FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate

Statistici:
Vizite: 2,152
Voturi: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A


In aceasta pagina

Francisc Munteanu Biografie
Francisc Munteanu Videoclipuri
Site-uri despre Francisc Munteanu
Tab-uri utile
Comentarii
Creeaza un poll pentru Francisc Munteanu
Intreaba despre Francisc Munteanu
Francisc Munteanu Citate
Vedete nascute pe 09 Aprilie
Vedete decedate pe13 Aprilie
Celebritati nascute in Vetel Hunedoara Romania
Regizori in zodia Berbec
Celebritati de etnie Roman
 

Francisc Munteanu Fan-Club

BECOME A FAMOUS FAN!

Francisc Munteanu has no Fans yet!

create pool

BiografiiIntreaba despre Francisc Munteanu

Tag-uri Populare


regizor   scenarist   producator   actor   budapest   producer   second unit director or assistant director   moscow   fecioara   rac   varsator   taur   balanta   sagetator   pesti   capricorn   leu   berbec   gemeni   miscellaneous crew   cinematographer   sofia   leningrad   scorpion   editor   bucharest   1927   1928   animation department   1937   vienna   1938   1925   art director   1934   russia  

All Tags

Famous Forum

[editeaza]

Francisc Munteanu

 Q:   Intreaba despre Francisc Munteanu       
Francisc Munteanu Regizorul, scenaristul si scriitorul Francisc Munteanu s-a nascut in comuna hunedoreana Vetel, la 09 aprilie 1924.

Cariera:

A facut gimnaziul in Timisoara si Orsova. Copil sarac, in anii razboiului a lucrat ca muncitor, ucenic la un pictor, chiar lacatus, pentru a-si castiga existenta in Arad. In 1943 era elev torpilor pe un submarin in Oceanul Atlantic.

Avea talent la scris si la terminarea razboiului a inceput sa publice. Mai intai a publicat in reviste aradene proza scurta. Era prieten cu Titus Popovici si impreuna au strans povestirile si schitele intr-un volum
Aparut in 1951 si numit "Mecanicul si alti oameni de azi".

In 1945 il gasim angajat la cinematograful Savoy din Arad. A plecat la Bucuresti si in 1950se juca pe scena Teatrului National din capitala piesa "Sabotaj" scrisa de Francisc Munteanu.

A scris romane inspirate din evenimentele petrecute in anii celui de-al doilea razboi mondial si din viata contemporana, carti pentru copii. Dintre nuvelele scrise de Francisc Munteanu: Lenta, Ciocarlia, Hotel Tristete, Cerul incepe la etajul trei, s.a.

Romane publicate: "A venit un om", "Barajul", "Daca toti copacii ar fi la fel", "Dincolo de ziduri", "Patru zile fierbinti", "Profesorul de muzica", Scrisori din Calea Lactee", Sonata in re major", "Strada semaforului", "Statuile nu rad niciodata", etc.

Cu romanul "In orasul de pe Mures" a obtinut Premiul de stat, in 1955.

Ca scenarist a debutat in 1959 : filmul „Valurile Dunarii” (regia Liviu Ciulei, ) a avut scenariul scris de Francisc Munteanu.Tot el era si regizor secund. Acest film a obtinut Marele Premiu la Festivalul International de la Karlovy Vary( 1961), au urmat "Casatorie cu repetitie", "Buletin de Bucuresti", etc

Apoi a inceput sa regizeze el insusi scenariile, in filme ca "La varsta dragostei”, "La patru pasi de infinit”, "Dincolo de bariera”, "Tunelul”, "Cantecele marii”, "Pistruiatul”, "Roscovanul”, "Vara sentimentala” sau "Duminica in familie”.

A stiut sa vada in oameni licarirea talentului si este cel care l-a descoperit pe Costel Baloiu, cel care a jucat rolul Pistruiatul.

A fost director general al teatrelor, vicepresedinte al Asociatiei Cineastilor din Romania.

A fost exclus din Partidul Comunist, el si prietenul Titus Popovici, in urma unei incercari de a-l sabota pe un ministru comunnist.

A murit la Bucuresti, in 1993.

Pe scurt despre Francisc Munteanu:

Nume : Francisc Munteanu
Ocupatie: Scriitor, regizor, scenarist
Locul nasterii: com. Vețel, județul Hunedoara, Romania
Data nasterii: 09 aprilie 1924
Zodia: Berbec
Data si locul mortii: 13 aprilie 1993, Bucuresti
Starea civila: casatorit
Copii: 1 fiu

De ce este faimos Francisc Munteanu?

A fost regizor, scenarist si scriitor foarte cunoscut in Romania.

De ce ne place Francisc Munteanu?

Cartile adresate copiilor au fost savurate de cateva generatii. Romanele de aventuri cu copii ilegalişti, puse mai tarziu pe pelicula de el insusi au fost foarte indragite.

Francisc Munteanu Liste
Na?teri în 1924
Decese în 1993
Regizori români


 

Francisc Munteanu Videoclipuri
Margareta Pâslaru - Melodii,melodii

irrelevant
-1
broken


Tag-uri: regizor, scenarist

[editeaza tag-uri]


Categorie: Regizori  - ( Regizori - Archiva)

Data Adaugarii: 17 November '10


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :