FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate

Statistici:
Vizite: 3,590
Voturi: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A


In aceasta pagina

Anton Golopentia Biografie
Site-uri despre Anton Golopentia
Tab-uri utile
Comentarii
Creeaza un poll pentru Anton Golopentia
Intreaba despre Anton Golopentia
Adauga un citat spus de Anton Golopentia
 

Anton Golopentia Fan-Club

BECOME A FAMOUS FAN!

Anton Golopentia has no Fans yet!

create pool

Biografii



Intreaba despre Anton Golopentia

Tag-uri Populare


filozof   sociolog   istoric   statistician   scriitor   politician   estecian   faculltatea de litere   istorie   filologie   diplomat   filolog  

All Tags

Famous Forum

[editeaza]

Anton Golopentia

 Q:   Intreaba despre Anton Golopentia       
Anton Golopentia Anton Golopentia s-a nascut pe data de 12 mai 1909 in comuna Prigor, judetul Caraş-Severin si s-a stins din viata pe 9 septembrie 1951 in închisoarea Văcăreşti. El a fost sociolog şi statistician, fiul avocatului Simion Golopentia şi al Emmei, fiica unui negustor ceh.

Despre viata sa:

După studii liceale la Timişoara, absolvă dreptul (1930) şi filozofia (1933) la Universitatea din Bucureşti. In timpul studiilor este trimis la Geneva, la cursurile de vară organizate de Societatea Naţiunilor. Este bibliotecar al Seminarului de Sociologie (1930) şi face parte din echipele de cercetare conduse de Dimitrie Gusti.

Când acesta devine ministru al Instrucţiunii şi Cultelor (1932-1933), este şeful sau de cabinet. Doctor în sociologie (1936) la Universitatea din Leipzig cu o bursă a Fundaţiilor Rockefeller şi Humboldt (1933-1936). Indeplineşte sarcini redacţionale la revista "Sociologie românească" şi administrative în cadrul Institutului Social condus de D. Gusti. Este numit inspector la Fundaţia pentru cultura poporului, director al publicaţiilor Institutului Social şi asistent onorific la Seminarul de sociologie, inspector general statistic la Institutul Central de Statistică (1940), apoi director (1942) şi director general delegat (1947-1948) al Oficiului de Studii. Face parte din delegaţia română la Conferinţa de Pace de la Paris (1946), lucrând sub conducerea lui E. Filotti la diviziunea politică şi teritorială.

Urmează o perioadă de şomaj (septembrie 1948-ianuarie 1950), în condiţiile specifice începutului de regim comunist, când execută lucrări ocazionale. Deşi ca orientare politică era înclinat spre curentele de stânga, cum singur mărturiseşte, a refuzat "să se înregimenteze politic", ceea ce a dus la izolarea sa. Corectitudinea sa stiinţifică l-a făcut să refuze posturi importante. Considera că nici înainte, nici după 1944 n-a reuşit să-şi găsească un loc în viaţa ştiinţifică românească şi să-şi valorifice rezultatele. "înainte pentru că eram un provincial fără relaţii şi pentru că n-am ştiut să evit ca profesorul cu care lucram, să socotească că nu sunt suficient de fidel ideilor lui. Nici după 1944, pentru că nu m-am alăturat forţelor revoluţionare şi am săvârşit acte împotriva lor."

Arestat de Securitate în 16 ianuarie 1950, este implicat în procesul lui Lucreţiu Pătrăşcanu. Sperând într-o eliberare, lucrează cu asiduitate, în închisoare, la realizarea unor materiale de sinteză care ar fi trebuit să impresioneze autorităţile comuniste.

In vara lui 1951 starea sănătăţii s-a înrăutăţit şi s-a stins din viaţă în spitalul închisorii Văcăreşti.

Autor al lucrărilor: Aspecte ale procesului de orăşenizare a satului Cornova (1932), Gradul de modernizare a regiunilor rurale din România (1939), Starea economică şi culturală a populaţiei rurale din România (1940), 60 de sate cercetate de echipele studenţeşti (în colaborare cu dr. D.C. Georgescu, 1942-1943), Rezultatele provizorii ale recensământului agricol al RPR de la 25 ianuarie 1948.



Tag-uri: sociolog, statistician, filozof

[editeaza tag-uri]

Adauga un site sau blog
  • Nu exista site-uri adaugate inca pentru anton_golopentia. Daca esti un webmaster de site sau blog si ai o pagina interesanta pe care vrei sa o recomanzi, te invitam sa o adaugi aici pentru a fi inclusa.
  • Adauga intai link-ul catre famouswhy pe site-ul tau si apoi trimite spre aprobare.
  • Link-ul o sa fie verificat si validat de editorii site-ului in urmatoarele 48 de ore.
  • Adauga un link aici

Categorie: Filozofi  - ( Filozofi - Archiva)

Data Adaugarii: 10 February '11


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :