FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate

Statistici:
Vizite: 1,014
Voturi: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A


In aceasta pagina

Marcel Duchamp Biografie
Marcel Duchamp Videoclipuri
Marcel Duchamp Filme
Site-uri despre Marcel Duchamp
Tab-uri utile
Comentarii
Creeaza un poll pentru Marcel Duchamp
Intreaba despre Marcel Duchamp
Adauga un citat spus de Marcel Duchamp
Vedete nascute pe 28 Iulie
Vedete decedate pe2 Octombrie
Artisti in zodia Fecioara
Celebritati de etnie franceza
 

Marcel Duchamp Fan-Club

BECOME A FAMOUS FAN!

Marcel Duchamp has no Fans yet!

create pool

BiografiiIntreaba despre Marcel Duchamp

Tag-uri Populare


artist   1982   artista   tatuaj   vedeta   art-pop   arta   multimedia   sculptura contemporana   poarta sarutului   sculptor   efecte digitale   artist plastic   nuevo leon   scriitor   nuevo leun  

All Tags

Famous Forum

[editeaza]

Marcel Duchamp

 Q:   Intreaba despre Marcel Duchamp       
Marcel Duchamp Artistul plastic Marcel Duchamp s-a născut la 28 iulie 1887, in Blainville-Crevon, Franţa, intr-o familie cu 6 copii. Are încă 3 fraţi pictori.

A invăţat la Liceul Corneille din Rouen, apoi s-a mutat la Paris si a studiat la Academia Julian. A desenat si vandut caricaturi, precum si picturi cubiste sau clasice si a inceput sa foloseasca simbolurile si jocurile de imagini. În 1905 a început serviciul militar obligatoriu si a fost trimis sa lucreze la o tipografie din Rouen, unde a deprins tehnicile de imprimare. A pictat in 1902 Peisaj din Blainville.

In 1908, cu ajutorul fratelui mai mare, Jaques Villon, deja membru al Academiei Regale de Pictura si Sculptura, Marcel Duchamp a avut prima expoziţie. A ezitat intre stiluri si curente diferite, a făcut parte, alături de f raţii mai mari Jacques Villon si Raymond Duchamp-Villon din groupul cubist Puteaux, din care mai făceau parte artişti ca Fernand Léger, Robert Delaunay, Albert Gleizes, Jean Metzinger.

In 1912 picta Nud coborând o scara, in 1913 realiza lucrarea Lanţuri de bicicleta, in care sugera mişcarea continua printr-un lanţ format din cifre, in maniera cubista, ca si Jucătorii de şah, Râşnita de cafea. In 1913 a expus la New York Nud coborand o scara si a devenit celebru.

S-a mutat la New York în 1915, apoi a calatorit frecvent intre Franţa şi Statele Unite si a promovat avangarda pariziana si sculpturile prietenului sau Constantin Brâncuşi, a devenit membru al grupului de artisti de la galeria de arta Stieglitz, care practicau anti-arta, in paralel cu miscarea dadaista de la Zurich. A lansat stilul ,,gata facut’’ in pictura si sculptura, folosind obiecte banale cărora le dădea titluri care nu aveau nici o legatura cu utilizarea lor obişnuita. Trimitea in 1917 la Independent Show din New York Fântâna, o lucrare semnata R. Mutt, care era un simplu pisoar si voia sa reprezinte arta, dar a fost considerata indecenta.

A realizat si fotografii, cea mai cunoscuta este Rrose Sélavy, joc de cuvinte de la expresia in franceza Eros, c’est la vie, in care era el insusi, travestit, dar si De ce nu stranuta Rrose Sélavy?, care arata un termometru si cuburi de marmura aşezate într-o colivie. A publicat in 1917 articole in publicaţiile dadaiste The Blind Man si Rongwrong.

Si-a îndreptat atenţia apoi asupra şahului. Până in 1923 a lucrat la capodopera sa, La mariée mise à nu par ses cèlibataires, pictata pe sticla. S-a dedicat unor experimente mecanice şi optice (filme), in 1920 a publicat cu pseudonimul Rrose Selavy jocuri de cuvinte in revista franceza Littérature.

In 1924 a apărut jucand sah cu artistul american Ray Man in scurt metrajul Entr’acte, realizat de René Clair.

A fondat împreuna cu Katherina Dreier si Ray Man Société anonyme, pentru propagarea artei moderne în America, din 1942 pana in 1944, împreună cu Max Ernst şi André Breton a editat revista suprarealista VVV, în New York. Through the charm of his personality and his works Duchamp has exerted great influence on young American artists.

In 1955 a obţinut cetăţenia americana, a murit la 01 octombrie 1968, in Neuilly-sur-Seine, Franţa.

Pe scurt despre Marcel Duchamp:

Nume complet: Henri-Robert-Marcel Duchamp
Ocupatia: artist plastic
Data nasterii: 28 iulie 1887
Zodia: Fecioara
Locul nasterii: Blainville-Crevon, Franţa
Parinti: Eugene şi Lucie Duchamp
Frati: Jacques Villon- pictor, Raymond Duchamp-Villon- sculptor, Suzanne Duchamp-Crotti- pictor
Naţionalitate: franceza, americana
Data si locul decesului: 02 octombrie 1968, Neuilly-sur-Seine, Franţa

De ce este faimos Marcel Duchamp?

A fost un apreciat si prolific artist modern, a creat opere care se asociaza cubismului, dadaismului sau suprarealismului, a fost deschizător de drum pentru viitoarele stiluri, minimalist, pop sau conceptualist.

De ce ne place Marcel Duchamp ?

A jucat şah din 1924 până la sfârşitul vieţii, in 1924 a apărut jucând şah cu artistul american Ray Man in scurt metrajul Entr’acte, realizat de René Clair.

Marcel Duchamp Liste
Despre Pictori francezi
Na?teri în 1887
Decese în 1968
Pictori francezi


 
Marcel Duchamp Filme

No photo available
Entr'acte
No photo available
8 X 8: A Chess Sonata in 8 Movements
Marcel Duchamp Filmography
 

Marcel Duchamp Videoclipuri
Marcel Duchamp - Anemic Cinema

irrelevant
0
broken