha Christie News
Agatha Christie - Inca Un Record Mondial (July 28, 2010)
Poirot S-a Intors (July 28, 2010)
Drepturile De Autor Ale Agathei Christie Licitate Pentru 9.6 mil $ (July 28, 2010)

Agatha Christie Liste
Top 8 Carti Scrise de Agatha Christie (July 28, 2010)
Autori de romane poli?iste
Lucr?ri ale Agathei Christie
Agatha Christie
Na?teri în 1890
Na?teri pe 15 septembrie
Decese în 1976
Decese pe 12 ianuarie
Dramaturgi englezi
Scriitori englezi


 

Agatha Christie Videoclipuri
Agatha Christie's The Pale Horse 1/10

irrelevant
2
broken


Tag-uri: 1890, torquay, scriitoare, fictiune

[editeaza tag-uri]


Categorie: Scriitori  - ( Scriitori - Archiva)

Data Adaugarii: 13 September '10


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :