Viata lui poate fi subiectul unui roman, caci a fost deja subiectul unui film documentar… Ion Barladeanu s-a nascut in comuna Zapodeni, la 15 km de orasul Vaslui, pe 24 martie 1946.
Cariera:
A invatat doar sapte clase la scoala primara si o scoala profesionala de zidari. Avea talent la desen, facea portrete si picta icoane pentru consatenii lui. La varsta majoratului si-a luat lumea in cap si a plecat de acasa. Nu se intelegea cu tatal sau, comunist convins, cel care a facut colectivizarea la Zapodeni. A mers in Tulcea si a taiat stuf, in Constanta a carat saci, apoi a ajuns in Bucuresti si a lucrat intr-o fabrica de paine, la un gater, la un cimitir, la un trust de constructii, a pazit Casa Poporului. A fost si arestat vreo trei luni pentru ca nu era incadrat in ,,ca
mpul muncii’’. Dupa 1989 a strans hartie din gunoaie si a dus-o la reciclare, a trait de pe o zi pe alta, locuind intr-o ghena de gunoi.
Prin anii '70 a trecut vreo doi ani pe la Scoala Populara de Arta. Tot atunci a inceput sa faca ,,filme’’-asa numeste el colajele, din poze decupate din ziare sau reviste.
Are acum peste 800 de astfel de colaje si vreme de atatia ani, munca pentru realizarea lor l-a linistit, dupa cum spune. Le-a aratat rar oamenilor. N-a iubit presedintii acestei tari si aceasta se vede in arta lui. Singurul conducator pe care il respecta este Napoleon.
A facut deci arta decadenta, pop-art, din vremea comunismului si nu stia ca asta era tendinta in arta a vremurilor pe care le traia.
In 2007, artistul Ovidiu Fenes l-a intalnit si i-a vazut operele. Acesta a fost momentul in care ceva s-a schimbat in viata lui Ion Barladeanu. Dan Popescu, proprietarul galeriei H’art , era in cautare de talente, l-a intalnit pe Fenes si asa a ajuns la ghena in care locuia artistul-gunoier.
Regizorul Alexander Nanau, uimit si el de colajele lui Barladeanu, a decis sa faca un film documentar despre talentul care supravietuieste oricaror conditii.
In 2008 a fost organizata la Bucuresti prima expozitie, cu un succes urias. Au urmat altele, la Saptamana Artei de la Basel, Fred's Gallery din Londra in 2009, unde a expus alaturi de nume mari ca Andy Warhol si Marcel Duchamp. In 2010 a expus la galeria Anne de Villepoix din Paris.
Pe scurt despre Ion Barladeanu:
Nume : Ion Barladeanu
Ocupatie: artist de pop-art
Data nasterii: 24 martie 1946
Zodia: Berbec
Locul nasterii: Zapodeni, Jud. Vaslui, Romania
Nationalitate: romana
De ce este faimos Ion Barladeanu?
Lucrarile sale au fost expuse alaturi de cele apartinand marilor artisti ai lumii.
Viata lui a fost prezentata in filmul documentar ,,Lumea vazuta de Ion B.", realizat de HBO Romania, regizat de Alexander Nanau si nominalizat la Premiile Emmy, categoria "Arts Programming", selectionat la peste 30 de festivaluri.
De ce ne place Ion Barladeanu?
Fara sa stie ca munca lui se numeste arta colajului, artistul Ioan Barladeanu a devenit un celebru reprezentant al artei secolului XX. Operele lui se vand la un pret de peste 3000 de euro bucata.
Ion Barladeanu Videoclipuri
The World According To Ion B [2009] trailer
irrelevant
0
broken
The World According To Ion B [2009] trailer
Ion Bârlădeanu
Ion Barladeanu reportaj BBC
Romania: One Year of Fame | European Journal
The true life stories of Ion B. - by Andy Platon
Lumea vazuta de Ion B. / World According to Ion B.
lowlife -sometime something
La singular historia de Ion Barladeanu, el artista que encandila a Angelina Jolie
Modern Theatre - Ion Bârlădeanu
ION BARLADEANU -REAL POLITIC- GALERIA HARD - FILM DE MURIVALE
ION BARLADEANU . - ARTA MARGINALA - GALERIA HART - FILM DE MURIVALE
Ion Bârlădeanu
Ion Barladeanu vyrába koláž v Bratislave. Oslavujeme 10.výroÄie NOTA BENE.
Antena 1 - Mereu aproape Stiri - Din cersetor, artist.avi
Nu exista site-uri adaugate inca pentru ion_barladeanu. Daca esti un webmaster de site sau blog si ai o pagina interesanta pe care vrei sa o recomanzi, te invitam sa o adaugi aici pentru a fi inclusa.
Adauga intai link-ul catre famouswhy pe site-ul tau si apoi trimite spre aprobare.
Link-ul o sa fie verificat si validat de editorii site-ului in urmatoarele 48 de ore.