FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate

Statistici:
Vizite: 2,660
Voturi: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A


In aceasta pagina

Malvina Ursianu Biografie
Malvina Ursianu Videoclipuri
Site-uri despre Malvina Ursianu
Tab-uri utile
Comentarii
Creeaza un poll pentru Malvina Ursianu
Intreaba despre Malvina Ursianu
Malvina Ursianu Citate
Vedete nascute pe 19 Iunie
Celebritati nascute in Gusoieni-Vilcea Romania
Regizori in zodia Gemeni
 

Malvina Ursianu Fan-Club

BECOME A FAMOUS FAN!

Malvina Ursianu has no Fans yet!

create pool

BiografiiIntreaba despre Malvina Ursianu

Tag-uri Populare


regizor   scenarist   producator   actor   budapest   producer   second unit director or assistant director   moscow   fecioara   rac   varsator   taur   balanta   sagetator   pesti   capricorn   leu   berbec   gemeni   miscellaneous crew   cinematographer   sofia   leningrad   scorpion   editor   bucharest   1927   1928   animation department   1937   vienna   1938   1925   art director   1934   russia  

All Tags

Famous Forum

[editeaza]

Malvina Ursianu

 Q:   Intreaba despre Malvina Ursianu       
Malvina Ursianu Regizoarea si scenarista Malvina Urşianu s-a născut la 19 iunie 1927, in comuna Guşoieni, judeţul Vâlcea, intr-o familie de boieri.

A studiat Istoria Artelor la Institutul de muzeografie, paleografie si biblioteconomie de la Arhivele Statului si a urmat cursul experimental de cinematografie ţinut de regizorul, scenaristul si actorul Jean Georgescu.

A studiat singura filmele regizorilor străini si isi începea cariera ca asistenta de regie pentru documentarele lui Jean Georgescu numite Petrolul si Pădurile. A fost asistenta acestuia si la regizarea filmelor In sat la noi, Directorul nostru, apoi asistenta lui Dinu Negreanu la realizarea filmului Nepoţii gornistului, a Marietei Sava si a lui Victor Iliu la regizarea filmului Mitrea Cocor.

Prima regie personală a fost ce a a filmului Bijuterii de familie (1957), inspirat din nuvela lui Petru Dumitriu, dar in timpul filmărilor a fost intreruptă, a continuat cu Vânt de martie, tot după o din nuvela a lui Petru Dumitriu, filmul având aceeaşi soartă. In 1958 i s-a înscenat un proces de demascare si a fost acuzata de sabotaj ideologic si anticomunism, a fost arestată si închisă, timp de 8 ani a fost interzisă in cinematografie.

In perioada 1968-1987 a realizat 8 filme: Gioconda fără surâs (1968), Serata (1971), Trecătoarele iubiri (1974), Întoarcerea lui Voda Lapuşneanu (1979), Liniştea din adâncuri (1982), Pe malul stâng al Dunării albastre (1983), O lumină la etajul zece (1984), Figuranţii (1987), la care a scris scenariile si pe care le-a regizat, a urmat o alta pauza de 8 ani, caci se înăsprise cenzura comunista. Pentru ca nu putea regiza filme dupa scenariile scrise de altcineva, si-a intrerupt activitatea.

A revenit in 1995 cu filmul de televiziune Aici nu mai locuieşte nimeni, al cărui scenariu fusese refuzat de cinematografie, in anul 2002 a apărut filmul Ce lume veselă. In anul 2003 i s-a decernat premiul special al juriului la Premiile Uniunii Cineaştilor din România pentru acest film, marcând retragerea Malvinei Urşianu din activitate.

A fost căsătorită cu scriitorul si publicistul Paul Anghel, decedat in 1995.

Pe scurt despre Malvina Urşianu:

Nume: Malvina Urşianu
Ocupatia: regizor, scenarist
Data nasterii: 19 iunie 1927
Zodia: Gemeni
Locul nasterii: Guşoieni, judeţul Vâlcea, România
Naţionalitate: româna
Religie: ortodoxa
Starea civila: vaduva
Fostul soţ: Paul Anghel- decedat in 1995, dramaturg, publicist, prozator, eseist si romancier

De ce este faimoasa Malvina Urşianu?

A realizat 10 filme, dintre care unul pentru televiziune, la toate a scris scenariile si le-a regizat.

De ce ne place Malvina Urşianu?

Fără sa fie absolventă a unei facultăţi de regie, Malvina Urşianu este un nume important in cinematografia românească. In anul 2006, Magda Mihailescu i-a dedicat cartea numita Aceste gioconde fără surâs. Convorbiri cu Malvina Urşianu.

 

Malvina Ursianu Videoclipuri
Gina Patrichi, George Constantin - Figurantii (I)

irrelevant
1
broken


Tag-uri: regizor, scenarist

[editeaza tag-uri]


Categorie: Regizori  - ( Regizori - Archiva)

Data Adaugarii: 22 May '12


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :