compozitorul muzicii celebrului serial de film american al anilor '60 „The Twilight Zone" (A patra dimensiune, Zona Crepusculară)
Este născut la 7 februarie 1925 în Bucureşti. Studiază la Conservatorul din Bucureşti şi în anul 1944 obţine Premiul George Enescu pentru compoziţiile sale pentru pian. Din 1946 studiază în Paris la Conservatorul Naţional Superior de Muzică.
Debutul public l-a făcut cu baletul Le joueur de flute - („Cântăreţul din flaut"), în 1951.
A fost Director muzical al Baletului din Paris (1956-l966), Director muzical de dans al Operei din Paris (1973-l978), profesor la Conservatorul din Paris (1979-l988).
Printre numeroasele sale compoziţii de balet enumerăm: Le joueur de flute (1951), Ha
ut-voltage (1956), Contrepoint (1958) Cyrano de Bergerac (1959), Eloge de la folie (1966), Paradis perdu (1967), Nana (1976), L'ange bleu (1985), iar la compoziţii pentru orchestră: 24 Preludes pour Orchestre (1958), Chaconne et marche militaire (1968), Symphonie pour instruments a vent (1978), Nana Symphonie (1980), 103 regards dans l'eau (1981) etc.
A compus şi muzică de cameră.
În America a predat la Universitatea Stanford din California, dar pentru publicul larg american de o anumită vârstă (şi nu numai) este celebru pentru tema muzicală a serialului SF care a făcut furori în anii '60: The Twilight Zone {A patra dimensiune, zona crepusculară) pentru atmosfera de mister şi de frică indusă.
Ca fapt divers, acest serial, ce a rulat la TV din 1959 şi până în 1964, cu 156 de episoade, a fost rampa de lansare a unor actori cum ar fi: Robert Redford, Dennis Hopper, Charles Bronson sau Lee Marvin.
Marius Constant moare la 15 mai 2004, la Paris, în urma unui atac cerebral. A fost decorat cu:
• Legiunea de Onoare;
• Ordinul naţional de merit, în grad de Mare Ofiţer;
• Comandant al Ordinului Litere şi Arte.
A fost membru al l'Academie Francaise des Beaux-Arts.
Şi pentru că îi plăcea să-l citeze pe Cioran cu o frază care-l caracteriza, o să-l cităm şi noi la rândul nostru:
„Celui qui parle au nom des autres est toujours un imposteur. Politiques, reformateurs et tous ceux qui se reclament d'un pretexte collectif sont des tricheurs. Il n'y a que l'artiste dont le mensonge ne soit pas total, car il n'invente que soi" („Cel care vorbeşte în numele altora este întotdeauna un impostor. Politicieni, reformatori şi toţi cei care se identifică cu un pretext colectiv sunt nişte trişori. Nu este decât artistul care nu minte în totalitate, pentru că el nu se inventează decât pe sine"). Info: Academie Francaise des Beaux-Arts.
Marius Constant Videoclipuri
MARIUS CONSTANT - Pour Flute et un Instrument
irrelevant
0
broken
MARIUS CONSTANT - Pour Flute et un Instrument
Concertante by Marius Constant.MOV
Marius Constant - Twilight Zone Theme (Stereo)
Marius Constant: 24 Preludes for Orchestra - Bernstein - Orchestre National de la RTF (1958)
Marius Constant - Moulins a Priere
Michael Loya Musique De Concert by Marius Constant
Nu exista site-uri adaugate inca pentru marius_constant. Daca esti un webmaster de site sau blog si ai o pagina interesanta pe care vrei sa o recomanzi, te invitam sa o adaugi aici pentru a fi inclusa.
Adauga intai link-ul catre famouswhy pe site-ul tau si apoi trimite spre aprobare.
Link-ul o sa fie verificat si validat de editorii site-ului in urmatoarele 48 de ore.