FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate

Statistici:
Vizite: 1,320
Voturi: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A


In aceasta pagina

Ion Ratiu Biografie
Ion Ratiu Videoclipuri
Site-uri despre Ion Ratiu
Tab-uri utile
Comentarii
Creeaza un poll pentru Ion Ratiu
Intreaba despre Ion Ratiu
Ion Ratiu Citate
Vedete nascute pe 06 Iunie
Politicieni in zodia Gemeni
Vedete care au studiat la Facultatea de Drept la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj
Celebritati de religie greco-catolica
Celebritati de etnie romana
 

Ion Ratiu Fan-Club

BECOME A FAMOUS FAN!

Ion Ratiu has no Fans yet!

create pool

BiografiiIntreaba despre Ion Ratiu

Tag-uri Populare


politician   ministru   politica   prim-ministru   economist   inginer   psd   diplomat   avocat   primar   jurist   senator   deputat   pnl   partid   pdl   bucuresti   1949   parlament   europarlamentar   partidul national liberal   afacerist   ziarist   scriitor   republica moldova   profesor   1946   academician   persoane faimoase   nato   1969   1968   1917   istoric   consiliu   partidul conservator  

All Tags

Famous Forum

[editeaza]

Ion Ratiu

 Q:   Intreaba despre Ion Ratiu       
Ion Ratiu Politicianul Ion Augustin Ratiu s-a nascut in orasul Turda din judetul Cluj, la 06 iunie 1917, face parte din vechea familie transilvana Ratz de Nagylak, cu atestari documentare inca din anul 1396.

A absolvit in 1938 Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj si in perioada studiilor universitare s-a înscris în organizatia de tineret a Partidului National Taranesc. In 1939 absolvea Scoala de ofiteri de rezerva din Craiova. Din 1940 a lucrat la Legatia romana din Londra. Dupa ce regele Carol al II-lea a abdicat, Ion Ratiu a fost chemat in tara. A refuzat si a cerut azil politic in Anglia, mentinandu-si toata viata cetatenia romana. A studiat stiintele economice la Colegiul St. John din Cambridge si l-a absolvit in 1943 si a ramas in Marea Britanie timp de 50 de ani.

In 1945 s-a casatorit cu Elisabeth Pilkington, fiica unui ofiter britanic si au avut doi fii, Indrei si Nicolae Ratiu. A incercat sa se intoarca in tara in 1946, dupa nasterea primului fiu, dar i s-a recomandat sa ramana in Anglia de catre Iuliu Maniu. Intre 1952 si 1955 a lucrat la BBC, a fost consilier juridic în procesul de la Berna si autoritatile comuniste l-au condamnat în contumacie, retragandu-i cetatenia romana, a lucrat pentru Radio Europa Libera si Vocea Americii.

A fost milionar in Anglia, in 1957 a infiintat compania de expeditii si transporturi maritime J.R. Shipping Co. Ltd., apoi Regent Line, o firma specializata în transporturi maritime intre Europa si S.U.A., a avut afaceri imobiliare.

In 1961 transmitea Organizatiei Natiunilor Unite memoriul organizatiei Appeal for Amnesty, cerand punerea în libertate a detinutilor politici si in 1965 înfiinta Asociatia Culturala a Romanilor din Anglia (ACARDA). In 1984 infiinta Uniunea Mondiala a Romanilor Liberi si era ales la Congresul de la Geneva presedintele acesteia, a fost Membru al organizatiei PEN Club International si al organizatiei PEN Club în exil.

In 1987 a infiintat Fundatia Ion Ratiu la Londra, care continua Fundatia Familiei Ratiu EFORIE si care acorda un premiu pentru fair-play politic Papionul de aur. A facut o donatie in bani Universitatii Georgetown din S.U.A., cu aceasta suma infiintandu-se Catedra de studii romanesti si Biblioteca Ion Ratiu.

S-a intors in Romania in ianuarie 1990 si a contribuit la reorganizarea Partidului National Taranesc, alaturi de Corneliu Coposu. A fost vicepresedinte al acestui partid politic. A candidat la presedintia Romaniei in 1990, din partea Conventiei Democrate, impotriva lui pe Ion Iliescu si Radu Campeanu, a fost deputat de Cluj si Arad, presedinte al Grupului parlamentar P.N.T.-C.D. In 1991 a fondat ziarul Cotidianul la Bucuresti, in 1999 devenea doctor honoris causa al Universitatii din Oradea.

Ion Ratiu a murit la 17 ianuarie 2000 la Londra si a fost inmormantat la Turda.

Pe scurt despre Ion Ratiu:

Nume complet: Ion Augustin Ratiu
Porecle: Iancu, Domnul cu Papion
Ocupatia: politician, om de afaceri, jurnalist
Partid politic: Partidul National Taranesc
Functii politice: vicepresedinte al PNT, deputat de Cluj si Arad, presedinte al Grupului parlamentar PNT-CD
Profesia: avocat
Data nasterii: 06 iunie 1917
Zodia: Gemeni
Locul nasterii: Turda, jud. Cluj, Romania
Parinti: Dr. Augustin Ratiu si Eugenia Ratiu
Frati: 3- Pica, Radu, Mircea
Data si locul decesului: 17 ianuarie 2000, Londra, Marea Britanie
Nationalitate: romana
Religie: greco-catolica
Stare civila: casatorit
Sotia: Elisabeth Pilkington Ratiu
Copii: Indrei si Nicolae Ratiu
Studii: Facultatea de Drept la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj, Colegiul St. John din Cambridge, Anglia

De ce este faimos Ion Ratiu?

A fost membru fondator si vicepresedinte al Partidului National Taranesc, a infiintat ziarul Cotidianul, Fundatia Ion Ratiu.

De ce ne place Ion Ratiu?

In 1978, cand Nicolae Ceausescu a vizitat Anglia si regina l-a investit cu titlul de Comandor onorific al Imperiului Britanic, Ratiu a protestat legandu-se cu lanturi in fata hotelului unde era cazat Ceausescu.

Ion Ratiu Liste
Dezambiguizare


 

Ion Ratiu Videoclipuri
The Ion Ratiu Democracy Award and Lecture 2009

irrelevant
3
broken


Tag-uri: politician, 1917, cluj

[editeaza tag-uri]

Adauga un site sau blog
  • Nu exista site-uri adaugate inca pentru ion_ratiu. Daca esti un webmaster de site sau blog si ai o pagina interesanta pe care vrei sa o recomanzi, te invitam sa o adaugi aici pentru a fi inclusa.
  • Adauga intai link-ul catre famouswhy pe site-ul tau si apoi trimite spre aprobare.
  • Link-ul o sa fie verificat si validat de editorii site-ului in urmatoarele 48 de ore.
  • Adauga un link aici

Categorie: Politicieni  - ( Politicieni - Archiva)

Data Adaugarii: 05 January '11


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :