Regizoarea si scenarista Malvina Urşianu s-a născut la 19 iunie 1927, in comuna Guşoieni, judeţul Vâlcea, intr-o familie de boieri.
A studiat Istoria Artelor la Institutul de muzeografie, paleografie si biblioteconomie de la Arhivele Statului si a urmat cursul experimental de cinematografie ţinut de regizorul, scenaristul si actorul Jean Georgescu.
A studiat singura filmele regizorilor străini si isi începea cariera ca asistenta de regie pentru documentarele lui Jean Georgescu numite Petrolul si Pădurile. A fost asistenta acestuia si la regizarea filmelor In sat la noi, Directorul nostru, apoi asistenta lui Dinu Negreanu la realizarea filmului Nepoţii gornistului, a Marietei Sava si a lui Victor Iliu la regizarea filmului Mitrea Cocor.
Prima regie
personală a fost cea a filmului Bijuterii de familie (1957), inspirat din nuvela lui Petru Dumitriu, dar in timpul filmărilor a fost intreruptă, a continuat cu Vânt de martie, tot după o din nuvela a lui Petru Dumitriu, filmul având aceeaşi soartă. In 1958 i s-a înscenat un proces de demascare si a fost acuzata de sabotaj ideologic si anticomunism, a fost arestată si închisă, timp de 8 ani a fost interzisă in cinematografie.
In perioada 1968-1987 a realizat 8 filme: Gioconda fără surâs (1968), Serata (1971), Trecătoarele iubiri (1974), Întoarcerea lui Voda Lapuşneanu (1979), Liniştea din adâncuri (1982), Pe malul stâng al Dunării albastre (1983), O lumină la etajul zece (1984), Figuranţii (1987), la care a scris scenariile si pe care le-a regizat, a urmat o alta pauza de 8 ani, caci se înăsprise cenzura comunista. Pentru ca nu putea regiza filme dupa scenariile scrise de altcineva, si-a intrerupt activitatea.
A revenit in 1995 cu filmul de televiziune Aici nu mai locuieşte nimeni, al cărui scenariu fusese refuzat de cinematografie, in anul 2002 a apărut filmul Ce lume veselă. In anul 2003 i s-a decernat premiul special al juriului la Premiile Uniunii Cineaştilor din România pentru acest film, marcând retragerea Malvinei Urşianu din activitate.
A fost căsătorită cu scriitorul si publicistul Paul Anghel, decedat in 1995.
Pe scurt despre Malvina UrÅŸianu:
Nume: Malvina UrÅŸianu
Ocupatia: regizor, scenarist
Data nasterii: 19 iunie 1927
Zodia: Gemeni
Locul nasterii: Guşoieni, judeţul Vâlcea, România
Naţionalitate: româna
Religie: ortodoxa
Starea civila: vaduva
Fostul soţ: Paul Anghel- decedat in 1995, dramaturg, publicist, prozator, eseist si romancier
De ce este faimoasa Malvina UrÅŸianu?
A realizat 10 filme, dintre care unul pentru televiziune, la toate a scris scenariile si le-a regizat.
De ce ne place Malvina UrÅŸianu?
Fără sa fie absolventă a unei facultăţi de regie, Malvina Urşianu este un nume important in cinematografia românească. In anul 2006, Magda Mihailescu i-a dedicat cartea numita Aceste gioconde fără surâs. Convorbiri cu Malvina Urşianu.
Malvina Ursianu Videoclipuri
Gina Patrichi, George Constantin - Figurantii (I)
irrelevant
1
broken
Gina Patrichi, George Constantin - Figurantii (I)
Gina Patrichi - Linistea din adancuri (I)
Gina Patrichi, George Motoi - Linistea din adancuri (III)
Gina Patrichi, Gheorghe Dinica - Figurantii (III)
Gina Patrichi, Gheorghe Dinica - Figurantii (II)
Gina Patrichi - Linistea din adancuri (II)
Gina Patrichi, Stela Popescu - Pe malul stang al Dunarii albastre (III)
Gina Patrichi, Gheorghe Dinica, George Constantin - Pe malul stang al Dunarii albastre (II)
Gina Patrichi, Gheorghe Dinica - Pe malul stang al Dunarii albastre (IV)
Gina Patrichi - Pe malul stang al Dunarii albastre (I)
Coloane sonore din filme româneşti: Trecătoarele iubiri (1974, regia Malvina Urşianu).wmv